FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Κλασικές συναντήσεις σε Μυτιλήνη, Καλλονή, Θερμή και Κλοπεδή
Έναρξη των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μολύβου

Σε ρυθμούς Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου το Μουσείο Τεριάντ στην Μυτιλήνη, το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Άγκντερ της Νορβηγίας στο Μετόχι Αγ. Αναργύρων στην Καλλονή στις 9/8, ο Προϊστορικός Οικισμός στην Λουτρόπολη Θερμής στις 11/8 και το Αιολικό Ιερό Απόλλωνος στην Κλοπεδή Αγίας Παρασκευής στις 12/8. Στα τέσσερα αυτά μέρη ξεχωριστής πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας θα πραγματoποιηθούν οι προφεστιβαλικές δραστηριότητες του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ  Μουσικής Μολύβου σε συνεργασία με το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Άγκντερς Μο﷽﷽﷽﷽﷽﷽τιποιηθοαντικ.

Ώρα έναρξης των συναυλιών 19:45

Είσοδος Ελεύθερη

Οι συναυλίες συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και πραγματοποιούνται με την αποκλειστική χορηγία και υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι προφεστιβαλικές δραστηριότητες του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου εντάσσονται, ως οργανικό κομμάτι του Φεστιβάλ, στο πρόγραμμά του και όπως αναφέρει η Ραλλού Κράλλη-Κωνσταντέλλη, που έχει την επιμέλειά τους, αποσκοπούν στη διάχυση της κλασικής μουσικής στο ευρύ κοινό του νησιού και των επισκεπτών του. Είναι ένας διάλογος ανάμεσα στην κλασική μουσική και τον πολιτισμικό πλούτο του τόπου, όπως αυτός αποτυπώνεται στη Λέσβο.

Στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 8 & 9/8, έργα των Μπαχ, Μποκερίνι, Λίγκετι κ.α. & Παγκανίνι, Ρέγκερ, Μότσαρτ κ.α. αντίστοιχα, θα ερμηνεύσουν οι ταλαντούχοι νέοι μουσικοί Φίλιπ Βόλχαϊμ - βιολί, Μαρία Βέρμαγερ - βιολί, Ράφαελ Παρατόρε - βιολοντσέλο, Αντριάν Μπουασσώ - βιόλα.

Ενώ στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 11 & 12/8 ερμηνεύουν έργα των Σούμπερτ & Τουρίνα, Σαιν-Σανς ο Τουντζάι Γιλμάζ - βιολί, Γκούσταβ Ριβίνιους - βιολοντσέλο και ο Εμρέ Ελιβάρ - πιάνο (Arkas Trio).

 

Λίγα λόγια για τις τοποθεσίες

 

Συναυλία 09/08

Στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων της Ιεράς Μονής Λειμώνος, στην καρδιά του κάμπου της Καλλονής, συντελείται εδώ και 25 χρόνια μια μοναδική συνάντηση. Τα βήματα του Αριστοτέλη, που θεμελίωσε την επιστήμη της βιολογίας στον κόλπο Καλλονής, συναντώνται με τα βήματα των καθηγητών και των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Άγκντερ.

Συναυλία 11/08

Στην ανατολική ακτή της Λέσβου, 12 χλμ. μακριά από την απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας στην εύφορη πεδιάδα της Θερμής, σε χαμηλό λόφο, ανάμεσα σε δύο χείμαρρους, ιδρύθηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. και άκμασε στη μεγαλύτερη διάρκεια της τρίτης χιλιετίας π.Χ. η προϊστορική πόλη της Θερμής των 1.200 κατοίκων. Χτισμένη στον θαλάσσιο δρόμο που ενώνει το βόρειο με το νότιο Αιγαίο, τη Δύση με την Ανατολή, εντάσσεται σ’ έναν ευρύ πολιτισμικό ορίζοντα που περιλαμβάνει τα Βαλκάνια και την Τροία στο Βορρά, την Κύπρο στο Νότο και είναι σε επαφή με τις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως μας δείχνουν τα ευρήματα που ήρθαν στο φως. Ο προϊστορικός οικισμός της Λέσβου αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα παραδείγματα αστικοποίησης στη Μεσόγειο, με αστικά χαρακτηριστικά και πολεοδομική - αρχιτεκτονική οργάνωση από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.

Συναυλία 12/08

Σε περίοπτη θέση, βορειοδυτικά της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, περιτριγυρισμένο από χαμηλούς λόφους έχοντας πίσω του το αρχέγονο βάθος του Λεπέτυμνου, υψωνόταν το επιβλητικό και μέγα Iερό του Ναπαίου Απόλλωνα στην Κλοπεδή. Στα πόδια του, η μεγάλη πεδιάδα της Καλλονής με των Πυρραίων Εύριπο, τον σημερινό κόλπο Καλλονής. Το αρχαϊκό Ιερό στην Κλοπεδή χτίζεται, αρχικά, από την πόλη της Αρίσβης, στα τέλη του 7ου ίσως και του 8ου αιώνα π.Χ., όπως μαρτυρούν τα αγγεία και τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα, και ακμάζει όταν η κραταιά πόλη της Μήθυμνας καταλαμβάνει την περιοχή στον 6ο αιώνα π.Χ. Αφιερωμένο στη λατρεία του θεού του φωτός και της μουσικής, είναι το παλαιότερο σωζόμενο στη Λέσβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top