Έρχεται στο Κάστρο Μυτιλήνης

Η μνήμη του νερού [Vid]

04/08/2022 - 09:00

Στις 7 και 8 Αυγούστου, στις 21:00, στο Κάστρο Μυτιλήνης,  θα παρουσιαστεί στο Κάστρο Μυτιλήνης η παράσταση Η Μνήμη του Νερού. Πρόκειται για μία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ που, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αξιοποιεί την προφορική ιστορία του νησιού, καθώς και βιωματικό υλικό των κατοίκων. Ηθοποιοί είναι αποκλειστικά έφηβοι από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο θεάτρου ντοκιμαντέρ, από το οποίο προέκυψε το κείμενο της παράστασης.

Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Η Μνήμη του Νερού θέτει στο επίκεντρο την αξία της μνήμης και τη σημασία της διατήρησής της για την ιστορική και πολιτισμική μας συνοχή και συνέχεια, αναδεικνύοντας ίχνη της προσφυγικής ταυτότητας του νησιού της Λέσβου μέσα από το βλέμμα της νέας γενιάς. Η δράση ξεκίνησε με την υλοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου θεάτρου ντοκιμαντέρ  διάρκειας ενός μήνα, με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτη Μάρθας Μπουζιούρη, όπου οι έφηβοι μαθητές συμμετείχαν δημιουργικά σε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική και βιωματική εμπειρία. Στη διάρκειά του εργαστηρίου, πειραματίστηκαν με σύγχρονα εργαλεία έρευνας, μέσα από τη μεθοδολογία της εθνογραφίας (συνέντευξη, παρατήρηση, έρευνα αρχείου) και παράλληλα έγιναν μέρος της κυρίως αφήγησης για την ταυτότητα και το πολιτισμικό αποτύπωμα των Μικρασιατών προσφύγων, μπολιάζοντάς τα με το δικό τους βιωματικό υλικό, αναστοχασμούς κι εμπειρίες.

Η παράσταση Η Μνήμη του Νερού αποτελεί το καλλιτεχνικό προϊόν του εργαστηρίου. Με την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας, οι έφηβοι μαθητές μετέτρεψαν το δικό τους ερευνητικό / βιωματικό υλικό (μαρτυρίες, σημειώσεις πεδίου, ημερολόγια, αυτοβιογραφικά κείμενα, οπτικοακουστικό αρχείο, ιστορικά τεκμήρια κ.α.) σε θεατρικό κείμενο κι από εκεί σε σκηνική πράξη. Οι μαθητές ως ερμηνευτές θα ζωντανέψουν την Ιστορία μέσα από ένα σύγχρονο θέαμα.

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Λεσβιακό Καλοκαίρι".

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία - Εμψύχωση Εργαστηρίου: Μάρθα Μπουζιούρη

Δραματουργία - Εμψύχωση Εργαστηρίου: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Δραματουργική Σύμβουλος: Μάρθα Κοσκινά

Κείμενο: Η Ομάδα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένο

Επιστημονικός Συνεργάτης: Γιώργος Τσιμουρής

Συνεργασία στην Έρευνα: Μαρία Μακρυνικόλα

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Επιμέλεια Videos: Mάρθα Μπουζιούρη

Γραφιστικός σχεδιασμός: Θοδωρής Πετρόπουλος

Φωτογραφίες: Γεράσιμος Μαυρομμάτης

Υπεύθυνος Παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος

Οργάνωση - Εκτέλεση Παραγωγής: PLAYS2PLACE

Στην παράσταση συμμετέχουν οι μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Βασιλική Βαλσάμη, Φωτεινή Γιασσά, Λευτέρης Παντέρμος, Πηνελόπη Πασπάτη, Ολίβια Σέλικε, Ηλιάννα Σουγλάνη, Μαρίτα Στεφανέλλη.

Υπεύθυνοι Καθηγητές είναι Μαρία Ζερβού, Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας και Ντικράν Ματοσσιάν.

«Θερμές ευχαριστίες για την πολύτιμη συνδρομή τους στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Λέσβου, την Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, και τους Δημήτρη Παπαχρυσό, Αντώνη Νείρο, Ειρήνη Καχριμάνη, Ελευθερία Αλεξανδρή, Βαρβάρα Μάνου, Μαριλένα Μουζάλα, Άντα Χατζηγεωργίου, Γιάννη Σκοπετέα, Τάκη Γέρο, Κρίστη Πετροπούλου, Νεφέλη Μπελαβίλα-Τροβά, Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, Παναγιώτη Βεκρή, Στρατή Αποστόλου και Κατερίνα Ροζάκου» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey