Η κηδεία θα τελεστεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στον ΙΝ Αγίας Τριάδας στον Συνοικισμό

«Έφυγε» η Μαρία Αναγνωστοπούλου

01/02/2023 - 11:00

Τα Λεσβιακά γράμματα  είναι από τις 31 Ιανουαρίου 2023 πραγματικά φτωχότερα. Η Μαρία Αναγνωστοπούλου σπουδαία λαογράφος, ερευνήτρια και συγγραφέας δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε αφήνοντας ένα σύνολο από οκτώ σοβαρές και λεπτομερείς μελέτες, βιβλία αναφοράς για τους μελλοντικούς ερευνητές, δύο επίσης σημαντικά λογοτεχνικά έργα και πληθώρα δημοσιεύσεων ή χρονογραφημάτων.

Μερικά από τα βιβλία της είναι: «Τα υφαντά της Λέσβου», «Η Λεσβιακή Γυναικεία Φορεσιά. 18ος - 19ος αιώνας», «Η Γυναίκα της Λέσβου στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας», «Η κεντητική στη Λέσβο. 18ος - 19ος αιώνας»,  «Λεσβιακοί Ιδιωματισμοί. Χαρακτηρισμοί - ξομπλιάσματα ανδρών και γυναικών και στα δύο λογοτεχνικά της βιβλία»,  «Απάνω Σκάλα η Μυτιληνιά. Η γειτονιά του ονείρου» και «Μπορώ ακόμη και ονειρεύομαι».

 Αναλυτικά την εργογραφία της παρουσιάζει ο Παναγιώτης Σκορδάς στο βιβλίο «Για τη Μαρία Αναγνωστοπούλου...» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύθος». Εκεί ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: «Η Μαρία Αχ. Αναγνωστοπούλου έχει στο ενεργητικό της σπουδαίο και πολυδιάστατο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στο χώρο της λαογραφίας, της γλώσσας και του λαϊκού πολιτισμού της Λέσβου , της ενδυματολογικής έρευνας, της κοινωνιολογίας με επίκεντρο τη γυναικεία παρουσία στη Λέσβο του 18ου και 19ου αιώνα». 

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, στις 3:30μμ, στο ναό της Αγίας Τριάδας, στον Συνοικισμό.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey