FOLLOW US

Πολιτισμός

  • 29 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του στούντιο του Βασίλη Ζωγράφου
«BE my GUEST» στη Θεσσαλονίκη
«FAR AWAY FROM HOME», 2017, εγκατάσταση, γλυπτά από πορσελάνη, διαστάσεις μεταβλητές

Με τίτλο «BE my GUEST», το «VZ studio» του Μυτιληνιού Βασίλη Ζωγράφου παρουσιάζει την πρώτη δράση του με έργα των καλλιτεχνών: Αγγελικής Δουβέρη, Κυριακής Μαυρογεώργη και Μαρίας Οικονομοπούλου.

Ο Βασίλης Ζωγράφος λέει στο «Ε»: «Η Θεσσαλονίκη ήταν για μένα και παραμένει μια αναφορά εμπειριών και συναισθημάτων, η πόλη των φίλων μου. Εμμένοντας στην πρόκληση μιας προσωπικής εικαστικής ταυτότητας την έκανα τόπο μου. Η μετακόμιση του εργαστηρίου μου σε ισόγειο χώρο στην οδό Ηρώδου Αττικού στη Θεσσαλονίκη συνέβαλε στην ιδέα της οργάνωσης και φιλοξενίας εικαστικών δράσεων κυρίως έργων σε εξέλιξη. Το εργαστήριό μου και με τη νέα του ιδιότητα ήθελα να αποκτήσει όνομα. Σκέφτηκα τα αρχικά του ονόματός μου και αυτόματα ανακάλεσα πως η πρώτη έκθεση που είδα στην πόλη ήταν στην γκαλερί ΖΜ, τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ασημάκη Φούσκα για το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο, όπου είχα φοιτήσει ως παιδί. Πήρα την απόφαση, το ονόμασα Vita Zita studio».

Οι δράσεις του «VZ studio» υποστηρίζονται από τους: Χαράλαμπο Αλατζία, πληροφορικό, Βασίλη ζωγράφο, εικαστικό, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, εικαστικό-curator, Θάλεια Στεφανίδου, ιστορικό/κριτικό Τέχνης- curator.

 

Τα έργα

Το έργο της Αγγελικής Δουβέρη είναι μέρος μιας σειράς βίντεο που ξεκίνησε το 2001, όπου σε μια άδεια επιφάνεια, ένα ζευγάρι χέρια σχηματίζει με γράμματα από το παιχνίδι scrubble μια σειρά από λέξεις. Στο «less than normal» η αλληλουχία που δημιουργείται, έχει σχέση με την έννοια «απώλειας του οικείου», φτιάχνοντας συνειρμούς για το παρηγορητικό, την περιπλάνηση, τη χαμένη ελπίδα.

Στην εγκατάσταση της Κυριακής Μαυρογεώργη «FAR AWAY FROM HOME», γλυπτά μικρής κλίμακας συνθέτουν μια παρατακτική αφήγηση. Η έννοια της πομπής συμβάλλει να γίνει κατανοητό το ιστορικό γίγνεσθαι, όπου συχνά με δραματικό τρόπο εξελίσσεται η μικρή ιστορία των ανθρώπων. H κλίμακα των επιμέρους έργων της εγκατάστασης, που επιβάλει την όσο το δυνατόν εγγύτερη θέαση, επιτρέπει στο θεατή να οικειοποιηθεί τη δραματικότητα του κάθε στελέχους.

Η Μαρία Οικονομοπούλου στο έργο της «Close» χρησιμοποιεί μοτίβα από σιδερένιες πόρτες που φωτογραφίζει εδώ και χρόνια. Με τυπώματα σε χαρτί και χαρτοκοπτική δημιουργεί μια επιφάνεια που παραπέμπει σε δίφυλλη καγκελόπορτα, όπου διαφαίνονται και ίχνη αρχέτυπης μορφής σπιτιού. Η πόρτα και τα κάγκελα στοιχειοθετούν τα σημεία οριοθέτησης μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου. Η αμφισημία του τίτλου αναφέρεται σε κάτι που είναι κλειστό, αλλά και σε κάτι που είναι κοντά μας, οικείο.

Τα έργα των τριών καλλιτεχνών είναι μέρος των προτάσεων με τις οποίες ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση της 6ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης με τίτλο «Φαντασιακές Εστίες».

Εγκαίνια: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:30.

Διάρκεια Έκθεσης: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου - Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από 19:00 έως 24:00.

VZ studio: Ηρώδου Αττικού 3, Άνω Λαδάδικα, Τ.Κ 54625 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 553893, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top