FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Ντοκιμαντέρ για τον Λεντάκη στο Φεστιβάλ «AegeanDocs»
«Η ιστορία είμαι εγώ»

Η ζωή, η πολιτική δράση και η πνευματική πορεία του Ανδρέα Λεντάκη και, μέσω αυτού, η πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η πολιτική ιστορία της, κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, θα προβληθεί μέσα από το ντοκιμαντέρ του Μένου Δελιοτζάκη στο Φεστιβάλ «AegeanDocs», που θα διεξαχθεί για 5η χρονιά στη Μυτιλήνη από τη 1 έως τις 6 Οκτωβρίου.

Το ντοκιμαντέρ, μια εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ, σε σενάριο του Μένου Δελιοτζάκη και της Νικόλ Αλεξανδροπούλου, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο τμήμα Μνήμη / Ιστορία.

Τι ήταν αλήθεια αυτό που παρακίνησε το σκηνοθέτη να ασχοληθεί με τον Λεντάκη; «Γιατί το ανήσυχο πνεύμα του, η διαρκής αμφισβήτηση και η ευρυμάθειά του είναι στοιχεία που απουσιάζουν γενικά από το σημερινό πολιτικό προσωπικό» απάντησε.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, τη Μήλο, τη Λέρο, την Κάρπαθο, καθώς και στη γενέτειρα του Λεντάκη, την Αιθιοπία, όπου ο Μένος Δελιοτζάκης συνάντησε τον Τσαγκάι Άγκα, Αιθίοπα συμμαθητή και φίλο του Λεντάκη, και επισκέφτηκε τις γειτονιές όπου μεγάλωσε αλλά και το σχολείο που φοίτησε.

Θυμίζουμε πως ο Λεντάκης εντάχθηκε στην ΕΔΑ και φυλακίστηκε κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και υπέστη βασανιστήρια στο πλυσταριό της ταράτσας Τοσίτσα και Ζαΐμη, το 1967. Ο Μίκης Θεοδωράκης στον κάτω όροφο, στο κελί του, ακούει τις κραυγές και χρόνια μετά γράφει «Τα τραγούδια του Ανδρέα». Παρέμεινε στη φυλακή και στην εξορία τέσσερα χρόνια. Εκτοπίστηκε στην Άνδρο και τη Μήλο, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει την ιστορία της και να γράψει μετέπειτα βιβλία. Αργότερα εκτοπίστηκε στη Λέρο (στο Παρθένι και στο Λακκί) και στον Ωρωπό.

Το 1977 εξελέγη πρόεδρος της ΕΔΑ και τον επόμενο χρόνο δήμαρχος Υμηττού. Επανεξελέγη άλλες δύο φορές (1982, 1986). Στις εκλογές του 1989 και 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, παραιτήθηκε όμως το 1993 για να επανεκλεγεί στις εκλογές του ίδιου έτους με την Πολιτική Άνοιξη. Έχει συγγράψει πάνω από 30 βιβλία, λογοτεχνικά (ποίηση), ιστορικά, αρχαιολογικά, πολιτικά, κοινωνικο-ανθρωπολογικά. Πέθανε το 1997 από ανακοπή καρδιάς.

Για τον Ανδρέα Λεντάκη μιλούν φίλοι και συναγωνιστές του από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια (Κώστας Γεωργουσόπουλος), την περίοδο του 1-1-4 και του 15% για την παιδεία (Μίμης Ανδρουλάκης, Στέφανος Στεφάνου, Ιωάννα Παπαθανασίου), τη Νεολαία Λαμπράκη (Θόδωρος Πάγκαλος, Τάκης Παληός, Τίμος Παπαδόπουλος) και τα χρόνια του εκτοπισμού του κατά τη διάρκεια της χούντας (Βαγγέλης Γκιουγκής, Ορέστης Σκαλτσάς κ.ά.). Μιλούν ακόμα στενοί του φίλοι (Κώστας Μπαρμπαντωνάκης), αλλά και ο γιος του, Βασίλης Λεντάκης και η σύζυγός του, Έφη Λεντάκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει αρχειακό υλικό, με τον ίδιο να δίνει το δικό του στίγμα. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης».

 

Η κριτική

Το ντοκιμαντέρ δέχτηκε κριτική ότι δόθηκαν προσεκτικά επιλεγμένες πτυχές της πορείας του Α. Λεντάκη στην Αριστερά έως το 1979, και ότι ξαφνικά ο σκηνοθέτης κάνει το άλμα στον θάνατο του πρωταγωνιστή του, το 1997. «Προσπερνούνται πολύ γρήγορα η πρωτοποριακή συμβολή του Α. Λεντάκη στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Υμηττού και η συγγραφική του δράση, ενώ αγνοούνται πλήρως ο διάλογος εντός της Αριστεράς για την Περεστρόικα του Γκορμπατσόφ, η ρήξη στο συνέδριο της ΕΔΑ με τον Μαν. Γλέζο και φυσικά η αποχώρηση του από την Αριστερά και η ένταξη του στην Πολιτική Άνοιξη του Αντ. Σαμαρά», γράφει το site Liberal.gr. 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γίνεται θεσμός «Εφτά και κάτι νύχτες» »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top