Επιστολή - παρέμβαση για τις παραστάσεις της ΜΕΤ

02/11/2016 - 15:58

Από το 2011 η πόλη μας έχει το προνόμιο μαζί με άλλες 8 ελληνικές πόλεις, να παρουσιάζει ζωντανά (live) παραστάσεις της ΜΕΤ (MetropolitanOpera της Νέας Υόρκης) στο Δημοτικό Θέατρο. Πρόκειται για μνημειώδεις παραστάσεις, αυτές που όσοι αδυνατούμε να διαβούμε τον Ατλαντικό, δεν θα βλέπαμε ούτε στα όνειρα μας. Προσωπικά είμαι ευγνώμων στην προσφορά του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Μυτιλήνης, μία όαση πολιτισμού στην κοιμωμένη επαρχία.

 

Από το 2011 η πόλη μας έχει το προνόμιο μαζί με άλλες 8 ελληνικές πόλεις, να παρουσιάζει ζωντανά (live) παραστάσεις της ΜΕΤ (MetropolitanOpera της Νέας Υόρκης) στο Δημοτικό Θέατρο. Πρόκειται για μνημειώδεις παραστάσεις, αυτές που όσοι αδυνατούμε να διαβούμε τον Ατλαντικό, δεν θα βλέπαμε ούτε στα όνειρα μας. Προσωπικά είμαι ευγνώμων στην προσφορά του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Μυτιλήνης, μία όαση πολιτισμού στην κοιμωμένη επαρχία.

Από τη δεύτερη κιόλας παράσταση εδώ και πέντε χρόνια, εκτός από τον αγγλικό υποτιτλισμό, έχουν προστεθεί και ελληνικοί υπότιτλοι. Αυτό γίνεται με κάποιον χειριστή μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, που φροντίζει να παραμένει συντονισμένος με το αγγλικό κείμενο και προβάλει με ξεχωριστή κάμερα τους ελληνικούς υπότιτλους κάτω ακριβώς από την κύρια εικόνα της ΜΕΤ.

Τα πρώτα χρόνια, μια ταλαντούχα νέα έκανε εξαιρετική δουλειά, έτσι που πάντα οι ελληνικοί υπότιτλοι να είναι απόλυτα συγχρονισμένοι με τους αγγλικούς. Φέτος όμως, στις δύο πρώτες παραστάσεις της ΜΕΤ στο Δημοτικό, ο υπεύθυνος των ελληνικών υποτίτλων τα θαλάσσωσε, και είχαμε απόλυτη αναντιστοιχία των υποτίτλων με τα δρώμενα της όπερας. Το αποτέλεσμα ήταν χαοτικό και φυσικά ήταν αδύνατο να παρακολουθήσουμε την παράσταση.

Η επόμενη παράσταση είναι στις 10 Δεκεμβρίου, επομένως η Δημοτική Αρχή έχει επαρκή χρόνο για τη διευθέτηση του προβλήματος. Είναι δύσκολο να τονισθεί η ύψιστη καλλιτεχνική αξία των παραστάσεων της ΜΕΤ, κάτι που γίνεται κατανοητό μόνο αν τις συγκρίνει κανείς με ανάλογες παραγωγές σε άλλα μεγάλα θέατρα του κόσμου. Επομένως η πόλη μας έχει κάθε συμφέρον να εκμεταλλευθεί την προσφορά αυτή, να την προβάλει και να τη διαφημίσει.

 

Γιάννης Μυριτζής

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey