Εκδηλώσεις και έθιμα εν όψει Πάσχα

04/04/2018 - 18:24

Τη Μ. Πέμπτη 22:30 το βράδυ στο Ξωκλήσι της Παναγιάς Αμαλής, σε αυτό το Βυζαντινό ξωκλήσι που βρίσκεται μέσα στη δασική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θα τελεστεί σύντομη ακολουθία και περιφορά του «Εσταυρωμένου». Όπου πλήθος πιστών ακολουθούν την περιφορά με θρησκευτική ευλάβεια, ενώ παράλληλα συμπληρώνοντος την κατανυκτική ατμόσφαιρα προσφέρεται η παραδοσιακή «κρασοψυχιά» φτιαγμένη με φροντίδα και αγάπη από τους διοργανωτές και τους εθελοντές του Δήμου Λέσβου.

Η μεταφορά θα γίνει με δυο πούλμαν από την πλατεία Σαπφούς, ώρα εκκίνησης 21:30. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στο τηλέφωνα: 22510 - 37394 και 6942520873.

Τη Μ. Παρασκευή στις 9 το βράδυ στην προκυμαία Μυτιλήνης, ανεξάρτητα από το σε ποιά εκκλησία της πόλης ή των γύρω χωριών θα παρακολουθήσετε την Ακολουθία του Επιτάφιου, μετά να πάτε στη κεντρική πλατεία Σαπφούς για να παρακολουθήσετε την συνάντηση των Επιταφίων που θα γίνει στην Προκυμαία Μυτιλήνης από τις κεντρικές εκκλησίες της πόλης, σε μια επιβλητική τελετή των «Εγκωμίων του Κύριου». Παράλληλα στο εσωτερικό λιμάνι πλεούμενα θα ανάψουν εκατοντάδες φαναράκια αέρος συμβάλλοντας στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που αρμόζει στο κλίμα της Μ. Παρασκευής, υπό τους ήχους ψαλμωδιών από την μπάντα του Στρατού. Θα προσφερθεί σε όλους το «αντίδωρο του Επιταφίου».

Το Μ. Σάββατο στις 11 το βράδυ στο Ναό του Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα ψάλουμε το «Χριστός Ανέστη» επάνω στην θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης στο βόρειο τμήμα του Μεσαιωνικού Κάστρου. Ο Ιερός Ναός με το καμπαναριό, την ψαλτική χορωδία, τα σιντριβάνια φωτός, τους αναμμένους πυρσούς και τα πυροτεχνήματα, καθώς και τα διάφορα πλεούμενα θα δημιουργήσουν αναστάσιμη ατμόσφαιρα με λαμπρότητα και ευλάβεια, πάνω στον αρχαίο λιμενοβραχίονα. Θα ακολουθήσει προσφορά στους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και των αυγών για την τέλεση του καθιερωμένου εθίμου του τσουγκρίσματος.

Μετά την Ανάσταση οι «κουκούρες»: Ένα από τα σπουδαιότερα έθιμα που αναβιώνει ανελλιπώς μέχρι τις μέρες μας είναι οι «κουκούρες». Σε πολλές περιοχές του νησιού, οι νέοι κάθε χωριού από τις απόκριες και μετά αρχίζουν να μαζεύουν μεγάλους κορμούς δέντρων και ξερά κλαδιά, τα οποία το Σάββατο της Ανατάσεως τα στοιβάζουν στην πλατεία του χωριού. Στην κορυφή της «κουκούρας», όπως ονομάζεται ο σωρός με τα ξύλα στήνουν τον Ιούδα και βάζουν φωτιά. Το κάψιμο του Ιούδα, συμβολίζει την τιμωρία του για την προδοσία και οι φλόγες της φωτιάς που καίνε μέχρι το πρωί, συμβολίζουν τον εξαγνισμό των πιστών από τις κακές πράξεις.

Σε αρκετούς ναούς του νησιού, όπως στον Αγ. Θεράποντα στο κέντρο της Μυτιλήνης, γίνεται η αναπαράσταση της Καθόδου του Χριστού στον Άδη, ένα έθιμο που έρχεται από τις βυζαντινές εποχές. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Χριστός λίγο πριν αναστηθεί, κατέβηκε στον Άδη για να χαρίσει φως και αιώνια ζωή στους νεκρούς. Έτσι, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν όλη η πομπή με τους ιερείς και τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν γιορτάσει την Ανάσταση στο προαύλιο του ναού και πρόκειται να επιστρέψουν στο ναό, διαδραματίζονται τα ακόλουθα: κλείνει η κεντρική πύλη του ναού και στο προαύλιό του μένει όλη η πομπή με τον επικεφαλής κληρικό, ενώ μέσα στο ναό στέκεται κάποιος (συνήθως ένας ψάλτης). Ο επικεφαλής κληρικός αναπαριστά το Χριστό, ενώ ο άλλος αναπαριστά τον Άδη και γίνεται ένας διάλογος, ώστε να ανοιχτεί η πύλη του ναού. Με το που ανοίγει η πύλη, ο επικεφαλής κληρικός και όλη η πομπή μπαίνουν ορμητικά στο ναό, ψάλλοντας όλοι μαζί δυνατά το «Χριστός Ανέστη», ένα συγκινητικό έθιμο που καθηλώνει τους πιστούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey