FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Ο Π. Κουτσκουδής μιλά στο «Ε» για την ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας στη Λέσβο:
«Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί!»
Ο Π. Κουτσκουδής με τον Τίτο Χατζέλη

Τα τελευταία χρόνια, αργά αλλά σταθερά, ο ορεινός αθλητισμός, με αιχμή του δόρατος τους Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας, κερδίζει έδαφος στη Λέσβο, που έχει όλα τα φόντα για να αναδειχθεί μακροπρόθεσμα σε διεθνή ποδηλατικό προορισμό. Με την ευκαιρία του 3rd Lesvos Enduro Mtb που διοργανώνει το Αναγνωστήριο το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Απριλίου στην Αγιάσο, με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μιλήσαμε με το Γεν. Γραμματέα του σωματείου Παναγιώτη Κουτσκουδή. Πάνω από 100 αθλητές θα συμμετέχουν στον Αγώνα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη έχουν πληρότητα όλες οι ξενοδοχειακές υποδομές της Αγιάσου (και της Καρίνης), πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο, αλλά και ελπιδοφόρο.

Εκτός από το πλούσιο πνευματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που προσφέρει το Αναγνωστήριο, τελευταία βλέπουμε ότι επεκτείνει τη δράση του διοργανώνοντας και αθλητικές εκδηλώσεις.

«Η δράση του Αναγνωστηρίου ήταν και είναι πολύπλευρη. Παρά το γεγονός ότι έχουμε λαβωθεί σοβαρά εξαιτίας της καταστροφής του θεάτρου μας από την περσινή θεομηνία, θέλουμε να δείξουμε ότι παραμένουμε ζωντανοί και δεν υποστέλλουμε το λάβαρο της κοινωνικής προσφοράς. Έτσι λοιπόν για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνουμε Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας (ENDURO) στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του ορεινού όγκου Ολύμπου, με σκοπό την καλλιέργεια και προώθηση του ορεινού αθλητισμού στο νησί μας, την ανάδειξη των σπάνιων φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, την τόνωση της τοπικής αγοράς και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι Αγώνες στηρίζονται τεχνικά από τη Lesvos Ride και για την αρτιότερη διοργάνωσή τους συμμετέχουν οι «Γιατροί του Κόσμου», η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου), εθελοντές και άλλοι φορείς»

 

Να στηριχθεί ο θεσμός

Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην ανάδειξή της Λέσβου ως τόπου προσφερόμενου για τη φιλοξενία Αγώνων Ορεινής Ποδηλασίας;

«Μετά από πολλά χρόνια απουσίας αυτού του είδους αγώνων, φέτος διοργανώνεται Ελληνικό Κύπελλο Enduro. Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια πανελλαδικά, μόνο στη Λέσβο διοργανώθηκαν αγώνες Enduro Mtb επέβαλε στη διοργανώτρια αρχή την επιλογή του νησιού μας, σαν ένα από τα πέντε μέρη της Ελλάδας όπου θα διεξαχθούν τέτοιοι αγώνες μέσα στο 2018. Οι άλλοι αγώνες θα γίνουν στη στεριανή Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Οίτη Βοιωτίας, στο Πήλιο, στο Σταυρό Θεσσαλονίκης και στο Βαλτετσίνικο Αρκαδίας. Η επιμονή και το πείσμα των ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδήλατο στην Λέσβο δικαιώνονται και με αυτό τον τρόπο προβάλλονται και αναγνωρίζονται τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας (έντονο ανάγλυφο, δασωμένα βουνά, πυκνό δίκτυο αγροτοδασικών δρόμων και μονοπατιών, θέσεις θέας κλπ) και προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον για την ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας στη Λέσβο με όλα τα ευεργετικά παρεπόμενά της. Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να στηριχτεί τώρα που είναι στα σπάργανά του από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς, ντόπιες επιχειρήσεις και κατοίκους, ώστε μακροπρόθεσμα να αποδώσει τους επιθυμητούς καρπούς»

 

Οι εμπνευστές έχουν ονοματεπώνυμο

Ποιοί είναι εμπνευστές και πρωτεργάτες όλων αυτών των αθλητικών διοργανώσεων;

«Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση όλων αυτών των αγώνων που προαναφέραμε διαδραματίζει η ομάδα του Lesvos Ride (Τίτος Χατζέλης - Ιουλία Αγιαμαρνιώτη). Αξιοποιώντας την αγάπη τους για τον τόπο καταγωγής τους, τη φύση  και τον ορεινό αθλητισμό, αποφάσισαν να πρωτοπορήσουν ανοίγοντας νέους δρόμους επαγγελματικής απασχόλησης. Έδωσαν σάρκα και οστά στο όραμά τους, που δεν ήταν άλλο από την ανάπτυξη του ορεινού αθλητισμού στη Λέσβο, ένα προικισμένο μέρος, που τα φυσικά του προσόντα το καθιστούν ιδανικό για τη διεξαγωγή αγώνων ορεινού τρεξίματος και ιδιαίτερα ορεινής ποδηλασίας. Τέτοιοι πρωτοπόροι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες και τολμηρές πρωτοβουλίες, με πίστη στο όραμά τους, με ασίγαστο μεράκι γι’ αυτό που κάνουν, συμβάλλουν στην προκοπή όχι μόνο τη δική τους μα και του τόπου τους. Γι’ αυτό και αξίζουν το δημόσιο έπαινο! Και η ακριτική Λέσβος, που στη σύγχρονη συγκυρία μαστίζεται από πολλά, μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα, έχει απόλυτη ανάγκη από τέτοιες ενέσεις ζωής!»

 

Από τους περσινούς αγώνες enduro (9/4/2017)

 

 Επειδή η ορεινή ποδηλασία δεν είναι ένα σπορ ευρύτερα διαδεδομένο στον τόπο μας, μπορείτε μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

«Οι αγώνες ορεινής ποδηλασίας στη Λέσβο διοργανώνονται από διάφορους φορείς με τεχνικό σύμβουλο τη Lesvos Ride:

Enduro Mtb: Η διαδρομή είναι μεγάλη, με μικρά χρονομετρημένα τμήματα (ειδικές διαδρομές) συνήθως από 2 έως και 4 χλμ καθεμιά. Οι ποδηλάτες διατρέχουν ένας-ένας τα χρονομετρημένα τμήματα και κερδίζει ο καλύτερος χρόνος στο σύνολο των ειδικών διαδρομών. Ο αγώνας γίνεται μόνο μέσα στις ειδικές διαδρομές, που βρίσκονται είτε σε πόλεις με ιδιαιτερότητες (σοκάκια, σκαλοπάτια, μεγάλες κατωφέρειες) ή στο βουνό και είναι κυρίως κατηφορικές.

Φέτος γίνεται ο 3ος αγώνας Enduro Μtb στο νησί μας. Ο πρώτος έγινε πρόπερσι στην Αμαλή της Μυτιλήνης, ο δεύτερος πέρυσι στην Αγιάσο, όπου φέτος θα γίνει και ο τρίτος.

Μarathon Mtb: Είναι μία μεγάλη διαδρομή αντοχής, 40 χλμ και πάνω. Οι αθλητές ξεκινάνε όλοι μαζί και αγωνίζονται ως το τέλος ποιος θα τερματίσει πρώτος. Οι διαδρομές συνήθως είναι χωματόδρομοι με πολύ λίγα μονοπάτια.

Τέτοιοι αγώνες έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια στη Μυτιλήνη και στη Γέρα. Στη Γέρα φέτος ο αγώνας είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και μπήκαν οι βάσεις ώστε να αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια και να γίνει θεσμός για την περιοχή.

XC Μtb (Xcross Country): Οι αγώνες XC είναι οι δημοφιλέστεροι παγκοσμίως αγώνες ορεινής ποδηλασίας με πολλούς φανατικούς φίλους. Σ’ αυτούς τους αγώνες οι αθλητές ξεκινάνε μαζικά και ανταγωνίζονται μεταξύ τους τρέχοντας σε μία μικρή διαδρομή από 4 έως 7 χλμ για μιάμιση ώρα. Νικητής είναι αυτός που μέσα σ’ αυτό το χρόνο θα κάνει τους περισσότερους γύρους. Τους αγώνες αυτούς συνήθως τους κάνουν κοντά σε πόλεις και χωριά με «φτωχή» φύση ή σε χαμηλούς λόφους. Η μισή διαδρομή διέρχεται από μονοπάτια και η άλλη μισή από δρόμους και τεχνικά εμπόδια (άλματα, βράχια, σκαλοπάτια κ.ά.).

Στη Λέσβο οργανώνονται αγώνες XC τα τελευταία επτά χρόνια. Την τελευταία πενταετία στο Μόλυβο, όπου έχουν γίνει πλέον θεσμός και για το 2018 η Λέσβος και ο Μόλυβος μπήκαν στο παγκόσμιο ποδηλατικό καλεντάρι, αφού θα διοργανώσουν δύο αγώνες κατηγορίας C2 στις 2 και 3 Ιουνίου 2018. Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται αγώνες XC και σε άλλα χωριά, όπως στο Αμπελικό, στο Σκαλοχώρι, στα Βατερά, στα Λουτρά, στην Αγ. Μαρίνα, στην Ερεσό. Στόχος είναι να διαφημιστεί το κάθε χωριό που φιλοξενεί έναν αγώνα και μακροπρόθεσμα η Λέσβος να αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ποδηλατικός προορισμός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 16:30
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top