FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Μουσικοθεατρική παράσταση από την «Εμμέλεια»
«Ένα μπαούλο γεμάτο αναμνήσεις»
Ο Αργύρης Χατζημαλλής

Οι λάτρεις της παράδοσης δεν πρέπει να χάσουν το ερχόμενο Σάββατο στις 8 το βράδυ, την μουσικοθεατρική παράσταση «Ένα μπαούλο γεμάτο αναμνήσεις» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης «Εμμέλεια».

Είναι ένας καινούριος σύλλογος -ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018-, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη της Μυτιλήνης. Παρόλο που πρόκειται για έναν νέο σύλλογο, στην ουσία τα μέλη του είναι μια παρέα ανθρώπων που γνωρίζονται από παλιά και έχουν σαν στόχο τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης, μέσω της ενδελεχούς μελέτης της. «Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να φτάσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στα αυθεντικά ήθη, έθιμα, συνήθειες, ενδύματα και χορευτικές διαδικασίες μέσω μελέτης σε βιβλιογραφικές πηγές και κυρίως με επιτόπιες έρευνες στην ύπαιθρο της Λέσβου και συνεντεύξεις με τους γηραιότερους» μας εξηγεί ο ιδρυτής του συλλόγου, ο πολυτάλαντος Αργύρης Χατζημαλλής.

Η παράσταση: Τι γίνεται όταν δυο αδερφές κληρονομούν μια θεία τους και πηγαίνουν σε ένα Αρβανιτοχώρι της Αττικής για να τακτοποιήσουν τη κληρονομιά; Πώς αισθάνονται όταν, παρά τις προβλέψεις τους, η θεία ουσιαστικά δεν τις συμπεριλαμβάνει στο μοίρασμα της περιουσίας της; Και πώς αλλάζουν τα συναισθήματά τους στο ξημέρωμα πια, όταν καταλαβαίνουν ότι τα πολυτιμότερα πράγματα στη ζωή μας δεν μετριούνται με χρήματα;

 

Τι θα πει… «στολή»

Το βασικό στοιχείο του συλλόγου αποτελεί το χορευτικό τμήμα, που αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 50 και πλέον χορευτές και χορεύτριες. Στις εβδομαδιαίες πρόβες που γίνονται, ο Α. Χατζημαλλής μάς εξηγεί ότι «προσπαθούμε να διδάξουμε τον χορό στην αυθεντική του μορφή, απαλλαγμένο από νέα στοιχεία και χορογραφίες. Εκτός από την ενασχόλησή μας με τον παραδοσιακό χορό, κύριο μέλημα του συλλόγου είναι η μελέτη και συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων ή αυθεντικών παλαιών υφασμάτων, προκειμένου να ράψουμε εκ νέου αυθεντικά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών. Βασικό θέμα που διαπραγματευόμαστε και προσπαθούμε να διαδώσουμε με τη δουλειά μας, είναι ότι η παραδοσιακή φορεσιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν “στολή”, αλλά σαν κανονικό ρούχο που κάποτε φορέθηκε από τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται έκπτωση ούτε στο ύφασμα, ούτε στο πατρόν και εν γένει στα υλικά που χρησιμοποιούνται». Μάλιστα σχολιάζει ότι όλα τα παραπάνω θα ήταν εξαιρετικά ευχάριστο μελλοντικά, «να μας οδηγήσουν στη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, στον οποίο θα παρουσιάζεται ο πλούτος της ενδυματολογικής ιστορίας του νησιού μας».

 

70 χορευτές με 80 φορεσιές!

Γιορτάζοντας τη γέννησή του, λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία θεματική μουσικοθεατρική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το Σάββατο 17 Μαρτίου. Ο κ. Χατζημαλλής επισημαίνει: «Αποφασίσαμε στη συγκεκριμένη παράσταση να παρεμβάλουμε θεατρικά κομμάτια και δρώμενα, με την πεποίθηση ότι ο παραδοσιακός χορός δεν θα πρέπει να αποτελεί μουσειακό και άρα νεκρό είδος, αλλά να εναρμονίζεται με την εποχή μας και να εξελίσσεται». Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος περίπου 70 χορευτές και χορεύτριες οι οποίοι χρησιμοποιούν πάνω από 80 φορεσιές, ηθοποιοί και ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα. Επιπλέον, θα έχουν την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουν επί σκηνής αλλά και όχι μόνο, την Ομάδα μελέτης και διάδοσης του μικρασιατικού πολιτισμού «Ανατολής ίχνη», η οποία δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και θα έρθει στο νησί μας για το σκοπό αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top