FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Παναγιώτη Σκορδά
Αδιάντροπα του Κλήδονα

Η επιμελημένη τούτη έκδοση του Δρ. της Φιλολογίας, συγγραφέα και επιμελητή ιστορικών εκδόσεων Παναγιώτη Σκορδά ήρθε να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στη λεσβιακή λαογραφία και μάλιστα να καλύψει ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα, που εμείς οι παλαιότεροι, αλλά και οι νεότεροι από αναβιώσεις του σε διασκεδαστικές εκδηλώσεις, το βιώναμε κάθε χρονιά με ανυπόμονη προσδοκία και αυξημένο ενδιαφέρον.

Στο πρώτο μέρος καταγράφονται με λεπτομερειακή εξιστόριση και κατατοπιστικά, στοιχεία για τα Κάψαλα και τον Κλήδονα, κατά το τελετουργικό έθιμο που γινόταν στην πρωτεύουσα και στα χωριά της Λέσβου, καθώς και οι δυο συλλογές του Βάσου Βόμβα και του Ακίνδυνου Σκωπτικού, οι οποίοι συνέλεξαν τα στιχάκια του κλήδονα με παθιασμένη διάθεση να διασώσουν τη λαϊκή τούτη παράδοση, οι ρίζες της οποίας είναι στο πολύ βάθος της αρχαιότητας.

Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται απόσπασμα θεατρικού έργου και σταχυολογούνται πεζογραφήματα Λεσβίων λογοτεχνών, όπως τα διατήρησαν στη μνήμη και τα βίωσαν στα παιδικά τους χρόνια.

Στο τρίτο μέρος παρατίθενται «αδιάντροπα» δίστιχα και τετράστιχα του Κλήδονα, τα οποία παράλληλα με την καταγραφή τους ηχογραφήθηκαν σε ψηφιακό δίσκο περιλαμβανόμενος στο βιβλίο, προκειμένου να διασωθεί και η γνήσια απαγγελία τους στο άνοιγμα του Κλήδονα, που -κατά το έθιμο ακολουθούσε τα Κάψαλα- τις φωτιές του Άη-Γιάννη την παραμονή της γιορτής του, 24 Ιουνίου.

Τα «Αδιάντροπα του Κλήδονα» είναι μια διεισδυτική μελέτη του πολύ πρισματικού Παναγιώτη Σκορδά πάνω στο πανάρχαιο τούτο λαϊκό έθιμο με τις κοινωνικές του δομές, σε σχέση με την ανασυγκρότηση δυνάμεων, την ιστορική δυναμική και τη δραστική θεώρηση της γνήσιας κυρίως νεανικής απελευθέρωσης.

Αναφέρει ο πολυπράγμων συγγραφέας ζωντανά και διεξοδικά το εθιμικό τούτο ρεύμα του εκπολιτιστικού ανέμου, που μπορεί να αργοεμφανίζεται στον ορίζοντα του καιρού μας, όμως δεν παρασέρνεται, δεν γκρεμίζεται, δεν εξαφανίζεται, γιατί έχει υψηλό ιδεώδες και μεγάλη αξία και δεν νοείται να εγκαταλειφθεί τελείως και να καταχωνιαστεί στα κύματα της σύγχρονης παραζάλης.

Το πλούσιο υλικό που έχει συγκεντρωθεί στο εκπληκτικό τούτο βιβλίο και οι θέσεις του συγγραφέα το καθιστούν πολύτιμο ντοκουμέντο, καθώς με την παραστατική και εντυπωσιακή περιγραφή που δίνει στα Κάψαλα και στον Κλήδονα, ο αναγνώστης αιχμαλωτίζεται από το χιούμορ, την ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό, τη γνήσια φυσικότητα.

Ο Παναγιώτης Σκορδάς με τη λογοτεχνική του δυναμική και την επιστημονική του εγκυρότητα και υπευθυνότητα, έχοντας υπόψη τη βιβλιογραφική δυνατότητα και τις αρχειακές του πηγές, διαπραγματεύτηκε πολύπλευρα και συνθετικά τα διασκεδαστικά Κάψαλα και κατέγραψε με ακρίβεια και σαφήνεια τις αυτοσχέδιες στιχουργικές δημιουργίες, θεμελιακές για το εθιμικό τελετουργικό του μαντικού Κλήδονα, του λεσβιακού Κλήδονα.

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top