FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Για δεύτερη φορά, μετά το 2015, οι «Gadjo Dilo» επιστρέφουν απόψε στο Κτήμα «Οινοφόρος»
«Η τέχνη είναι μια απέραντη αλληλεγγύη»

Ένα συγκρότημα που ζωντανεύει τη manouche gipsy swing μουσική παράδοση, μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt, οι «Gadjo Dilo» φιλοξενούνται απόψε το βράδυ στο Κτήμα «Οινοφόρος» στις 22:00, για μια μοναδική παράσταση.

Το συγκρότημα μεταφέρει τη μαγεία και τη μοναδική ποιητικότητα της τσιγγάνικης jazz παράδοσης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα ελληνικό στοιχείο, αναβιώνοντας έτσι μίαν άλλη εποχή, και γεμίζοντας το κοινό με ενέργεια, ζωντάνια και «ζεστά χαμόγελα». Οι «τρελοί μπαλαμοί», ελληνιστί, ανακαλύπτουν μέσα στο πολύχρωμο σύμπαν της gypsy jazz, τις μνήμες και τα αρώματα του τόπου μας. 

Το «Ε» συνομίλησε μαζί τους, λίγες ώρες πριν την εμφάνισή τους στη Μυτιλήνη και είχαν πολλά και ενδιαφέροντα να πουν για την επικείμενη συναυλία τους, τον τρόπο παιξίματός τους πάνω στη σκηνή, τα σχέδια τους για το μέλλον, σχολιάζοντας με κολακευτικά λόγια ταυτόχρονα και την αλληλεγγύη των Λέσβιων στην προσφυγική κρίση.

 

Τι το διαφορετικό να περιμένει το κοινό της Μυτιλήνης σε σχέση με την προηγούμενη παρουσία σας;

«Ερχόμαστε με πολύ κέφι να παρουσιάσουμε το δεύτερο μας CD, αλλά και όλα όσα αγαπήθηκαν από το πρώτο μας. Σε αυτόν τον εξαιρετικό χώρο θέλουμε να κάνουμε μια συναυλία, στην οποία το κοινό θα ρομαντζάρει, θα τραγουδήσει και θα χορέψει μαζί μας!».

Όταν ξεκινήσατε, φανταζόμαστε πως θα θεωρούσατε ότι αυτή η ιδιαίτερη μίξη της gypsy jazz μέχρι και με το ελληνικό ρεμπέτικο, θα ήταν δύσκολη στο να περάσει στον κόσμο. Νιώθετε σήμερα ότι έχετε δημιουργήσει ένα ολότελα δικό σας είδος μουσικής, με δεδομένο ότι ο κόσμος σάς ακολουθεί σε κάθε συναυλία σας;

«Μπορεί να ακουστεί κάπως παράξενο, αλλά ξέραμε ότι θα αρέσει αυτή η δουλειά. Άλλωστε ακροατές είμαστε και εμείς. Η έκπληξη ήταν ότι άρεσε σε περισσότερο κόσμο από όσο φανταζόμασταν και βέβαια μόνο χαρά νιώθουμε για αυτό. Τώρα, σε ό,τι αφορά το αν έχουμε δημιουργήσει δικό μας είδος μουσικής, όχι βέβαια. Σίγουρα θα εννοείτε έναν αναγνωρίσιμα προσωπικό και χαρακτηριστικό ήχο και τρόπο του γκρουπ».

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι για το εγγύς μέλλον;

«Να είμαστε καλά, να καταφέρνουμε να γεφυρώνουμε δημιουργικά τις διαφωνίες μας σαν ομάδα, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, να ηχογραφήσουμε και άλλα CD… Και όταν κάποτε τελειώσει όλο αυτό και κάνουμε λογαριασμό, να καμαρώνουμε γι’ αυτό που αφήσαμε πίσω ως παρακαταθήκη».

Με δεδομένο ότι είστε από τους πιο χαρακτηριστικούς καλλιτέχνες που «παντρεύουν» ιδανικά ήχους, μελωδίες και διαφορετικά είδη μουσικής, τι μήνυμα έχετε να στείλετε στους κατοίκους της Λέσβου που στην προσφυγική κρίση, εξύψωσαν το μεγαλείο της αλληλεγγύης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης;

«Συγχαρητήρια στους κατοίκους της Λέσβου. Μας κάνατε υπερήφανους με τη στάση σας! Συμπορευόμαστε μαζί σας σε αυτά τα ιδανικά, γιατί όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής Γ. Σεφέρης “Η τέχνη είναι μια απέραντη αλληλεγγύη”».

 

Οι «Gadjo Dilo» αποτελούνται από τους: Σωτήρη Πομόνη (κιθάρα), Κώστα Μητρόπουλο (κιθάρα), Νίκο Βλάχο (κοντραμπάσο), Σέργιο Χρυσοβιτσάνο (βιολί), Γιώργο Τσιατσούλη (ακορντεόν) και Ηλιάνα Τσαπατσάρη (φωνή).

Εισιτήρια προπώλησης: 10€ - Είσοδος: 12€.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top