FOLLOW US

Πολιτισμός

  • «COMICS, λόγια και εικόνες»
Έως 30 Ιουνίου η έκθεση Μπότσου- Palumbo στο Τεριάντ

Έως τις 30 Ιουνίου θα παραμείνει στο Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade η περιοδική έκθεση «COMICS, λόγια και εικόνες» των Γιώργου Μπότσου και Giuseppe Palumbo.

Το Μουσείο Teriade εγκαινιάζει σειρά εκδηλώσεων για το έτος 2018. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τα Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, διά της υπευθύνου Λάουρας Λοϊζίδου. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε προ 10 ημερών, διοργανώνεται στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο - Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, με την συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών

H έκθεση φιλοξενεί επιλογή έργων δύο καλλιτεχνών, του Έλληνα Γιώργου Μπότσου και του Ιταλού Giuseppe Palumbo, αντιπροσωπευτικών της σύγχρονης παραγωγής των κόμικς στις δυο χώρες.

Επιμελητής της έκθεσης είναι Αντώνης Ράλλης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης. Τα Ιταλικά έργα συνοδεύονται από μετάφραση των κειμένων. Διατίθεται επίσης κατάλογος της έκθεσης. Στα εγκαίνια παρίσταντο ο ένας από τους καλλιτέχνες, ο Γιώργος Μπότσος, καθώς και ο επιμελητής της έκθεσης.

Το «ταξίδι» της έκθεσης θα συμπληρώσει μια διαδρομή με οκτώ στάσεις στην Ελλάδα και πέντε στην Ιταλία.

Οι καλλιτέχνες

O Έλληνας Γιώργος Μπότσος και ο Ιταλός Giuseppe Palumbo είναι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σκηνής των κόμικς και έχουν συνυπάρξει πολλές φορές σε εκδόσεις και μεγάλες εκθέσεις στις δύο χώρες. Είναι συνεργάτες και οι δύο του περιοδικού «Βαβέλ», που συνέβαλε με μοναδικό τρόπο στη διάδοση και την εδραίωση των ποιοτικών καλλιτεχνικών κόμικς στην Ελλάδα. Συνδέονται με την αγάπη τους για το γράψιμο και την αφήγηση, όπως και με την πληθωρική σχέση τους με την εικόνα, καθώς τους διακρίνει μια συνεχής αναζήτηση για διαφορετικές εκδοχές και εκφράσεις μέσα στα πλαίσια του μέσου που δημιουργούν.

O Giuseppe Palumbo ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς κόμικς της Ιταλίας, γεννήθηκε το 1964 στη Ματέρα της νότιας Ιταλίας και δημοσίευσε το 1986 την πρώτη ιστορία του διάσημου μαζοχιστή υπερήρωά του Ramarro. Έχει δημοσιεύσει στα μεγαλύτερα περιοδικά της Ιταλίας και έχει δημιουργήσει τις σειρές Cut, Jumbo, Tosca la Mosca, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία.

Η πρώτη του επαφή με τα κόμικς ευρείας κυκλοφορίας έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 όταν σχεδίασε ορισμένα, εκτός σειράς, τεύχη του Martin Mister. Από το 2001 έως σήμερα συμβάλλει ενεργά στην ανανέωση του μακροβιότερου αντιήρωας των ευρωπαϊκών κόμικς, Diabolik.

Έχει στενή σχέση με την Ελλάδα, μέσα από τις συμμετοχές του στα Διεθνή Φεστιβάλ Κόμικς της Αθήνας. Τα ασπρόμαυρα σχέδιά του από τη «δική του» Αθήνα, που έφτιαχνε στο μπλοκ του στις συχνές επισκέψεις του στην πόλη, είναι συγκεντρωμένα μαζί με δικά του συνοδευτικά κείμενα στον μικρό τρίγλωσσο τόμο Atene Minore (Μικρά Αθήνα), ενώ διατηρεί και ένα ζωντανό blog με το ίδιο όνομα που ανανεώνεται μέχρι σήμερα.

Ο Γιώργος Μπότσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και θεωρείται ένας από τους πιο «εικαστικούς» δημιουργούς της Ελληνικής σκηνής των κόμικς, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο ύφος που έχει στοιχεία εξπρεσιονισμού με χαρακτηριστικά στοιχεία το έντονο χρώμα και το ποιητικό κείμενο.

Είναι από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές στη χώρα μας και η καλλιτεχνική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1987 όταν δημοσιεύτηκε το πρώτο του κόμικς στο περιοδικό «Βαβέλ», στο οποίο δημοσιεύτηκαν επίσης -σε μια εικοσαετία-  60 αυτοτελή κόμικς του.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρουσίασε την εικαστική δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, συνεργάστηκε -ως εικονογράφος- με πολλά γνωστά περιοδικά ποικίλης ύλης και ασχολήθηκε με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Ακόμη, από το 1991 μέχρι το 2007, εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρίες ως κειμενογράφος και δημιουργικός διευθυντής.

Από το φθινόπωρο του 2000, άρχισε τη συνεργασία του με το Κολέγιο τέχνης & design ΑΚΤΟ, όπου και είναι υπεύθυνος για τον κλάδο «Sketch - Comics - Cartoon».

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ:

Henri Cartier - Bresson, Φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή του Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade, από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top