Εξηγήσεις ζητούν οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας για τις ενέργειες αυτές

Αντίδραση για αντιαισθητικές κατασκευές πλησίον του Μνημείου Ιστορικής Μνήμης στα Τσαμάκια

24/01/2021 - 13:51

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για αντιαισθητικές κατασκευές στα Τσαμάκια πλησίον του Μαρτυρικού Τόπου Ιστορικής Μνήμης, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για Προσβολή Μνήμης των Εκτελεσθέντων και ζητούν την αναγκαία αποκατάσταση.

Ακόμη αναφέρεται ότι αντί να αναδειχθεί ο περιβάλλον χώρος όπως προβλεπόταν σε απόφαση του πρώην Δήμου Λέσβου και να απομακρυνθεί ο λεπτός στύλος της ΔΕΗ τώρα προστέθηκε και ένας τεράστιος τσιμεντένιος στύλος και ένα τεράστιο μεταλλικό κουτί.

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας ζητούν να μάθουν ποιος φορέας αποφάσισε και προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες. Συγκεκριμένα σημειώνεται: «Αναμένουμε, τάχιστα, μια ανακοίνωση για το ποιος φορέας αποφάσισε και προχώρησε στις αυθαίρετες αυτές ενέργειες, ποιες εγκρίσεις έχει λάβει από τις αρχιτεκτονικές επιτροπές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τι ενέργειες θα γίνουν άμεσα για την αποκατάσταση της εικόνας του Μνημείου με την απομάκρυνση των αντιαισθητικών αυτών κατασκευών, που είναι ασύμβατες με την ιερότητα του χώρου, που αμαυρώνουν το μαρτυρικό αυτό Τόπο και ασεβούν στη μνήμη των νεκρών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

 

Προσβολή Μνήμης Εκτελεσθέντων και αναγκαία αποκατάσταση.

«Τσαμάκια, Μαρτυρικός Τόπος Ιστορικής Μνήμης»...

Δεν πέρασαν παρά τέσσερα μόλις χρόνια μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Λέσβου κι αντί να αναδειχθεί ο περιβάλλον χώρος του Μνημείου και να απομακρυνθεί ο λεπτός στύλος της ΔΕΗ που υπήρχε, το τωρινό έργο που κατασκευάστηκε -από ποιόν άραγε φορέα; Δήμο Μυτιλήνης; ΔΕΗ; - είναι ένας τεράστιος τσιμεντένιος στύλος, κι ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί, σε απόσταση 10 μόλις μέτρων (!!!) από το κεντρικό μνημείο και το σημείο της επιτύμβιας στήλης, λες και δεν υπήρχε άλλος χώρος για την τοποθέτησή τους.

Αλήθεια, κανένας συμπατριώτης μας από απ' αυτούς που αποφάσισαν, μελέτησαν και κατασκεύασαν το έργο δεν σκέφτηκε, δεν είχε μια σταγόνα ευαισθησίας ώστε να καταλάβει, να νοιώσει ότι οι κατασκευές αυτές προσβάλουν τη Μνήμη των 42 Συμπατριωτών μας που κάποιο πρωινό, αχάραγα εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί στον ίδιο αυτόν Τόπο;

Αναμένουμε, τάχιστα, μια ανακοίνωση για το ποιος φορέας αποφάσισε και προχώρησε στις αυθαίρετες αυτές ενέργειες, ποιες εγκρίσεις έχει λάβει από τις αρχιτεκτονικές επιτροπές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τι ενέργειες θα γίνουν άμεσα για την αποκατάσταση της εικόνας του Μνημείου με την απομάκρυνση των αντιαισθητικών αυτών κατασκευών, που είναι ασύμβατες με την ιερότητα του χώρου, που αμαυρώνουν το μαρτυρικό αυτό Τόπο και ασεβούν στη μνήμη των νεκρών. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας ,δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για ενέργειες που υποβαθμίζουν ιστορικά μνημεία.

Υπενθυμίζουμε την ιστορία του Μνημείου

Το 1946 ο Δήμος Μυτιλήνης τοποθέτησε το πρώτο μνημείο χωρίς ονόματα εκτελεσθέντων (το μεσαίο τμήμα όπως το βλέπουμε σήμερα).

--Το 1994 από τον Δήμαρχο Νότη Παναγιώτου, τοποθετήθηκε στήλη με 33 ονόματα εκτελεσμένων, σύμφωνα με έρευνα της φιλολόγου καθηγήτριας κ. Βασιλικής Κουρβανιού.

--Το 2010 από το Δήμαρχο Νάσο Γιακαλή, τοποθετήθηκε νέα στήλη πάνω στην παλιά, με 42 ονόματα εκτελεσμένων, σύμφωνα με νεότερα ιστορικά στοιχεία που εντόπισε ο Γιώργος Γαλέτσας.

--Το 2016 από το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, ύστερα από πρόταση των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τοποθετήθηκε στήλη με τον χαρακτηρισμό της περιοχής: «ΤΣΑΜΑΚΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ».

--Το 2020 ο Χώρος, οι Εκτελεσμένοι και η Ιστορική Μνήμη αξίζουν αυτό;;;

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey