Συνεχίζεται η συνεργασία ΙΑΜΥ – Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Μυτιλήνης μετά την Έκθεση «Η ιστορία είναι άνεμος» της Ύδρας

Έρχονται η Χάρτα του Ρήγα και η Καρδιά του Μιαούλη στην Μυτιλήνη

08/09/2021 - 13:40

12 έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ μεταφέρθηκαν από το Μουσείο Θεοφίλου στην Ύδρα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η ιστορία είναι άνεμος…» μιας φράσης που συνήθισε να λέει ο μεγάλος ζωγράφος και γι’ αυτό θέλησαν να την χρησιμοποιήσουν οι διοργανωτές με αφορμή και τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η μεταφορά των έργων έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού με το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) και μάλιστα ως συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου Μυτιλήνης με το ΙΑΜΥ, δρομολογείται η έλευση, από το Μουσείο της Ύδρας στην Μυτιλήνη προς έκθεση, της Χάρτας του Ρήγα και της καρδιάς του Μιαούλη, κατά τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων της 8ης Νοεμβρίου 2021, όταν θα λάβουν χώρα και οι επίσημες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία στο Δήμο Μυτιλήνης.

Στο δε κατάλογο των έργων της Έκθεσης «Η ιστορία είναι άνεμος», που θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ύδρα, η Μυτιλήνη δεσπόζει στις πρώτες σελίδες με φωτογραφίες της πόλης και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παναγιώτη Τσακύρη.

«Η προβολή του νησιού μας μέσω της πρωτοβουλίας αυτής της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλη. Η θέση του νησιού της Ύδρας κοντά στην Αθήνα, η φήμη της ως τόπος προσέλκυσης καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη προβολή που δόθηκε στο γεγονός, έχουν ήδη ως αποτέλεσμα την προσέλευση πλήθους κόσμου και εκατοντάδων επισκεπτών που σπεύδουν να θαυμάσουν την Έκθεση και τα έργα του ανθρώπου που μας κάνει διαχρονικά περήφανους ως Λέσβιους και ως Έλληνες» αναφέρει ο κ. Τσακύρης.   

Η έκθεση και η συνεργασία

Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης και των Γενικών Αρχείων - Μουσείου Ύδρας, πραγματοποιήθηκαν στην Ύδρα τα εγκαίνια της μεγάλης Έκθεσης, αφιερωμένης στο μεγάλο μας λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, που έλαβαν χώρα στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2021, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.   

Για το σκοπό αυτό, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης κι έπειτα από τις σχετικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, συνοδεία υπαλλήλου της Διεύθυνσης Πολιτισμού Μυτιλήνης και με τη συνδρομή της Ασφάλειας Αθηνών και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αργολίδος, μεταφέρθηκαν στην Ύδρα 12 έργα του Θεόφιλου από το Μουσείο της Βαρειάς. Κάτι που επέτρεψε ο χαρακτηρισμός τους ως κινητών μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού, με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Κύτελης: «Τιμή μας η συμμετοχή στην Έκθεση»

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης μίλησε και για «την ανεκτίμητη βοήθεια που έδωσε η Ύδρα για τον ιερό σκοπό της παλιγγενεσίας του έθνους μας» και στη συνέχεια επεσήμανε: «Θελήσαμε να τιμήσουμε οι Μυτιληνιοί τη θυσία όλων αυτών, με τους 12 πίνακες του Θεόφιλου, του δικού μας λαϊκού ζωγράφου που είχε την ίδια “τρέλα” με εκείνους που έκαναν την Επανάσταση», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε «τιμή» την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του νησιού της Ύδρας για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Αδαμοπούλου: «Ο Θεόφιλος δε ζωγράφιζε με το χέρι αλλά με την ψυχή του»

Η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, ανέφερε: «Η ιστορία είναι άνεμος και την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις, έλεγε ο Θεόφιλος, ο φτωχός φουστανελάς από την Μυτιλήνη που έζησε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Θεόφιλος δεν ζωγράφιζε με το χέρι του αλλά με την ψυχή και το συναίσθημα του, χωρίς να φαντάζεται τι θα γινόταν με το έργο του. Τα έργα του μυρίζουν Ελλάδα, θάλασσα, χώμα, θυμάρι, πεύκο, γαλάζιο ουρανό, αγάπες, έρωτες αλλά και Ρωμιοσύνη και ήρωες του ’21 και μάχες ξακουστές και κατορθώματα μοναδικά και μας μεταφέρουν σε κόσμους αλλοτινούς… Θεωρώ σημαντικό το γεγονός, ένας, τέτοιας εμβέλειας ζωγράφος, πανεθνικός, πανέλληνας, ο Θεόφιλος, να φέρνει κοντά δύο τόπους τόσο μακρινούς και συνάμα τόσο κοντινούς. Η κουλτούρα είναι ενιαία, το πνεύμα είναι ενιαίο, ο πολιτισμός είναι ενιαίος, είμαστε Έλληνες όλοι, ο Θεόφιλος μας έφερε κοντά. Αυτός ήταν και ο διακαής μας πόθος. Μας πήρε καιρό να οργανώσουμε την έκθεση. Τα έργα του Θεόφιλου είναι μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Έπρεπε να μετακινηθούν με ειδικές άδειες του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου, παλέψαμε 6 μήνες να έχουμε την αδειοδότηση και να φέρουμε τη Μυτιλήνη στην Ύδρα».

Και απόγονος του Πικάσο στην έκθεση

Τα εγκαίνια της Έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο πρ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας Μανώλης Καραμήτσος, ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Τσακύρης, η Δημοτική Σύμβουλος Ύδρας Παναγιούλα Δασκαλάκη, ο Λιμενάρχης Ύδρας Γαβριήλ Χαραλαμπίδης, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Ύδρας Μανώλης Σκόρρας, ο πρ. Υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, η Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά, η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Υποστράτηγος Νικόλαος Χιονής, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Αντώνης Βογιατζής, ο Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως Νίκος Σταμπολίδης, από την Ένωση Ξενοδόχων Ύδρας η Πρόεδρος Μαρία Πιερρουτσάκου και ο Αντιπρόεδρος Θεόφιλος Σαΐτης, ο επιχειρηματίας Βασίλης Θεοχαράκης, ο κριτικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, η σχεδιάστρια Paloma Pikasso κόρη του γνωστού ζωγράφου, καθώς και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κιβωτός του Γένους, Θεόδωρος Δεληγιάννης και ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Τσακύρης.

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey