Μια μοναδική  Λαογραφική Συλλογή στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού

Ένας «θησαυρός» ιστορίας στην Πελόπη που περιμένει να καταγραφεί [Vid]

24/07/2021 - 10:30 Ενημερώθηκε 27/07/2021 - 15:23

Ανοίξαμε την πόρτα και ευθύς αμέσως ο χρόνος γύρισε πίσω. Το ημερολόγιο ήθελε να μας πάει στον 19ο αιώνα τότε που οι άνθρωποι ζούσαν μια ζωή χωρίς γρήγορους ρυθμούς, τότε που οι παιδικές φωνές μέσα στο Δημοτικό Σχολείο Πελόπης αντηχούσαν ακόμη.

Η μυρωδιά της ναφθαλίνης ήταν εκεί για να μας θυμίζει ότι προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχάσει. Ήμασταν μπροστά στην Λαογραφική Συλλογή της Πελόπης.

 

Ενδεχομένως η πιο πλούσια λαογραφική συλλογή που μπορεί κάποιος να βρει στο τόπο μας και όμως αυτή η Συλλογή Ιστορίας δεν έχει καταγραφεί ακόμη. «Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα ενδιαφερθεί κάποιος φορέας, γιατί πρέπει να γίνει καταγραφή και συντήρηση των αντικειμένων και να μπορέσει ο χώρος να γίνει επισκέψιμος» είπε η γυναίκα  που μέσα από χωματερές μάζευε αντικείμενα που μαρτυρούσαν ιστορία. Η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από την  δραστήρια Πρόεδρο της Κοινότητας Πελόπης, Μαρία Κιαχαγιά, που κληρονόμησε την «εμμονή» του πατέρα της για συλλογή αντικειμένων. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια αντικείμενα ήρθαν από τα σπίτια του χωριού και κάποια άλλα από τον Μανταμάδο. «Ο κόσμος στην αρχή ήταν διστακτικός, αλλά όταν είδε στην πορεία αυτό που είχαμε ξεκινήσει σαν Σύλλογος, μας αγκάλιασε και μας αγκάλιασαν και μας βοήθησαν» είπε η κα Κιαχαγιά. 

Όταν το 2012 το Δημοτικό Σχολείο, που δημιουργήθηκε επί τουρκοκρατίας, έπαψε να λειτουργεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πελόπης ζήτησε από τον τότε δήμο να μετατραπεί ο χώρος σε λαογραφική Συλλογή.

Οι γυναίκες του Συλλόγου, με μεράκι και επιμονή φρόντισαν να καθαρίσουν τον χώρο και να τοποθετήσουν όλα αυτά τα αντικείμενα. Στολές, ένα ολομέταξο νυφικό του 1915 , ρούχα, υφαντά, βιβλία, έπιπλα, σερβίτσια, φωτογραφίες, αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι αλλά και εργαλεία τεχνιτών και επαγγελματιών μπορεί να συναντήσει κανείς έχουν μετατρέψει στο Δημοτικό Σχολείο σε Μουσείο.

Η κα Κιαχαγιά χαρακτηρίζει τον χώρο αυτό μνημόσυνο που φέρνει μπροστά μας, μέσα από αυτά τα αντικείμενα, όλες εκείνες τις ψυχές.

Αυτή η φωτογραφία

Σε μια φωτογραφία απεικονίζονται τέσσερις φαντάροι. Τέσσερις πατριώτες που αγωνίστηκαν στα βουνά της Πίνδου και σκοτώθηκαν για την ελευθερία της πατρίδος. «Εν Μυτιλήνη τη 1η Ιουνίου 1914. Σαν αποθάνω μεσ’ τη μάχη του πολέμου την φωτιά, θάψτε τα φανταράκια του τετάρτου λόχου βρε παιδιά. Βάλετε δια σημάδι ένα γαλανό σταυρό με άσπρα γράμματα γραμμένος για την πίστη για το φονικό. Της αγάπης μου να πείτε πως κοιμάμαι μοναχός να ‘ρχεται να με θυμιάζει Σάββατο και Κυριακή για να χύνει τα μαύρα δάκρυα της μεσ’ το μνήμα το βαθύ . Παναγιώτης Βουρδούρης - Ζαφειρίου του Πέτρου» έγραψαν πίσω από την φωτογραφία.

«Η Λαογραφική Συλλογή για μένα ήταν κάτι το συγκινητικό γιατί έζησα μέσα από αυτή όλους τους ανθρώπους του χωριού, είτε τους ήξερα είτε όχι είδα σκηνές από τη ζωή τους να ζωντανεύουν μπροστά μου . Εδώ μέσα είναι ένα μνημόσυνο. Έκλαψα πάρα πολλές φορές για ανθρώπους που δεν τους γνώρισα» είπε η κα Κιαχαγιά τονίζοντας ότι η καταγραφή των αντικειμένων πρέπει να γίνει όσο είναι εκείνη στη ζωή γιατί μόνο εκείνη ξέρει που βρέθηκε και σε ποιον ανήκει το κάθε αντικείμενο.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey