FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Άνοιξε η αυλαία των παραστάσεων
Η μεγάλη θεατρική οικογένεια της Λέσβου γιορτάζει!

Η μεγάλη Θεατρική οικογένεια της Λέσβου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και τη Δευτέρα άνοιξε την αυλαία σειράς παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με τη συμμετοχή 10 ομάδων - Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου, ΦΟΜ, Άστεγοι, Πασπαρτού, Παγγεραγωτικός, Αναγνωστήριο Αγιάσου, Αγία Παρασκευή, ΕΘΟΚ Καλλονής, Περί έργων Μήθυμνας, Θ.Ο.Πέτρας.

Ακολουθεί τις επόμενες ημέρες περιοδεία στα θέατρα της περιφέρειας του νησιού μας: Καλλονή 31/3, Μεσότοπος 1/4 , Μόλυβος 14/4, Πλωμάρι 15/4.

Ας σημειωθεί ότι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου ξεκίνησε το 2010 στη Μυτιλήνη με τη συνεργασία τριών θεατρικών συλλόγων, των «Αστέγων», του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Λέσβου και του ΦΟΜ, ανοίγοντας την ομπρέλα του στις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες όλου του νησιού, και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως θεσμός με την Ένωση Θεατρικών Σωματείων «ΘΕΣΙΣ».

Λόγω των πολλών θεατρικών ομάδων, το σχετικό φωτο - αφιέρωμα των ομάδων θα γίνει σε δύο μέρη, στο σημερινό και αυριανό μας φύλλο.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Ο πρόεδρος της «ΘΕΣΙΣ», Στρατής Βλαστάρης τόνισε ότι μετά από πρόταση των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, ο εορτασμός είναι θεματικός «Το Θέατρο εναντίον κάθε μορφής φασισμού». Ο κ. Βλαστάρης επεσήμανε πόσο επίκαιρο είναι το θέμα «αν αναλογιστούμε την άνοδο των νεοναζιστικών αντιλήψεων στον ευρωπαϊκό χώρο, την τάση συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, τον πολλαπλασιασμό της ρητορικής μίσους, την εξάπλωση κάθε μορφής φασισμού στις καθημερινές μας σχέσεις και επαφές, στην ολοένα και πιο συχνή παρουσία στη δημόσια ζωή -και την ιδιωτική σφαίρα- του μικρού φασίστα που κρύβουμε μέσα μας».

Η Μαρία Γερούλια από την ΠασπARTού διάβασε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου του Σάιμον Μακ Μπέρνι από το Ηνωμένο Βασίλειο (ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Théâtre de Complicité), το οποίο διαβάζεται στα θέατρα και μεταδίδεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παγκοσμίως: «Η εποχή που ζούμε απέχει από το παρόν. Εστιάζει στο πρόσφατο παρελθόν και στο κοντινό μέλλον. Δεν το έχω αυτό. Θα το αγοράσω. Τώρα το αγόρασα, χρειάζομαι το επόμενο… πράγμα. Το μακρινό παρελθόν έχει ακυρωθεί. Το μέλλον είναι χωρίς επιπτώσεις. Υπάρχουν πολλοί που λένε πως το θέατρο δεν πρόκειται, ούτε μπορεί να αλλάξει κάτι από όλα αυτά. Όμως το θέατρο δεν θα φύγει. Γιατί το θέατρο είναι χώρος. Καταφύγιο, τολμώ να πω. Εκεί όπου οι άνθρωποι συναθροίζονται και αμέσως σχηματίζουν κοινότητες».

 

Αυλαία με Αντιγόνη

Το παιδικό θεατρικό εργαστήρι της Αγίας Παρασκευής παρουσίασε ένα απόσπασμα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία της Μάρως Ματθαίου με τις Κωνσταντίνα Αμπατζή, Χρύσα Γκουγκή, Μαρία Καζαντζή και Ελευθεριάνα Κουκόση.

 

Ντάριο Φο από τη Μήθυμνα

Η παιδική σκηνή του θεατρικού Συλλόγου «Περί Έργων» της Μήθυμνας παρουσίασε ένα διασκευασμένο απόσπασμα από το έργο «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση και με σκοπό να καταδείξει την κατάχρηση της εξουσίας και την κυβερνητική διαφθορά.

Έπαιξαν: Ταξιάρζης Κάιτατζης, Θεμιστοκλής Καλδέλλης, Θεμιστοκλής Ιωαννίδης, Χρήστος Σούζης, Γιώργος Στυψιανός, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Νανάς Βαμβούκου.

 

 

Μπρεχτ από τους «Αστέγους»

Η θεατρική ομάδα Μυτιλήνης «Άστεγοι» παρουσίασε το μονόπρακτο «Απονομή Δικαιοσύνης» από το «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε διασκευή των Βασίλη Σαμαρά και Φωτεινής Παπανδρέου, η οποία το σκηνοθέτησε κιόλας. Το σκηνικό επιμελήθηκε η Λένα Τριανταφύλλου, ενώ πρωταγωνίστησε ο Στρατής Σκουντιανέλλης και έπαιξαν οι Βαγγέλης Παυλής, Γιάννης Κακαδέλλης, Μαρία Ταξείδη, Dirk Shalicke.

 

 

«Κοίτα τους» από την Πέτρα

Ο θεατρικός όμιλος Πέτρας ανέβασε το «Fur Elize» (απόσπασμα από το «Κοίτα τους» του Μάριου Ποντίκα) σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Βασίλη Χατζηελευθερίου.

 

Πίντερ από το Θεατρικό Εργαστήρι

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο «Tέφρα και σκιά» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Εύας Γιαννίκου, μουσική Στρατή Βλαστάρη, ενώ έπαιξαν οι Εύα Γιαννίκου και ο Θέμις Χατζηλάμπρου.

 

 

Η γιορτή Θεάτρου συνεχίζεται!
Σε Μεσότοπο, Καλλονή, Πλωμάρι και Μόλυβο

Η Ένωση Θεατρικών και Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «Θέσις» περιοδεύει μετά την επιτυχημένη διοργάνωση της Ημέρας Θεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης σε Μόλυβο, Μεσότοπο, Καλλονή και Πλωμάρι. Επί σκηνής θα ανέβουν γι’ άλλη μια φορά 10 θεατρικές ομάδες της Λέσβου: (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου, ΦΟΜ, Άστεγοι, Πασπαρτού, Παγγεραγωτικός, Αναγνωστήριο Αγιάσου, Αγία Παρασκευή, ΕΘΟΚ Καλλονής, «Περί έργων» Μήθυμνας, Θ.Ο. Πέτρας), με θέμα «Το θέατρο εναντίον κάθε μορφής φασισμού».

Μετά το χτεσινό αφιέρωμα στις πέντε θεατρικές ομάδες, συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.

Από το δρώμενο του ΕΘΟ Καλλονής

Ο ΕΘΟΚ

Με αφορμή το εμβληματικό ποίημα του Ασίζ Νεσίν «Σώπα μη μιλάς» που ακούσαμε να απαγγέλλει η Μαριέτα Ριάλδη, το θεατρικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Θεατρικού Ομίλου Καλλονής φέρνει στη σκηνή του θεάτρου ιστορίες γυναικών που αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για τον αυταρχισμό που βίωσαν στην καθημερινότητά τους, και σε κείμενα Νόρας Πυλόρωφ Πυλαρινού, Χριστοφόρου Παπακαλιάτη και Σάκη Σερέφα. Στη σκηνοθεσία ο Χριστόδουλος Χατζηιωάννου και παίζουν: Αγγελική Αρματωλού, Δέσποινα Λειβαδιώτη, Δέσποινα Μαϊάκη, Κλεάνθη Παντελίδου, Τριάδα Προκοπίου και Χαρά Τουμπακάρη. Στην υποστήριξη Δημήτρης Καμίτσος και Στρατής Καφαλούκος.

 Ένα σουρρεαλιστικό παιχνίδι από τον ΦΟΜ επί σκηνής

Η θεατρική ομάδα του ΦΟΜ «ο Θεόφιλος» παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Πέτρα που κυλάει χόρτα δε μαζεύει… » σε σύλληψη της ομάδας και σε σκηνοθεσία Ανδρέα Σεφτελή με βοηθούς τη Μαρίνα Σπανέλλη και την Ειρήνη Παραμυθιώτη. Έπαιξαν: Φιλιώ Εγγλέζου, Δημήτρης Καμπάς, Ανθή Κουτσανίτη, Πιέρ Λακόμπ, Ειρήνη Παραμυθιώτη, Γιώργος Παττές, Γεωργία Σαλεβουράκη, Μαριλένα Σεφτελή, Μαρίνα Σπανέλλη, Μάριος Σπανός και Πετρούλα Χατζέλη.

Μπρεχτ και Ιονέσκο

 

 

Μπρεχτ από το Αναγνωστήριο

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου ανεβάζει το μονόλογο «Η Εβραία» (απόσπασμα) από το σπονδυλωτό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ», σε σκηνοθεσία - ερμηνεία της Μαρίας Αϊβαλιώτου.

 

 Ιονέσκο από την «πασπARTού»

 Η θεατρική ομάδα Μυτιλήνης «πασπARTού» παρουσιάζει απόσπασμα από το έργο «Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο με τους Μιχαήλ Κιαχαγιά, Νίκο Φραγκούλη, Dorin Chirosa και Μαριαλένα Ζητιανέλλη.

«Μικροί φασίστες» από την ομάδα του Παγγεραγωτικού

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Παγγεραγωτικού Συλλόγου Γέρας παρουσιάζει το έργο «Μικροί φασίστες» της Μαρίας Τσουπή (διασκευή) και του Γιάννη Τσανταρλιώτη σε σκηνοθεσία Αρετής Παπαγιαννοπούλου. Παίζουν: Στρατής Μοριανός, Ταξούλα Αλεξάνδρου, Άννα Μαρία Παναγή, Γ. Τσανταρλιώτης, Αφροδίτη Μοριανού και στο ηχητικό ο Θεοφάνης Τάκος. Μακιγιάζ: Ραλού  Βιόλατζη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 15:55
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top