Συζητώντας για την K-Gold Temporary Gallery  με τον Νικόλα Βαμβουκλή

Ένας ναός σύγχρονης τέχνης στην Αγία Παρασκευή [Vid]

13/06/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 16/06/2021 - 10:01

Μας περίμενε σε ένα υπέροχο κτίριο, η αρχιτεκτονική του οποίου μας θύμιζε τα κλασσικά εκείνα πέτρινα και επιβλητικά σπίτια της Αγίας Παρασκευής, με το εσωτερικό του όμως να σφύζει από σύγχρονη τέχνη. Πίνακες, φωτογραφίες, προβολές ταινιών μικρού μήκους, βιβλιοθήκη και μια τηλεόραση μαύρη και τεράστια σε όγκο, από εκείνες των παιδικών μου χρόνων, να παίζει δείχνοντας την έμπνευση που θέλησε να εγκλωβίσει σε βίντεο κάποιος καλλιτέχνης.

Σε αυτό το χώρο μοντέρνας τέχνης, στην K-Gold Temporary Gallery συναντήσαμε τον καλλιτεχνικό διευθυντής της, τον Νικόλα Βαμβουκλή. Έναν νέο άνθρωπο που αγάπησε την τέχνη και θέλησε να την φέρει στην γενέτειρά του με στόχο η Αγία Παρασκευή αλλά και ολόκληρη η Λέσβος να γίνει ένας προορισμός σύγχρονης τέχνης.

Η K-Gold Temporary Gallery

Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, μέσα από εκθέσεις, περφόρμανς, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως των Joan Jonas, Bas Jan Ader, Lucy+Jorge Orta, Ana Mendieta, Μαρίας Παπαδημητρίου και Ηλία Παπαηλιάκη. Συνεργάστηκε πρόσφατα με τo Italian Council ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος πολιτιστική πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.

Και ο  Νικόλας Βαμβουκλής   

Ο Νικόλας Βαμβουκλής σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει κάνει σπουδές χορού στην Σχολής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην επιμέλεια εκθέσεων και τώρα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σήμερα - και παρά το νεαρό της ηλικίας του- εργάζεται ως επιμελητής σύγχρονης τέχνης, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα εργαζόταν για το Πολιτιστικό ίδρυμα της Οικογένειας ΒΕΝΕΤΤΟΝ, ενώ έχει διοργανώσει εκθέσεις όπως η BIENNALE Θεσσαλονίκης, η Mediterranean Biennale για νέους καλλιτέχνες και είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της K-Gold Temporary Gallery.

Την τέχνη όπως εξομολογήθηκε στο «Ε» την αγάπησε από μικρός και οι γονείς του στάθηκαν δίπλα του σε αυτό. «Είχα πάντα ενδιαφέρον για τις τέχνες. Μου άρεσε πάντα να πηγαίνω σε εκθέσεις σε παραστάσεις, σε συναυλίες. Ήταν επόμενο και μέσα από τις σπουδές μου θα συνεχίσω προς την κατεύθυνση αυτή πράγμα και που έκανα. Είμαι ευγνώμων που μπορώ και συνεχίζω να το κάνω» είπε στην δήλωσή του.

«Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα»

Φέτος η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την έκθεση «Προχώρα μέχρι να βρεις τη θάλασσα» σε επιμέλεια της Suzanna Petot με τη συμμετοχή έξι γυναικών καλλιτεχνών που συνδυάζουν εκφραστικά μέσα όπως φωτογραφία, κινούμενη εικόνα, περφόρμανς και ποίηση.

Η K-Gold Temporary Gallery συνεργάζεται με τη Mediterranea 19 Young Artists Biennale, συνδέοντας το νησί της Λέσβου με τη Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο, στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματος του θεσμού σε σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης. Κατά τη διάρκειά της προβάλλονται επιλεγμένα φιλμ του Αλκαίου Σπύρου και του Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος & Ιώνιαν Μπισάι) σε επιμέλεια του διευθυντή της K-Gold Temporary Gallery και συνεπιμελητή της Biennale, Ν. Βαμβουκλή.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 27 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι και από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Ωστόσο αναμένεται, μετά από απαιτήσεις των επισκεπτών, να παραταθεί.

Η έκθεση προτείνει σύγχρονες εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από την κληρονομιά της Λέσβιας λυρικής ποιήτριας Σαπφούς. Παρότι σώζονται μόνο ελάχιστα σπαράγματα στίχων της, είναι αξιοσημείωτη η συμβολή της στη Δυτική παράδοση με σημείο αναφοράς έννοιες όπως ο έρωτας, η ομορφιά, το μυστήριο και ο μύθος.

Οι καλλιτέχνιδες Elena Aya Bundurakis, Arunà Canevascini, Andi Gáldi Vinkó, Martine Gutierrez, Lucie Khahoutian, Samira Saidi διερευνούν αυτά τα θέματα, επισημαίνοντας πώς η οικειότητα, η φύση και η μαγεία μπορούν να ειδωθούν στην καθημερινή ζωή και τι αποκαλύπτουν αυτές οι στιγμές για την ατομική ή τη συλλογική ταυτότητα.

Μέρος της έκθεσης αποτελεί και το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «The Wild Ones» που εξετάζει τους πειραματισμούς στη σύγχρονη φωτογραφία μέσα από συζητήσεις με τις συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες. Η οπτική τους έρευνα επικεντρώνεται σε νέα σημεία συνάντησης και διαλόγου, όπου η λέξη «wild» εκδηλώνει συνειρμικά το ανεξέλεγκτο, το αυθόρμητο, το επικίνδυνο, το άγριο, το αποφασιστικό, το ελεύθερο.

Η διοργάνωση αποτελεί συνολικά μια πρόσκληση για να ανακαλύψουμε εκ νέου τη ρευστότητα που κατέστησε τη Μεσόγειο έναν πολύμορφο τόπο συνύπαρξης μορφών ζωής και διαδικασιών παραγωγής γνώσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey