Ιστορικά ντοκουμέντα στην παράσταση που έρχεται στη γενέτειρα της Σαπφώς τη Δευτέρα στο Κάστρο Μυτιλήνης

Σαν σε όνειρο, η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ Σαν σε όνειρο, η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ

Η αρχαία ποιήτρια στην «Εφημερίδα των Κυριών»

12/08/2018 - 12:39 Ενημερώθηκε 10/08/2018 - 14:43

Η Μυτιληνιά συγγραφέας Έλενα Παλαιολόγου και η σκηνοθέτης Ισμήνη Σακελλαροπούλου, παρουσιάζουν την συνάντηση δυο σημαντικών Ελληνίδων σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο και στο όνειρο.

Τι συμβαίνει όταν η μεγάλη μας ποιήτρια Σαπφώ συναντά την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια Καλλιρόη Παρρέν;

Μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση, αφιερωμένη στην επίδραση της Σαπφούς στην ιστορία μας μέσα από την ζωή.

Η επιτυχημένη παράσταση στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έρχεται στο Κάστρο της Μυτιλήνης τη Δευτέρα 13 Αυγούστου στις 9 το βράδυ.

Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο η Σαπφώ συναντάει την Καλλιρρόη Παρρέν, την μεγάλη αγωνίστρια για την ισότητα των δύο φύλων. Η μεγάλη μας ποιήτρια Σαπφώ θα επηρεάσει και θα αλλάξει στο τέλος την απόφαση της Καλλιρρόης Παρρέν να μην παρατήσει τον αγώνα της;

Οι ιδέες και η φιλοσοφία της Σαπφούς είναι ικανές να μας προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον;

Η Καλλιρόη Παρρέν

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι, το 1887 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.

Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα.

Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Στην πλοκή του έργου συναντά την ποιήτρια Σαπφώ, στο όνειρό της, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη ζωή της μεγάλης ποιήτριας αλλά και τους αγώνες της, η Παρρέν βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα. Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Για τη Σαπφώ

Για την αρχαία ελληνίδα ποιήτρια από τη Λέσβο, που συνέδεσε το όνομά της στην Ιστορία τόσο με τη λυρική ποίηση όσο και με τον λεσβιακό έρωτα, δεν είναι και πολλά γνωστά.

Η μόνη σύγχρονη πηγή που αναφέρεται στον βίο της Σαπφούς είναι η ίδια της η ποίηση, με τους ιστορικούς και τους ακαδημαϊκούς κύκλους να είναι ωστόσο ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να συνάγουν βιογραφικά στοιχεία από το έργο της ή να αποδεχτούν τις πληροφορίες που η ίδια παραθέτει στα ποιήματά της ως αυτοβιογραφικές αναφορές.

Ταυτοχρόνως, όλες οι κατοπινές πηγές που κάνουν λόγο για τη Σαπφώ έχουν τεθεί εν αμφιβόλω, κάθε στοιχείο λοιπόν που αφορά στον βίο της παρατίθεται με επιφυλάξεις.

Όπως κι αν έζησε βέβαια η Σαπφώ, όποια κι αν ήταν, δεν έμεινε στην Ιστορία άδικα ως η μεγαλύτερη ποιήτρια της αρχαιότητας! Ο ζωντανός, έντονος και συναισθηματικά φορτισμένος τρόπος γραφής της έμελλε να έχει απήχηση στο παγκόσμιο κοινό κάθε εποχής, κάνοντας τους στίχους της πραγματικά πανανθρώπινους.

Και βέβαια, από κοινού με τους άλλους μεγάλους λυρικούς της αρχαιότητας, όπως ο Αλκαίος και ο Πίνδαρος, συνέβαλε τα μέγιστα στην απομάκρυνση της αρχαιοελληνικής ποιητικής παράδοσης από το δράμα και το έπος, με το έργο της να είναι η επιτομή του λογοτεχνικού είδους που άρχισε να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του στον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ., τη ραφιναρισμένη δηλαδή στιλιστικά λυρική ποίηση...

Οι συντελεστές

 

Συγγραφέας - ποιήτρια: ΄Ελενα Παλαιολόγου, επιμέλεια κειμένων: Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη, σκηνοθέτης: Ισμήνη Σακελλαροπούλου. Παίζουν: Βίκυ Μαραγκάκη ως Καλλιρρόη Παρρέν και Θεοδώρα Σιάρκου ως Σαπφώ. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αρετή Κοκκίνου. Τα τραγούδια ερμηνεύει: Μόρφω Τσαϊρέλη, χορογραφία - performer: Φένια Μπότση, σκηνογράφος: Γιώργος Λυντζέρης, κουστούμια: Καλλιόπη Παλεοσελίτου.

Χορεύτριες: Πένυ Μακαρίου, Εμμανουέλα Κοκμοτού, Χρύσα Μπράτσα, Μαρία Μαρίνα, Νεφέλη Αργυροπούλου, Μαρία Σφήκα. Φωτισμός: Αλέξανδρος Πολιτάκης, ήχος: Γιάννης Πατρίκιος, κομμωτής: Παναγιώτης Προικιός, μακιγιάζ: Έλενα Πετρίδου, φωτογραφίες: Χρήστος Δεληκάρης, υπεύθυνη Διαφήμισης & Marketing: Αθανασία Παναγιωτοπούλου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey