FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Στη «Σαπφώ Art Gallerie»
«Flow» από τη Μαρία Γιαννίκου

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Ιουλίου στις 8 το βράδυ η δεύτερη παρουσίαση της ατομικής έκθεσης της Μαρίας Γιαννίκου με τίτλο «Flow» στη «Σαπφώ Art Gallerie», Σαπφούς 3 Μυτιλήνη, που θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου.

Άνθρωποι - σκιές διυλίζονται μέσα στα χρώματα του πρωινού κοντά στις γραμμές του τρένου. Ταξιδιώτες με παμπάλαιες αποσκευές φτάνουν στην αδιατάρακτη ομοιομορφία της κεντροευρωπαϊκής πόλης με τα πολύχρωμα κτήρια, τα μικρά παράθυρα και τις σοφίτες.

Μελαγχολικό πλήθος σε μπλε αποχρώσεις απλώνεται σε πυραμιδωτή διάταξη και κινείται σε ενιαία συμπαγή μάζα προς τα ψηλά κτήρια της κατακόκκινης πόλης με τα πολύχρωμα παράθυρα. Σύνολα γυναικείων και ανδρικών μορφών αναλύονται γεωμετρικά σε άχρονο χώρο κυβιστικής αισθητικής και εξπρεσιονιστικού πάθους. Μοναχική γυναικεία μορφή, σε περίκλειστο κήπο, στον οποίο κυριαρχεί το υγρό στοιχείο και φράσσεται από ψηλά δένδρα, ατενίζει τον ορίζοντα με τη συντροφιά πορφυρού πιοτού σε ποτήρι με πολύ ψηλό πόδι. Ο χρόνος, απροσδιόριστος και πάλι, μια στιγμή ή μια αιωνιότητα... Όλα ένα ταξίδι, μια μετάβαση.

Τα παραπάνω και πολλά άλλα απαρτίζουν τον κόσμο της Μαρίας Γιαννίκου στη νέα σειρά έργων της, εμπνευσμένη από το ταξίδι ως μετάβαση και από την έννοια του ταξιδιώτη ως αναζητητή (σημ.: seeker είναι η λέξη που ταιριάζει στα αγγλικά), ικέτη ή πρόσφυγα, για πολλούς λόγους και σε πολλές μορφές. Οι πόλεις μετάβασης παίρνουν έτσι συμβολική μορφή. Δεν είναι οι Ιθάκες, αλλά οι Αρκαδίες, εικονικοί παράδεισοι, που συνεχώς διαψεύδουν και συνεχώς απομακρύνονται. Άλλοτε μεταμορφώνονται. Και σπάνια το ταξίδι είναι ευοίωνο. Συχνά λυτρωτικό και παθιασμένο, αλλά ποτέ ευοίωνο…

Τα έργα της Μαρίας Γιαννίκου αναδύουν ταυτόχρονα το άρωμα του zeitgeist της εποχής που διανύουμε. Πόσο οικείες φαντάζουν αυτές οι βρεγμένες μορφές, με τα μωρά, με τις βαλίτσες, με το πανταχού παρόν υγρό στοιχείο, με τα κάγκελα - φράχτες - σύνορα να αποτελούν το σημείο τομής ανάμεσα στο ταξίδι και τον ανοιχτό ορίζοντα της ασαφούς μετάβασης. Ο προορισμός δεν έχει πολλή σημασία, μόνο το ταξίδι, μόνο η φυγή. Που, ειρωνικά, επαληθεύει όλες τις θεωρίες για το νομαδισμό, που προανήγγειλε για τον 21ο η πολιτισμική θεωρία του 20ού αιώνα. Η Μαρία Γιαννίκου είναι, ως καλλιτέχνης, αναμφίβολα, μια πολίτης του κόσμου, αλλά ουσιαστικά και νοητά μια πολίτης της Μυτιλήνης, ενός τόπου που αποκτά σήμερα συμβολικές διαστάσεις για κάθε έννοια μετάβασης.

Παράλληλα, τα έργα της Μαρίας Γιαννίκου διαβάζονται με πολλούς προσωπικούς τρόπους, καθώς όλα τα εικονογραφικά στοιχεία που το απαρτίζουν αποκτούν δυνητικούς συμβολισμούς σε πολλά επίπεδα. Έτσι, η έννοια του ταξιδιού μπορεί να αποκτά και την έννοια της προσωπικής πορείας και μετάβασης ή αλλιώς του ταξιδιού της εμπειρίας, της ζωής, της επιλογής, της απόφασης. Ή την πορεία της καλλιτεχνικής εξέλιξης και των ιδεολογικών αναζητήσεων του καλλιτέχνη σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταμορφώνεται σε έναν υπερτεχνολογικό μεσαίωνα. Με αυτήν την έννοια το έργο της Μαρίας Γιαννίκου εκπέμπει ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό μήνυμα: «Όλοι ταξιδιώτες στο χώρο και το χρόνο είμαστε, ας κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο σ’ αυτήν την πορεία». Η έννοια της μετάβασης προσλαμβάνει έτσι υπερβατική διάσταση και ταυτίζεται με την έννοια του ανθρώπου.

 

* Η κ. Εύη Σαμπανίκου είναι ιστορικός τέχνης, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

 

 

Βιογραφικό

 

Η Μαρία Γιαννίκου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ από το 1993 έως το 1998 με καθηγητή τον Α. Θεοφυλακτόπουλο και το 1999 χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Γ. Μήλιο.

Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις: Grand palais in Paris-Art and capital (2013), Art Madrid world art vision (2014). Έργα της βρίσκονται στην πινακοθήκη της Ύδρας, της Σύρου, της Κομοτηνής και της Μυκόνου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top