Μόλυβος:

«Μια υπαίθρια αίθουσα συναυλιών του... Λονδίνου»

22/08/2016 - 18:20

Στο Μόλυβο «το φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό του να ακούσει τους μουσικούς που θα άκουγε στις αίθουσες συναυλιών του Λονδίνου ή του Βερολίνου, αυτήν τη φορά σε έναν από τους πιο όμορφους παραθαλάσσιους οικισμούς της Μεσογείου». 

Στο Μόλυβο «το φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό του να ακούσει τους μουσικούς που θα άκουγε στις αίθουσες συναυλιών του Λονδίνου ή του Βερολίνου, αυτήν τη φορά σε έναν από τους πιο όμορφους παραθαλάσσιους οικισμούς της Μεσογείου». Ο Δημήτρης Τρύφων έχει ένα μεθοδικό ενθουσιασμό για το δημιούργημά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που στη δεύτερη χρονιά του φέτος (16-19 Αυγούστου) έχει το προηγούμενο μιας καλής, περυσινής, εναρκτήριας χρονιάς και την υψηλή προσδοκία των Ελλήνων και ξένων φίλων του.

Η Λέσβος είναι ήδη στο πρόγραμμα πολλών φιλόμουσων, καθώς μόλις πριν από δύο εβδομάδες ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων και Υποστηρικτών του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, με μέλη από όλον τον κόσμο. «Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος “οπαδών” του Φεστιβάλ στο εξωτερικό, που έχει βάλει στο πρόγραμμα των επισκέψεών του τη Λέσβο για τα επόμενα χρόνια», λέει η Λητώ Ντάκου, υπεύθυνη οικονομικών και διοικητικών. «Αυτό το κοινό δεν θα ερχόταν στο νησί αν δεν υπήρχε το Φεστιβάλ».

Το Φεστιβάλ του Μολύβου ήρθε όχι για να αθροιστεί σε μία λίστα μουσικών φεστιβάλ, αλλά να γεννήσει ένα νέο μουσικό προϊόν, να διασυνδεθεί σε ένα διεθνή χάρτη και να εκπροσωπήσει μία νέα εκδοχή της δημιουργικής Ελλάδας. Το διοικούν τρεις νέοι άνθρωποι. Ο Δημήτρης Τρύφων, ως ιδρυτής και οραματιστής, ένας εντυπωσιακά θετικός και συγκροτημένος άνθρωπος, και δύο νέες κοπέλες, η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν, που ως συνιδρύτριες έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση. «Προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή rising stars με ήδη διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες», λένε η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν. «Έμπνευση για μας ήταν το Φεστιβάλ Σπάνουνγκεν, όπου ως νέες ερμηνεύτριες, οι εμπειρίες μας ήταν αναντικατάστατες. Κάθε φεστιβάλ που εμπλουτίζει τόσο τον τόπο στον οποίο πραγματοποιείται όσο και τους μουσικούς που παίρνουν μέρος αποτελεί έμπνευση».

Φέτος, όπως ενημερώνει ο Δημήτρης Τρύφων, το Φεστιβάλ «ανέθεσε στη νεαρή Ελληνοαμερικανίδα συνθέτρια Αθηνά Αδαμοπούλου, απόφοιτο της Σχολής Juliard, τη σύνθεση ενός έργου για μικρή ορχήστρα για τη φετινή θεματική “Σταυροδρόμια”. Επίσης, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της διασκευής του έργου “Νedudim/Περιπλανήσεις” του Ισραηλινού συνθέτη Τζίλαντ Χόχμαν για μαντολίνο και ορχήστρα εγχόρδων». Ο Δημήτρης Τρύφων ενδιαφέρεται για την κατάκτηση ενός «προσωπικού καλλιτεχνικού αποτυπώματος» για το Φεστιβάλ. Γι’ αυτό, όπως λέει, «η ανάθεση και η παρουσίαση καινούργιων έργων συνεπώς μάς αφορά ιδιαίτερα».

Το Φεστιβάλ προσκαλεί σολίστ από όλον τον κόσμο και τους αφήνει να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να δημιουργήσουν επιτόπου σύνολα. «Αυτά γεννιούνται και υπάρχουν μόνο στο χωροχρόνο του Φεστιβάλ».

Η επαφή με την τοπική κοινωνία είναι επίσης δυναμική. «Το Φεστιβάλ ενισχύει την κοινωνία του νησιού αφενός οικονομικά, μέσα από τον τουρισμό που προσελκύει και ο οποίος ενισχύει τις τοπικές επιχειρήσεις, και αφετέρου εκπαιδευτικά, μέσα από το πρόγραμμα “Μουσικό κλειδί”, το οποίο ήδη έχει φτάσει σε πάνω από 1.700 μαθητές της Λέσβου, κάνοντάς τους να ανακαλύψουν με τρόπο διαδραστικό τη μαγεία της κλασικής μουσικής», εξηγεί ο Δημήτρης Τρύφων. «Για το κομμάτι των εκπαιδευτικών εργάζεται όλο τον χρόνο και με συστηματικό τρόπο ομάδα στη Λέσβο, της οποίας υπεύθυνη είναι η βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και εκπαιδευτικός Φωτεινή Φραγκούλη».

 

Πηγή: Νίκος Βατόπουλος / «Καθημερινή»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey