FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Η «Commedia Dell’ Arte» καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Και η «ΘΕΣΙΣ» απαντά ότι απαιτείται αλληλοσεβασμός!

Με ανακοίνωση της θεατρικής ομάδας «Commedia DellArte», ο υπεύθυνός της, Παναγιώτης Σταθόπουλος, ηθοποιός, Απόφοιτος Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου, καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από τον Εορτασμό της Ημέρας Θεάτρου 2018, μετά από απόφαση του Σωματείου «ΘΕΣΙΣ» (Ένωση Πολιτιστικών Θεατρικών Σωματείων Λέσβου). Απάντηση εξέδωσε και το ΔΣ της «ΘΕΣΙΣ», αποφεύγοντας να απαντήσει στα επιμέρους ζητήματα κρατώντας τη στάση /»τα εν οίκω μη εν δήμω». Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η όλη «κόντρα» εκτυλίχθηκε και στο Facebook με κάποιους επωνύμως να ζητούν να μποϊκοταριστεί η παγκόσμια ημέρα θεάτρου σε ένδειξη αποστροφής της απόφασης αποκλεισμού της εν λόγω ομάδας.

Στην επιστολή ο κ. Σταθόπουλος κάνει λόγο για πρακτικές που βάλουν την ελευθερία του λόγου, δρουν ενάντια στην «ανάπτυξη, προαγωγή και διάδοση της θεατρικής δημιουργίας» ενώ προσθέτει ότι η απόφαση αυτή, «εγείρει πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη σκοπιμότητα και τις πολιτιστικές της προθέσεις, καθώς κινείται αντίθετα στην ιδέα του εορτασμού μία τέτοιας ημέρας σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου το οποίο συνεργάζεται στενά με την UNESCO».

Η ομάδα «Commedia Dell’ Arte» Μυτιλήνης δραστηριοποιείται στο νησί από το 2013 έχοντας παρουσία στην θεατρική - καλλιτεχνική δημιουργία της Λέσβου με παραστάσεις, σεμινάρια, εκδηλώσεις, εργαστήρια υποκριτικής και κατασκευής και είχε συμμετάσχει κανονικά τα δυο προηγούμενα έτη στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Με τα καλύτερα λόγια μιλά γι’ αυτήν και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης.

 

«Ερήμην μας»

Ο κ. Σταθόπουλος σημειώνει ότι είχε ειδοποιήσει από πριν το συμβούλιο ότι ο υπεύθυνος της ομάδας δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί στην συνεδρίαση των θεατρικών ομάδων που θα όριζε το πρόγραμμα εορτασμού διότι απουσίαζε από το νησί. «Ερήμην μας λοιπόν, και χωρίς δυνατότητα να υπερασπιστούμε την δική μας άποψη, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός μας και μάλιστα στο email που λάβαμε στις 11 Ιανουαρίου μας πληροφορούν ότι δεν έγινε δεκτή ούτε η πρόταση που κατατέθηκε για συζήτηση εκ νέου του θέματος στο επόμενο συμβούλιο!» προσθέτει.

Στους λόγους αποκλεισμού παραθέτει την επίσημη αιτιολογία: «Η μη τήρηση εκ μέρους σας των συμφωνηθέντων επί δυο συνεχείς χρονιές στους αντίστοιχους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2016, 2017», που έχει να κάνει με την «παραβίαση» του χρόνου παραμονής της ομάδας επί σκηνής για περίπου 2 λεπτά, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο. Επιπλέον, αναφέρεται η κατηγορία της ασυνέπειας και της έλλειψης πνεύματος συνεργασίας στις πρόβες, η οποία για την Commedia «μόνο ως συκοφαντική μπορεί να ληφθεί, αφού πέρα από τους παρευρισκόμενους στο χώρο των προβών, μπορεί επίσης και ο υπεύθυνος επικοινωνίας με την ομάδα (πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου «Θέσις») να επιβεβαιώσει».

Προσθέτει ότι το 2016 υπήρξε «προσπάθεια λογοκρισίας από μέλος του ΔΣ του σωματείου στην παράσταση της ομάδας, με θέμα το προσφυγικό, η οποία εν τέλει καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου».

 

Το κάλεσμα

Το Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» συνήλθε σε ανοιχτή συνεδρίαση στις 30 Ιανουαρίου 2018 με την παρουσία εκπροσώπων από τις θεατρικές ομάδες - μέλη του ανακοινώνοντας χτες τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2018 που θα γίνει στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα χωριά Καλλονή, Μόλυβο, Μεσότοπο και Πλωμάρι.

Κατά τ’ άλλα εξηγεί ότι αποτελείται από 12 θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες και σωματεία της Λέσβου με πάνω από 500 μέλη που ενσαρκώνουν τον πόθο και τα όνειρα όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό θέατρο στο νησί μας για συνεργασία, συνδημιουργία και για προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα.

«Τέτοιου είδους διοργανώσεις, όπως όλοι καταλαβαίνουν, απαιτούν από τους συμμετέχοντες τον αλληλοσεβασμό και την τήρηση κανόνων συνεργασίας που υπηρετούν αυτές τις κοινές δράσεις για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα» επισημαίνουν. «Τα σωματεία και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτά έχουν μια μακρόχρονη πορεία μέσα από τη θεατρική τους δράση και για πάνω από 40 χρόνια τώρα στον τόπο μας αγκαλιάζουν και προωθούν κάθε προσπάθεια θεατρικής έκφρασης» προσθέτουν.

 

«Ανέντιμη η απαξίωση»

Η ανακοίνωση της «ΘΕΣΙΣ» τονίζει ότι «είναι ανέντιμο να χρησιμοποιούνται απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και να προσβάλλεται μια αποδεδειγμένη και πολύχρονη προσφορά τόσο πολλών ανθρώπων, επειδή κάποιοι απλά δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί τους στο πλαίσιο κανόνων που ισχύουν για όλους όσοι συμμετέχουν».

Η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» κρατά πάντα την πόρτα της ανοιχτή σε συνεργασίες που «διέπονται από πνεύμα συλλογικότητας και αλληλοϋποστήριξης με σκοπό την πολιτιστική δημιουργία».

Και καταλήγει: «Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι μια μεγάλη γιορτή παγκοσμίως. Κανείς δεν αποκλείεται και εξ ορισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί από αυτήν. Η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου “ΘΕΣΙΣ” την τιμά με τις εκδηλώσεις που προαναφέρθηκαν. Φυσικά όσοι δεν συμφωνούν με τον τρόπο διοργάνωσης, την θεματολογία ή όποιο άλλο χαρακτηριστικό, έχουν κάθε δικαίωμα να διοργανώσουν και να παρουσιάσουν την δική τους πρόταση. Και θα είμαστε εκεί να την παρακολουθήσουμε, όπως όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούμε και στηρίζουμε όλες τις θεατρικές προτάσεις είτε προέρχονται από μέλη μας είτε όχι.

Καλούμε το θεατρόφιλο κοινό της Λέσβου στις φετινές εκδηλώσεις που οργανώνει η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου “ΘΕΣΙΣ” για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018, που είναι αφιερωμένες ενάντια σε κάθε μορφή φασισμoύ».

Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 15:09
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top