Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης στην Αυστρία Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης στην Αυστρία Φωτογραφία: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Eγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους στην Αυστρία

05/12/2022 - 11:00 Ενημερώθηκε 06/12/2022 - 10:38

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» στην Αυστρία, στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του διασυνοριακού Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke της Αυστρίας και της Σλοβενίας.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν 14 Δήμαρχοι όλων των δήμων της περιοχής του Γεωπάρκου, εκπρόσωποι των Οργανισμών Προστασίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας και της Σλοβενίας, εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης της Καρίνθιας, εκπρόσωποι  των Γεωλογικών Ινστιτούτων της Αυστρίας και της Σλοβενίας, πολλοί εκπρόσωποι συνεργαζόμενων φορέων και πλήθος κόσμου, οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την παρουσίαση της έκθεσης και τα μοναδικά εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους που παρουσιάζονται στο αυστριακό κοινό.

Χαιρετισμό απηύθυναν o Πρόεδρος του Γεωπάρκου  Gerhard Visotschnig και ο Διευθυντής του Γεωπάρκου Karawanken/Karavanke κ. Gerald Hartmann που παρουσίασε την συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους, τα είδη των φυτών και ζωών που αποτελούν δείκτες των κλιματική αλλαγών του παρελθόντος και τη σημασία τους για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική αλλαγή καθώς παρουσιάζει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην απώλεια σημαντικού μέρους της βιοποικιλότητας. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο Γεωπάρκων στα πλαίσια του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και στις κοινές δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς των δύο περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO. 

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά φυτικά απολιθώματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Η έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου»

Η πρωτότυπη έκθεση «Κατανοώντας την κλιματική αλλαγή μέσα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» δομείται με κεντρικά εκθέματα απολιθωμένους κορμούς σεκόιας, πευκων, βαλανιδιάς και κανελόδενδρων από το  απολιθωμένο δάσος Λέσβου.

Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα χέρσο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Στη Λέσβο από τις ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους έχουν έρθει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα απολιθωμένων δέντρων σεκόιας, τα οποία αποτελούν μοναδικά στοιχεία του κλίματος την εποχή εκείνη.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και πληροφορίες για το δεινοθήριο της Λέσβου και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους.

Στόχος της έκθεσης  είναι η γνωριμία του κοινού με τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που αποτελούν δείκτες των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος.

Το αρχείο των απολιθωμάτων που αποκαλύπτεται στη Λέσβο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατανόηση των μεγάλων κλιματικών μεταβολών που έλαβαν χώρα  αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα που τεκμηριώνονται από την παρουσία συγκεκριμένων ειδών που έχουν εξαφανισθεί ή δεν εμφανίζονται πλέον στον Ελληνικό και τον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο».

Η έκθεση περιλαμβάνει 4 κύριες ενότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στο Απολιθωμένο Δάσος και τα στοιχεία που μας παρέχει για την κλιματική αλλαγή. Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή και τη σχέση της με το γεωλογικό χρόνο.  Η δεύτερη μεγάλη ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο Απολιθωμένο Δάσος και τα φυτικά απολιθώματα που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια.  Η τρίτη ενότητα της ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στο Δεινοθήριο της Λέσβου και τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους. Η τέταρτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO τονίζοντας τις δράσεις του τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η παρουσίαση της έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους αποτελεί συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης παρουσίασής της στη Γερμανία στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Bergstraße-Odenwald (ιούλιος 2021-Μάιος 2022) και Muskau Arch στα σύνορα Γερμανίας – Πολωνίας (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2022).

Η έκθεση στο νέο Κέντρο Ενημέρωσης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Karawanken/Karavanke σημειώνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής  συμβάλλοντας έτσι στην προβολή της Λέσβου.

Πρωτόκολλο συνεργασίας

Στο τέλος της εκδήλωσης των εγκαινίων της έκθεσης και του νέου Κέντρου Επισκεπτών του Γεωπάρκου στο βουνό Petzen υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων Λέσβου και Κarawanken στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθούν ανταλλαγές πολιτιστικών εκδηλώσεων, επισκέψεις σχολείων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης,  και κοινές δράσεις προώθησης και προβολής της γεωλογικής κληρονομιάς των δύο περιοχών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey