FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Την Κυριακή 17 Ιουνίου
Εκδήλωση μνήμης για τους Προσκόπους του Αϊδινίου

Εκδήλωση μνήμης των πεσόντων υπέρ της πατρίδας Προσκόπων του Αϊδινίου και των 74 Προσκοπικών ομάδων που λειτούργησαν στη Μικρασιατική γη στο διάστημα Μάιος 1919 - Σεπτέμβριος 1922 θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στις 11.30 το πρωί στο χώρο της Εστίας των Προσκόπων στο Μακρύ Γιαλό (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, στο ύψος του γηπέδου) στη Μυτιλήνη όπου υπάρχει και το σχετικό μνημείο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, προσφώνηση προς τους συμμετέχοντες στην Ημέρα Μνήμης και κατάθεση στεφάνων.

 

Η τραγική ιστορία του Αϊδινιού...

Η ιστορία με το τραγικό γεγονός στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας κάθε χρόνο τιμάται στη Μυτιλήνη με εκδηλώσεις μνήμης από τους Προσκόπους του νησιού, επαναφέροντας στη μνήμη μας τα τραγικά γεγονότα που βίωσαν και το φόρο αίματος που πλήρωσαν από τους Τούρκους .

Τον Ιούνιο του 1919 στο Aϊδίνι λειτουργούσαν τρεις Προσκοπικές Ομάδες. Ο ελληνικός Στρατός μόλις είχε απελευθερώσει την πόλη και είχε εγκαταστήσει μικρή στρατιωτική φρουρά. Στις 15 Ιουνίου 1919 πολυάριθμες ομάδες Τούρκων ανταρτών επιτέθηκαν εναντίον της φρουράς. Οι Πρόσκοποι παρέμειναν στο πλευρό του στρατού και του φοβισμένου πληθυσμού και πρόσφεραν κάθε λογής υπηρεσίες. Μετά την έξοδο της μικρής ελληνικής φρουράς από την πόλη, πραγματοποιήθηκαν απίστευτες αγριότητες. Όσοι Πρόσκοποι δεν σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν έξω από την πόλη, όπου και στις 17 Ιουνίου εκτελέστηκαν με πρώτο τον Έφορο τους, Νικόλαο Αυγερίδη.

Οι υπηρεσίες που πρόσφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας δεν περιορίζονται μόνο στα τραγικά γεγονότα του Αϊδινίου. Συνεχίζονται με την οργάνωση των νέων Ελλήνων της Μικρασιατικής γης έως το 1922 και κορυφώνονται με αμέτρητες θυσίες στη διάρκεια της τραγωδίας.

Αλλά και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι υπηρεσίες των Προσκόπων ήταν σημαντικές. Για την περίθαλψη των προσφύγων, οι οποίοι κατέφταναν κατά χιλιάδες, οι Πρόσκοποι χρησιμοποιήθηκαν με όλους τους τρόπους και χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο της εποχής ως φύλακες - άγγελοι των θυμάτων εκείνης της εθνικής συμφοράς. Υπηρεσίες πρόσφεραν οι Πρόσκοποι της παλιάς Ελλάδας, αλλά και οι Πρόσκοποι πρόσφυγες, για την πρόχειρη εγκατάσταση των σκηνών, την οργάνωση των συσσιτίων και την καθαριότητα των συνοικισμών, τη νοσοκομειακή περίθαλψη ακόμα και για τη φύλαξη ορισμένων κατασκηνώσεων.

Για τις εξέχουσες αυτές υπηρεσίες του προς την πατρίδα, το 1922 απονεμήθηκε στη Σημαία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας A΄ Τάξεως.

Και η σημερινή αλληλεγγύη

Οι Λέσβιοι όμως πρόσκοποι τιμώντας τους νεκρούς του Αϊδινίου αναφέρονται και στη σημερινή συγκυρία με τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που ζει η χώρα μας αλλά και για τις πρωτοβουλίες και την αλληλεγγύη που έδειξαν όταν το προσφυγικό με τις μεταναστευτικές ροές έγινε καθημερινότητα στο νησί μας.

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου ήταν οι μόνοι νέοι και σε πολλές περιπτώσεις ανήλικοι πραγματικοί εθελοντές που έδωσαν μαθήματα αλληλεγγύης. Αναδεικνύοντας τις αρχές του Προσκοπισμού, τις πραγματικές αρχές της Ευρώπης.

Για αυτό το λόγο και τιμήθηκαν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ τους απενεμήθη το παγκόσμιο προσκοπικό βραβείο «Ήρωες της ειρήνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 10:10
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top