«Μακάρι όλα τα σημαντικά αρχεία να παραδινόταν σε φορείς σαν το Αναγνωστήριο»

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου Το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Δωρεά Αρχείου του Χαρίλαου Ρόδανου στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

07/07/2022 - 09:30 Ενημερώθηκε 07/07/2022 - 15:57

Tην Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022, ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κλεάνθης Κορομηλάς, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Παναγιώτης Σκορδάς και το μέλος του σωματείου Γιώργος Ξενέλλης παρέλαβαν από την Σοφία Ρόδανου - Ποδαρά, κόρη του αείμνηστου Αναγνωστηριακού, δεξιοτέχνη του βιολιού Χαρίλαου Ρόδανου, το αρχείο του πατέρα της. Το αρχείο μεγάλης μουσικής και ιστορικής αξίας περιλαμβάνει ειδικά βιβλία στα οποία ο Χαρίλαος αλλά και ο πατέρας του κατέγραφαν σε παρτιτούρες παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια της Αγιάσου, της Λέσβου και της Μικράς Ασίας, φωτογραφικό υλικό, βιβλία μουσικής, πολλές παρτιτούρες τραγουδιών Θεοδωράκη, Χατζιδάκι κά.

Το μοναδικό αρχείο με παρτιτούρες

Το μοναδικό αυτό αρχείο θα ταξινομηθεί, θα καταγραφεί λεπτομερώς και θα τοποθετηθεί σε ειδική προθήκη στο χώρο της βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου.

Η παράδοση του υλικού

Το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες του στη Σοφία Ρόδανου - Ποδαρά και δεσμεύεται ότι σε εύθετο χρόνο το αρχείο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση - αφιέρωμα στον Χαρίλαο Ρόδανο. 

Ο Χαρίλαος Ρόδανος

Ο Χαρίλαος Ρόδανος γεννήθηκε στην Αγιάσο το 1914 και πέθανε το 2003. Ο πατέρας του Στρατής ήταν μουσικός και παρέδιδε μαθήματα μαντολίνου και πνευστών. Σε ηλικία 15 ετών ο Χαρίλαος αγόρασε μαντολίνο και άρχισε μαθήματα χρησιμοποιώντας μία μέθοδο με νότες. Όταν ολοκλήρωσε την μέθοδο άρχισε να βοηθά τον πατέρα του και να παραδίδει και ο ίδιος μαθήματα μαντολίνου.

Χαρίλαος Ρόδανος

Από το 1930 ο Χαρίλαος Ρόδανος άρχισε να ασχολείται με το βιολί. Το 1931 αρχίζει τα μαθήματα βιολιού με τον παππού του Παναγιώτη που ήταν και αυτός μουσικός. Εξελίχθηκε σε έναν δεξιοτέχνη και βιρτουόζο του βιολιού. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την μουσική παίζοντας σε διάφορες ορχήστρες ήταν από το 1990 στο χώρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Άρχισε νε παραδίδει μαθήματα βιολιού, μαντολίνου και κιθάρας σε παιδιά του χωριού, δημιουργώντας και την παιδική ορχήστρα.

Αναλυτικά για την ζωή και την δράση του Χαρίλαου Ρόδανου καθώς και την τελευταία του συνέντευξη που έδωσε στον Παναγιώτη Σκορδά μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο του Παναγιώτη Σκορδά «Πρόσωπα: 30 συζητήσεις και συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους», Εκδόσεις Αιολίδα Ι Μυτιλήνη 2014.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey