FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Ένα εκ των κορυφαίων πολιτιστικών γεγονότων παγκοσμίως, που διεξάγεται στην Πόλη, με πλήθος αναφορών στο νησί και τον πολιτισμό του
Η Λέσβος «ταξίδεψε» παντού μέσω της BIENALE!
Με τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη

 

Σε ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίως, στην γνωστή έκθεση της BIENALE στην Κωνσταντινούπολη, συμμετείχε ο δήμος Λέσβου, με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη να βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην Πόλη, πραγματοποιώντας πολλές και ενδιαφέρουσες επαφές, με δεδομένο ότι η Λέσβος είναι και το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που συμμετέχει στην εν λόγω έκθεση.

 

Η σημασία της συμμετοχής της Λέσβου

Προσκεκλημένος της οργανωτικής επιτροπής της BIENALE ο κ. Αστυρακάκης επισκέφτηκε τη Δευτέρα το πρωί τον Έλληνα Πρόξενο στην Πόλη Ευάγγελο Σέκερη και συζήτησε μαζί του για τη συχνή παρουσία της Λέσβου στα πολιτιστικά δρώμενα της Κωνσταντινούπολης και το αντίκτυπο που έχουν αυτά στον τουρισμό του νησιού -σε κάτι που έχει βοηθήσει και ο ίδιος ο Πρόξενος με την παρουσία του στις προηγούμενες κοινές εκδηλώσεις- είτε στο Μουσείο ELGIZ, είτε στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Κέντρο, είτε στον ΕΟΤ της Πόλης. Στη συνέχεια, παρευρέθη στο άνοιγμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, όπου εκεί παρουσιάστηκε και το έργο του Volkan Aslan που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης από 17 Σεπτεμβρίου έως τέλος Νοεμβρίου. Αλλά και το Μουσείο Σαπαντζή, όπου έγινε η έναρξη της μεγάλης έκθεσης του Κινέζου εικαστικού καλλιτέχνη Ai WeiWei,γνωστού και στη Λέσβο από την παρουσία του και την προσφορά του κατά τη διάρκεια των προσφυγικών ροών.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της παλιάς Γαλλικής Πρεσβείας η επίσημη έναρξη της έκθεσης όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αλλά και σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής από την Ελλάδα. Το πρωί είχε προηγηθεί επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο του Γαλατά. «Να είστε σίγουροι ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που υφιστάμεθα τις συνέπειες των εντάσεων μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών. Η συμμετοχή της Λέσβου στη 15η Bienale της Κωνσταντινούπολης έχει να κάνει με τις καλές σχέσεις απλών πολιτών και καλλιτεχνών και από τις δύο χώρες», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου το πρωί, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ELGIZ, εγκαινιάστηκε η έκθεση της Ειρήνης Παναγοπούλου, παρουσία πολλών ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, πολλών Ελλήνων αλλά και της κοινωνικής ζωής της Πόλης, όπου για ακόμα μια φορά το νησί της Λέσβου είχε την τιμητική του.

Σύμφωνα με τον κ. Αστυρακάκη, που πράγματι έχει «δουλέψει» και «επενδύσει» στην προοπτική της BIENALE τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα μουσεία της Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια της BIENALE, πραγματοποιούνται εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών, παγκοσμίως γνωστών και γίνονται σε όλα αναφορές -στις εναρκτήριες ομιλίες και παρουσιάσεις- για τη Λέσβο και τη συνεργασία του Δήμου μας με την οργανωτική επιτροπή της BIENALE.

 
Με την κα. Elgiz, την κα. Σαπαντζή και τον καλλιτέχνη Volkan Aslan

 

Η συνέχεια επί του «Χαλήμ Μπέη»

Ενώ υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή, στην κοινή έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών και ενός Τούρκου, του Volkan Aslan, που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλήμ Μπέη», εκτός από τους πολλούς Τούρκους επισκέπτες του καλλιτεχνικού κόσμου της γείτονος χώρας και την ομάδα των «Φίλων της Μυτιλήνης», θα μετέχουν και δημοσιογράφοι και ανταποκριτές ευρωπαϊκών χωρών. Στην έκθεση θα παρευρίσκεται και ο ανακηρυχθείς από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ως «Πρέσβης της Λέσβου» στη γείτονα, ο Dr Zan Elgiz. Στην εκδήλωση θα μετέχει το συγκρότημα «Τα φώτα απέναντι» με το χορευτικό του Δήμου Λέσβου, για να παρουσιάσουν ελληνικούς χορούς και τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (που εξέφραζε τα αισθήματα και τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λεσβιακού λαού) ώστε να μετέχει η Λέσβος στη BIENALE της Κωνσταντινούπολης -ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός- και που έγινε αποδεκτή από την οργανωτική επιτροπή της BIENALE, αποδείχτηκε επωφελής για το νησί μας, αφού η διαφήμισή του όλες αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε χαρακτηριστικά για τις ημέρες της BIEBALE ο κ. Αστυρακάκης.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top