FOLLOW US

Πολιτισμός

  • H 2η Γιορτή Τσίπουρου και Χωρικής Απόσταξης στην Ανεμώτια στις 17 και 18 Νοεμβρίου
«ΑΝΕΜΩ - ΤσΙπουρίσματΑ 2018»

Ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας «ο Κάμπος», στα πλαίσια των Γιορτών Αμπελουργίας διοργανώνει τη 2η Γιορτή Τσίπουρου και Χωρικής Απόσταξης στην Ανεμώτια, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου.

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ηφαίστεια στο νησί της Λέσβου είναι αυτό της Ανεμώτιας, το ηφαιστειακό υλικό του οποίου δημιούργησε στη βάση του κρατήρα έναν πολύ εύφορο εδαφικό ορίζοντα που ευνοεί την καλλιέργεια του αμπελιού και αποτελεί τον κάμπο του χωριού, στον οποίο διαχρονικά δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός αμπελοκαλλιεργητών. Μία ιδιαίτερη δραστηριότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων του χωριού, ήταν η απόσταξη στεμφύλων σταφυλιών για την παραγωγή τσίπουρου.

Ξανακάπνισαν οι Λουλάδες

Στο χωριό αυτό της Βορειοδυτικής Λέσβου λειτουργούσαν καζάνια απόσταξης τσίπουρου πολύ πριν από το 1920, τα μέρη των οποίων (καζάνι, καπάκι, λουλάς κλπ) ήταν πήλινα. Αργότερα αυτά αντικαταστάθηκαν με χάλκινα που έφεραν οι αμπελουργοί από τη Σμύρνη και μέσα στη δεκαετία του ’60 έφτασαν να λειτουργούν από Ανεμωτίσιες οικογένειες γύρω στα δέκα (10) αδειοδοτημένα καζάνια. Με το πέρασμα των χρόνων τα πράγματα στην Ανεμώτια άλλαξαν και η παράδοση στην απόσταξη του τσίπουρου σταδιακά έσβησε. Οι γεροντότεροι έφυγαν από τη ζωή και οι νέοι κληρονόμοι, κάτοχοι των καζανιών, πήραν τα καπάκια και τους λουλάδες για να τα «διακοσμήσουν» στα σπίτια τους διαλύοντας ουσιαστικά τα καζάνια, τα οποία δεν μπόρεσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Η ιστορία της χωρικής απόσταξης στην Ανεμώτια είναι ένα λαϊκό παραμύθι, όπως πολλά άλλα, που δεν άντεξε στο χρόνο και είχε ξεχαστεί. Ώσπου, πριν από ένα χρόνο περίπου δέκα φίλοι έχοντας ως κοινή αφετηρία τον Σύλλογο Αμπελουργών του χωριού και το μεράκι τους για το αμπέλι, ξεκίνησαν το εγχείρημα ίδρυσης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ηφαίστειο Ανεμώτιας ΚΟΙΝΣΕΠ».

Μετά από πολύ προσπάθεια η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» δημιούργησε ένα Μικρό Αποσταγματοποιίο (διήμερο) και έφερε σε πέρας το πρώτο εγχείρημα για την αξιοποίηση των προϊόντων του χωριού και την εξυπηρέτηση των κατοίκων του. Οι «συνταγές» και τα «μυστικά» βγήκαν από τα μπαούλα και το χωριό μετά του Αγίου Ιγνατίου πήρε και πάλι ζωντάνια, ενώ οι γειτονιές του ξανά μοσχομύρισαν από τη μεθυστική ευωδία των πρωτοσταλαγμάτων.

Το ...παραμύθι επανήλθε στις διηγήσεις

Η παράδοση χωρικής απόσταξης στην Ανεμώτια δεν παρέμεινε στις μνήμες, στις συζητήσεις και στις φωτογραφίες αλλά το νήμα ξαναδέθηκε από εκεί που είχε κοπεί… Το παραμύθι της χωρικής απόσταξης επανήλθε στις διηγήσεις των παλαιοτέρων και τα έχει όλα!
Καλές νεράιδες (ζύμωση) και κακούς μάγους (ξίνισμα) που παλεύουν ποιος θα κυριαρχήσει. Μαγεία και ξωτικά (μετατροπή του μούστου σε κρασί), δράκους που βγάζουν φωτιές και αχνούς (καζάνι) και στο τέλος τη λύτρωση, το θαύμα, το δάκρυ της Παναγίας. (το καθαρό απόσταγμα που ρέει από τον άμβυκα).

Κι’ όλα αυτά σ’ ένα σκηνικό καπνισμένο με χαμηλό φωτισμό, σε μία πετρόκτιστη αποθήκη στις παλιές τούρκικες γειτονιές του χωριού, απέναντι από το Οθωμανικό λουτρό. Ένα βιωματικό, λαογραφικό αποστακτήριο, ανάμεσα σε παλιά εργαλεία οινοποίησης και απόσταξης, σε παραδοσιακά πατητήρια, σε πήλινα πιθάρια και γυάλινες νταμιτζάνες τυλιγμένες µε ψάθα, ο αποσταγµατοποιός καθαρίζει το καζάνι όπου ατµίζουν τα υπολείµµατα της προηγούµενης απόσταξης. Νεότεροι και παλαιότεροι επαναλαμβάνουν την απόσταξη του τσίπουρου έτσι όπως την διδάχτηκαν από τους προ παππούδες τους, σαν µια ανάµνηση διαλογιστική.

Η Ανεμώτια, λοιπόν, περιμένει να την επισκεφτούν στη 2η Γιορτή Τσίπουρου και Χωρικής Απόσταξης το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου . Η πρόσκληση στις εκδηλώσεις είναι ανοιχτή σε όλους τους συντοπίτες και φίλους της γνήσιας λαϊκής παράδοσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top