FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Εγκαινιάστηκε η αίθουσα «Ευτυχία και Αλέκος Πολύζος» του Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας
Μπορεί να γίνει ο «Πλάτανος» των Βρισαγωτών της Αθήνας
Δεσπόζει η φωτογραφία με τον πλάτανο από ομώνυμη πλατεία του χωριού

Την Κυριακή 6 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ιδιόκτητης αίθουσας «Ευτυχία και Αλέκος Πολύζος» του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας, όπου παρευρέθηκαν πάνω από διακόσια άτομα. Στη μεγάλη αίθουσα της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 144, τις εντυπώσεις έκλεβε η μεγάλη αφίσα με τον Πλάτανο στην πλατεία του χωριού, από φωτογραφία του Μαργαρίτη Νικέλλη (γιος του Μενέλαου). Σαν φρουροί της παράδοσης, αριστερά και δεξιά, στέκονταν ένας βρακάς και μια βρακούσα. Στους τοίχους ζωγραφικοί πίνακες καλλιτεχνών με θέματα που αντλούν την έμπνευσή τους από τη Βρίσα και την ευρύτερη περιοχή της. Το χωριό, που υπέστη τεράστια καταστροφή από το σεισμό, ζει και θα ζει, μέσα και απ’ αυτήν την αίθουσα.

Μετά τον αγιασμό ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τους δωρητές, τους αείμνηστους Ευτυχία και τον Αλέξανδρο Πολύζο. Η φωτογραφία τους στην αίθουσα τους δείχνει χαμογελαστούς, σε στιγμές διασκέδασης με παρέα. Και οι άνθρωποι του συλλόγου ήταν σαν να τους νιώθανε ανάμεσά τους, χαρούμενους που η μεγάλη δωρεά τους έπιασε τόπο, που έσμιξε τους Βρισαγώτες και τους φίλους στην Αθήνα, που έκανε ένα όνειρο χρόνων πραγματικότητα.

Η αίθουσα έτοιμη και... νυφοστολισμένη να υποδεχθεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στην εκδήλωση των εγκαινίων

Ο χαιρετισμός του Κ. Σταυρινού

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Κώστας Σταυρινός, στην ομιλία του που ακολούθησε αναφέρθηκε στη δωρεά, την αγορά και την ολοκλήρωση των εργασιών της αίθουσας με τη συμβολή μελών και φίλων του Συλλόγου με χρηματικές δωρεές, προσωπική εργασία και υλικά και κλείνοντας υπογράμμισε:

«Είναι βέβαιο πως όλοι, βλέποντας τον Πλάτανο πίσω μας, τόσο ζωντανό, τόσο γεμάτο από τις αναμνήσεις μας, σκεπτόμαστε πως αυτή η εικόνα είναι πια παρελθόν. Αλλά η γραμμή του χρόνου από το παρελθόν συνεχίζεται στο παρόν για να φτάσει στο μέλλον. Αυτή τη γραμμή ας μην τη διακόψουμε βίαια. Ας γίνει η αίθουσα «Ευτυχία και Αλέκος Πολύζος» ο «Πλάτανός μας» στην Αθήνα. Από δω ας βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε, σε συνεργασία με τους φορείς του χωριού μας αλλά και με όποιον άλλον είναι πρόθυμος να συνδράμει, ώστε να έλθει ξανά η ζωή στον Πλάτανο της Βρίσας, να δούμε το χωριό μας να ξαναγεννιέται. Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει και ελπίδα, αρκεί να μην την αφήσουμε να χαθεί.

Πολλά μπορούν να γίνουν εδώ, στην αίθουσα του Συλλόγου μας. Όχι μόνο συναντήσεις και χοροί. Μπορεί να γίνουν διαλέξεις, ημερίδες, εκθέσεις, παρουσιάσεις, προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα, δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους και πολλά ακόμα. Σίγουρα αυτά όλα απαιτούν πολύ καλό σχεδιασμό, ένα Δ.Σ., μέλη και φίλους του Συλλόγου πρόθυμους να διαθέσουν κόπο και χρόνο. Μέλη και φίλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν υπάρχουν, όπως απέδειξαν ως τώρα τα πράγματα. Μένει στο επόμενο Δ.Σ., που θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν πολύ σύντομα, να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα και να αξιοποιήσει το δυναμικό που υπάρχει για να πετύχει όχι μόνο όσα ονειρευτήκαμε αλλά και όσα δεν τολμήσαμε ως τώρα να ονειρευτούμε».

Οι δωρητές της ιδιόκτητης Αίθουσας του συλλόγου Βρισαγωτών, οι αείμνηστοι Ευτυχία και Αλέκος Πολύζος χαμογελαστοί

Τα βραβεία «Ρένα Σιγιώργη»

Στη συνέχεια, επιδόθηκαν τα βραβεία «Ρένα Σιγιώργη», από τη δωρεά του Παναγιώτη Σιγιώργη στη μνήμη της συζύγου του, στα καλύτερα κείμενα των ετών 2016 και 2017 που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Συλλόγου «Αντίλαλος της Βρίσας».

Την επιτροπή για τα βραβεία «Ρένα Σιγιώργη» αποτελούσαν οι: Μιχάλης Βάσσος, Στέλιος Ευαγγελινός και Βάσια Λαζοπούλου. Απονεμήθηκαν δύο βραβεία, ένα για τα δύο τεύχη του 2016, και ένα για το 2017. Τα βραβεία έλαβαν:

Για το έτος 2016 ο Σεβαστός Μοιρασγεντής για το κείμενο «Το χρονικό της Αντίστασης στη Λέσβο κατά την Γερμανική Κατοχή». Το βραβείο αυτό δεν είχε δοθεί πέρυσι, καθώς είχε προγραμματιστεί, στην πριν τον σεισμό εποχή, να απονεμηθεί με τα εγκαίνια της αίθουσας.

Για το έτος 2017 το βραβείο δόθηκε στον Στρατή Μισγίρη για το κείμενο «Πώς κλέβουν οι μαθητές».

Και οι δύο συγγραφείς δεν δέχθηκαν το χρηματικό βραβείο των 200 ευρώ για τον καθένα, αλλά τα προσέφεραν στον Σύλλογο, ο οποίος τους ευχαριστεί τόσο για τη συμμετοχή τους στο περιοδικό, όσο και για την προσφορά τους.

Και ακολούθησε χορός

Ακολούθησε χορός, που τον άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολιχνιατών με τις όπως πάντα παραδοσιακές ενδυμασίες, το φοβερό κέφι και τις υπέροχες φιγούρες. Για μια φορά ακόμα τους ευχαριστούμε!

Τους συνόδευε ζωντανή μουσική με τη Βασίλογλου Κωνσταντίνα στο σαντούρι και το τραγούδι, τον Δημήτρη Στεφόπουλο στο βιολί και τον Σταμάτη Πετσάκο στην κιθάρα.

Και μετά άναψε το γλέντι, με οινοποσία και φαγητό, που κράτησε ως το απόγευμα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, εκ μέρους όλων ευχαριστεί όλους όσοι πρόσφεραν ποτά και φαγητά, αλλά και ζωγραφικούς πίνακες και άλλα διακοσμητικά.

Στόχος τώρα η ανοικοδόμηση της Βρίσας

Η εκδήλωση των εγκαινίων της αίθουσας του συλλόγου ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, αν και η αγωνία των διοργανωτών ήταν έκδηλη. Βλέποντας αυτήν την αγωνία, επειδή πολλοί έμεναν όρθιοι, η Κατερίνα Παττακού - Πολυχρονοπούλου, από τον Σύλλογο των Πολιχνιατών, έδωσε μία ευχή στη διοίκηση του συλλόγου: «το πρόβλημά μας να είναι πάντα ότι θα είμαστε πολλοί. Μακάρι η ευχή της «να πιάσει».

Η αρχή έγινε. Η συνέχεια απαιτεί προσπάθεια άλλης μορφής, ώστε να διασφαλιστεί η συντήρηση, η εύρυθμη λειτουργία και η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση της αίθουσας «Ευτυχία και Αλέκος Πολύζος». Μιας αίθουσας που ανήκει πια σε όλους τους Βρισαγώτες και τους φίλους του χωριού μας. Και ας ευχηθούμε η αίθουσα αυτή να συμβάλλει ώστε ενωμένοι να φτιάξουμε πάλι και τη Βρίσα, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από τον καταστροφικό σεισμό του περσινού Ιουνίου και τώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το κακό και να «ξαναγεννηθεί». Η αίθουσα «Ευτυχία και Αλέκος Πολύζος» πράγματι μπορεί να γίνει ο... Πλάτανος της Αθήνας για τους Βρισαγώτες της Αττικής και τους φίλους τους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 12:59
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top