Ο Γιώργος Μαργαρίτης μιλά στο «Ε» ενόψει της σημερινής και αυριανής συναυλίας του στον «Οινοφόρο»:

«Ανήκω στους απλούς ανθρώπους, τους μεροκαματιάρηδες»

23/02/2018 - 12:31 Ενημερώθηκε 23/02/2018 - 14:43

 Σήμερα, στην πιο ώριμη ερμηνευτική του φάση φανερώνοντας τη δύναμη της ιδιότυπης φωνής και της λαϊκής ψυχής του, ο Γιώργος Μαργαρίτης μαζί με τη Βασιλική Μπέλλου έρχεται στο «Κτήμα Οινοφόρος» να μας χαρίσει δύο ανεπανάληπτες λαϊκές βραδιές σήμερα, Παρασκευή 23 και αύριο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 10 το βράδυ.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στο χωριό Πετρωτό του νομού Τρικάλων. Έχει μικρασιατική καταγωγή από την μεριά του πατέρα του, καθώς ο παππούς Κώστας Μαργαρίτης ήταν από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Είναι γόνος φτωχής οικογένειας και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια με πολλές στερήσεις. Από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του στο τραγούδι και όταν στα 13 του χρόνια συνάντησε τον Τσιτσάνη, αυτός τον παρότρυνε να κατέβει αργότερα στην Αθήνα να τον βρει, όπως και έκανε στα 15 του, λαμβάνοντας θερμή υποδοχή. Επαγγελματικά με το τραγούδι ασχολήθηκε όταν απολύθηκε από την στρατιωτική του θητεία, στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 με αρχές του ΄70, τραγουδώντας σε διάφορα νυχτερινά κέντρα και αποκτώντας γνώση και εμπειρίες. Στην δισκογραφία μπήκε το 1981 με τον δίσκο «Εσύ μιλάς στην καρδιά μου», ο οποίος γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε χρυσός.

Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από 20 προσωπικούς δίσκους και έχει συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς του κλασικού λαϊκού και όχι μόνο, βασιζόμενος πάντα στο δικό του ιδιαίτερο αυθεντικό λαϊκό στυλ. Θεωρείται από τους κορυφαίους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του και από τους κύριους εκπρόσωπους της μεγάλης θεσσαλικής σχολής

 

Ο Γ. Μαργαρίτης με τον Στέλιο Καζαντζίδη

 

Έχετε ξανάρθει στη Μυτιλήνη; Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας;

«Εκτός ότι είναι ένα αγαπημένο νησί της πατρίδας μας και το λατρεύω και εγώ, έχω ξαναέρθει πριν από πολλά χρόνια χωρίς να με δει το πλήθος. Έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια. Ιδιαίτερα εμένα σαν τραγουδιστή με συνδέουν και άλλα. Το νησί έχει βγάλει ένα πολύ καλό μουσικό και συνθέτη. Τον Γιώργο τον Μπούρα Όσοι δεν τον ξέρετε, έχει γράψει λίγα τραγούδια, αλλά μεγάλες επιτυχίες όπου τις έχουν τραγουδήσει και μεγάλα ονόματα. Τα τραγούδια είναι: “Απαλλάχτηκα από σένα, απαλλάχτηκα”, “Αν σε χάσω αν”, “Δεν κόβω εγώ τις τρέλες μου” που το έχω τραγουδήσει εγώ, κ.ά..

Αυτό το διήμερο στον “Οινοφόρο” θέλω να δω την νεολαία του νησιού και την θέλω όλη. Τους υπόσχομαι ότι με την υπέροχη ορχήστρα μου και την καλή συνάδελφό μου, την Βασιλική Μπέλλου θα τους τραγουδήσουμε τα πιο καλά τραγούδια. Το ρεπερτόριό μου το ξέρετε. “Πεθαίνω για σένα!”».

Ο Γ. Μαργαρίτης με τον Άκη Πάνου 

 

Το αγαπημένο σας ξένο συγκρότημα;

«“Beatles”. Είναι αγαπητά παιδιά. Είναι αγαπητό συγκρότημα παγκοσμίως και προσέφεραν ένα καινούριο είδος μουσικής. Κι εμείς είχαμε ένα καλό συγκρότημα, τους “Socrates”. Είχα την τύχη να κάνω λίγες εμφανίσεις μαζί τους. Ο χώρος ήταν τα “Εννέα όγδοα” που τότε λεγόταν “Αριέλ”».

Τελικά είστε ροκ ή λαϊκός άνθρωπος;

«Είμαι αυτός που είμαι και αυτός θα μείνω. Ανήκω στους απλούς ανθρώπους, τους μεροκαματιάρηδες γιατί οι εποχές είναι δύσκολες».

Τι είναι αυτό που κάνει έναν τραγουδιστή να ξεχωρίζει;

«Πάνω απ’ όλα η φωνή του. Να έχει χρώμα, να ξεχωρίζει από τους άλλους. Και χρειάζονται και άλλα πράγματα».

Τι θεωρείτε σταθμό στην καριέρα σας;

«Οι πολύ καλές επιλογές τραγουδιών των μεγάλων δημιουργών της εποχής και επίσης κατά την γνώμη μου, οι συνεργασίες των πολύ καλών συναδέλφων μου».

Όταν ήσασταν παιδί, ποιος τραγουδιστής ήταν για σας πρότυπο;

«Οι μεγαλύτερες γενιές πριν από μένα, ήταν και είναι όλοι αγαπημένοι μου, όπως και υπέροχοι μεγάλοι συνθέτες της γενιάς μου. Μου δώσανε ό,τι καλύτερο είχαν εκείνα τα χρόνια που ήταν όλοι στα πάνω τους. Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι η αιτία που βρίσκομαι στην Αθήνα».

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στη σημερινή ελληνική μουσική σκηνή ποιο θα ήταν;

«Δεν αλλάζουν τα πράγματα. Κάθε γενιά έχει τα δικά της και γίνονται όλα σεβαστά. Θα κριθούν από την γενιά τους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey