Περιφέρεια, Επιμελητήριο και Δήμος Δυτικής Λέσβου αρωγοί στην προσπάθεια ανάδειξης του λεσβιακού ελαιολάδου

Διαγωνισμός Ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ 2021 από 3-5 Ιουνίου στη Λέσβο [Vid]

02/06/2021 - 21:00 Ενημερώθηκε 14/06/2021 - 10:52

Στόχος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να αποκτήσει το λεσβιακό ελαιόλαδο brand name όπως και τα άλλα σημαντικά προϊόντα των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τόνισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 6oυ Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιόλαδου  ΑΤΗΕΝΑ 2021 στη Λέσβο από 3-5 Ιουνίου.

Αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι το λεσβιακό ελαιόλαδο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του να αποκτήσει την θέση και την τιμή που το αξίζει τόσο στην αγορά.

Ο διαγωνισμός

Πρόκειται για την 6η φορά που ο διεθνής διαγωνισμός με έδρα την Ελλάδα και με διεθνή κριτική επιτροπή θα διεξαχθεί σε μία από τις πολλές εμβληματικές ελαιοκομικές περιοχές της πατρίδας μας.

Φέτος στον ATHENA συμμετέχουν 570 ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο, τα οποία θα δοκιμάσουν και θα αξιολογήσουν 25 κριτές από 12 χώρες. Οι εμπειρογνώμονες που απαρτίζουν τη διεθνή κριτική επιτροπή προέρχονται από Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Τουρκία και, φυσικά, Ελλάδα· τα ελαιόλαδα προέρχονται από 24 χώρες του βορείου και του νοτίου ημισφαιρίου, το 52% ελληνικά και το 48% ξένα. Η αύξηση των συμμετοχών σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξης του 30%, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονται πολλά από τα πιο γνωστά και καλύτερα ελαιόλαδα της υφηλίου.

Ο διαγωνισμός ATHENA οργανώνεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Η Λέσβος, με τα 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τις γηγενείς ποικιλίες ελιάς Κολοβή και Αδραμυτινή και την απαράμιλλη παράδοση στη βιομηχανική παραγωγή ελαιολάδου, ήταν φυσική επιλογή για την τέλεση του διαγωνισμού, το δε πρόγραμμά του επιφυλάσσει στους κριτές μία πολύπλευρη γνωριμία με την τεράστια παράδοση του νησιού στην ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή.

Ο διαγωνισμός ATHENA 2021 αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την εταιρεία Vinetum. Οι υπόλοιποι θεσμικοί εταίροι του διαγωνισμού είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Τράπεζα Πειραιώς και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, στο Βιομηχανικό Μουσείο Ελαιουργίας της οποίας θα διεξαχθεί και η διαδικασία αξιολόγησης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία  που έχει ο διαγωνισμός για τη Λέσβο για την ανάδειξη του Λεσβιακού ελαιόλαδου και όλων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την εξωστρέφεια στις Διεθνής αγορές. «Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο εμβληματικά κτίρια, δύο Μουσεία που αναδεικνύουν την ιστορία και την παράδοση  της καλλιέργειας της ελιάς στη νήσο Λέσβο, το Μουσείο –Ελαιοτριβείο Βρανά και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή» τόνισε, δίνοντας τα συγχαρητήρια του στους πρωτεργάτες δημιουργούς τους «για την συμβολή τους στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Λέσβου ως ελαιοπαραγωγικό νησί, με την δημιουργία των δύο Μουσείων. Επιδίωξή μας είναι το Λεσβιακό ελαιόλαδο να αποκτήσει brand name, όπως και τα τυριά της Λέσβου και Λήμνου και εύχομαι να διακριθεί στο διαγωνισμό. Είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που διατηρήσαμε τον Πρωτογενή τομέα του νησιού ζωντανό και δεν παραδοθήκαμε μόνο σε άλλους αξιόλογους επίσης τομείς που παράγουν εισοδήματα, καθώς ο πυρήνας για κάθε χώρα είναι ο Πρωτογενής Τομέας. Η Λέσβος διαθέτει πάνω από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, παράγοντας το 20% της εγχώριας παραγωγής» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Η Ελλάδα αξιολογητής ελαιολάδου

Εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρίας ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεργίδης, υπογράμμισε πόσο σημαντικός είναι ο Διαγωνισμός ATHENA καθώς «επιτρέπει στην Ελλάδα ως παραγωγική χώρα να γίνει και χώρα Αξιολογητής». Αναφέρθηκε επίσης   στις συμμετοχές από όλες τις χώρες του κόσμου και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Ο διαγωνισμός προβάλλει «και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά δεδομένα κάθε τόπου που πραγματοποιείται, με έμφαση στην Ποικιλία της ελιάς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου».

Μυρσινιάς: «Στόχος η περαιτέρω προστιθέμενη αξία του»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου  Ευάγγελος Μυρσινιάς  υπογράμμισε ότι πράγματι ο Διαγωνισμός είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την ελαιοπαραγωγική Λέσβο, «που πραγματοποιείται μετά από αναβολές λόγω κορωνοϊού και πανδημίας, καθώς το ελαιόλαδο είναι ένα εξαιρετικό προϊόν του τόπου μας και μέσα από τη διάχυση της πληροφορίας θα προβληθεί και θα γίνει γνωστό ευρύτερα. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια και η περαιτέρω προστιθέμενη αξία του» επεσήμανε.

Κέντρο έξυπνης γεωργίας στη Δυτική Λέσβο

Εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου ο Αντιδήμαρχος  Στρατής  Ζαφείρης  υπογράμμισε ότι «οι παραγωγοί της Λέσβου είναι δυναμικοί και δεν φοβούνται να έχουν παρουσία στο εξωτερικό, ότι ο διαγωνισμός είναι σημαντικός γιατί προβάλλει ένα στρατηγικής σημασίας προϊόν της Λέσβου». Αναφέρθηκε επίσης σε ένα Πρόγραμμα Πιλοτικό  που συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και τη δημιουργία ενός Κέντρου Έξυπνης Γεωργίας, που θα συμβάλλει στη ψηφιακή φυσιογνωμία της Γεωργίας.

Ξεχωριστό το Λεσβιακό Ελαιόλαδο

Στα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Λεσβιακού ελαιόλαδού αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Διαγωνισμού Μαρία Κατσούλη. Στα αξιοσημείωτα είναι η «ζωή» των χαρακτηριστικών του λεσβιακού ελαιολάδου, τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τα άλλα, διάρκεια που αγγίζει και τα δύο χρόνια με τις ουσίες του να παραμένουν αναλλοίωτες.

Τέλος σημειώνεται ότι στην συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με αρμοδιότητα στον  Πρωτογενή Τομέα Πανάγος Κουφέλος.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey