Τα βιβλία παίζει

10/06/2016 - 15:29

Ανδρέας Παππάς
Στις ρίζες του εθνολαϊκισμού. 50+1 κείμενα. 1975-2015
Εκδόσεις Επίκεντρο
Αθήνα 2015, σελ. 268

Ο Ανδρέας Παππάς είναι επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς εκδοτικούς οίκους, οργανισμούς και φορείς. Από το 2001 διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί, κατά καιρούς, σε περιοδικά, όπως το «Αντί», οι «Αντιθέσεις», τα «Επιχειρήματα», το «Δέντρο», το «Athens Review of Books» κ.ά., καθώς και σε εφημερίδες («Αυγή», «Βήμα», κ.ά.). Από το 2002 έως το 2004 έγραφε τη στήλη «Υπο-γλώσσια», στο ένθετο «Βιβλία» της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», και από το 2007 έως το 2009, τη στήλη «Ιντερμέδια», στο ένθετο «Βιβλιοθήκη» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Στο παρόν βιβλίο στεγάζει μια σειρά από κείμενά του δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, που καλύπτουν διάστημα σαράντα ετών. Κείμενα επικεντρωμένα στον εθνολαϊκισμό με την ευρύτερη έννοια του όρου, στην Αριστερά και τις προσπάθειες για ανανέωση και εκσυγχρονισμό της, στις διαχρονικές σχέσεις σοσιαλιστών και κομμουνιστών, σε φυσιογνωμίες του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος, σε πρόσωπα που, κατά τον συγγραφέα, «άφησαν ένα θετικό χνάρι» στο πέρασμά τους από την ελληνική κοινωνία. Έναυσμα για να συγκεντρωθούν και να εκδοθούν ειδικά τώρα αυτά τα κείμενα, η τραγική κατάσταση και το αβέβαιο μέλλον της χώρας.
Κυρίαρχα «μοτίβα», η κριτική στο λαϊκισμό και τον εθνικισμό, η μετωπική αντιπαράθεση με κάθε μορφή ολοκληρωτισμού ανεξάρτητα από το χρώμα του, αλλά και η εμμονή στην αυταξία των δημοκρατικών θεσμών, όπως αυτή συμπυκνώνεται σε μια φράση που θα μπορούσε να είναι και προμετωπίδα του βιβλίου: «Η δημοκρατία δεν είναι το πολίτευμα που μας πηγαίνει στον παράδεισο. Είναι, όμως, το πολίτευμα που αποτρέπει το να βρεθούμε στην κόλαση».


Γιώργος Πολίτης
Να σηκωθούμε όρθιοι. Η επανάσταση της κοινής λογικής
Εκδόσεις Ψυχογιός
Αθήνα 2015, σελ. 243

«Ζούμε μια παρατεταμένη πρωταπριλιάτικη φάρσα. Οι ειδήσεις, οι ομιλίες στη Βουλή και οι τηλεοπτικές ασυναρτησίες επιβαρύνουν την κατάσταση. Γνωρίζαμε ότι η χώρα μετατρεπόταν σε φρενοκομείο. Τώρα φαίνεται ότι οι τρόφιμοι κατέλαβαν το γραφείο της Διεύθυνσης.
Η παράνοια τσακίζει τη λογική, επιτρέποντας στο καταφανώς εσφαλμένο να καθιερώνεται σαν απολύτως ορθό. Αντί να παλεύουμε για το επιπλέον, παλεύουμε για το αυτονόητο. Δεν είναι όμως η οικονομική κατάρρευση που τα γέννησε όλα αυτά. Ο εθισμός στον παραλογισμό είναι που προκάλεσε την κατάρρευση. Κι αντί να κτυπάμε τη ρίζα του κακού, παλεύουμε να φυλαχτούμε από τους καρπούς τους.
Οι αλλεπάλληλες κάλπες του 2015 έφεραν δεινά, ωστόσο διέλυσαν τις ψευδαισθήσεις. Η λύση δεν θα έρθει από μια μαγική “αριστερή” ή “δεξιά” οικονομική συνταγή. Είναι όλα μάταια; Όχι, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο φωτεινά. Χρειάζεται μία μοναδική αλλαγή. Η απελευθέρωση από τα δεσμά της παράνοιας. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο χαραγμένο στους δρόμους της λογικής».
Τα παραπάνω είναι από το εισαγωγικό κεφάλαιο του βιβλίου του καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιώργου Πολίτη, ο οποίος προσεγγίζει την ελληνική κρίση με πρωτότυπο τρόπο, όχι από τη σκοπιά του οικονομολόγου, αλλά με τη γερή εργαλειοθήκη ενός φιλοσόφου. Χωρίζεται σε δύο μέρη: Διάγνωση. Νεοελληνικές ιστορίες καθημερινής τρέλας, Θεραπεία. Τι να κάνουμε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey