Εντυπωσιάζει το «νέο» εύρημα του μήνα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο

Ένας μοναδικός έρωτας από το ιερό της Αφροδίτης!

01/07/2015 - 14:02

Ένας πήλινος Έρωτας από το Ιερό της Αφροδίτης στο Κιόσκι της σημερινής Μυτιλήνης αποτελεί το νέο εύρημα του μήνα, που εκτίθεται από προχθές στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Ένας πήλινος Έρωτας από το Ιερό της Αφροδίτης στο Κιόσκι της σημερινής Μυτιλήνης αποτελεί το νέο εύρημα του μήνα, που εκτίθεται από προχθές στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Και εντυπωσιάζει πραγματικά αυτός ο φτερωτός θεός, αφού εκτίθεται με ένα μοναδικό τρόπο -ανάμεσα σε ροδοπέταλα από τους ροδώνες, θαρρείς προς τιμή της μεγάλης θεάς = μητέρας του που βρισκόταν κάπου εδώ, στο ίδιο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Ο πήλινος Έρωτας εκτίθεται από την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο της δράσης «το αρχαιολογικό εύρημα του μήνα», την οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων εγκαινίασε και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία από τις 31 του περασμένου Ιανουαρίου, υπό τη γενική ενότητα για φέτος «Θρησκείες και Ιερά στη Λέσβο, από το χθες στο σήμερα».

Από ένα πηγάδι
Το πήλινο ειδώλιο του καθιστού έρωτα των ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο θα εκτίθεται σε όλη τη διάρκεια του μήνα, βρέθηκε το 1988 μέσα σε ένα πηγάδι-αποθέτη κατά τη διενέργεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας, κατά τις εργασίες επέκτασης του κτηρίου που θα στεγαζόταν το Υπουργείο Αιγαίου (σημερινό κτήριο Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής), το οποίο μέχρι τότε στέγαζε το ορφανοτροφείο Αρρένων της πόλης.

Ο χώρος τότε ταυτίστηκε με το ιστορικό για τη Μυτιλήνη Ιερό της θεάς Αφροδίτης, το οποίο και ο Αλκαίος τοποθετεί «ες κορύφαν πόληος» («στην κορυφή της πόλης»). Άλλες ανασκαφές αργότερα στο χώρο όπου αναγέρθηκε το νέο αρχαιολογικό Μουσείο έφεραν στο φως την «εσχάρα» του ίδιου ιερού, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το ύψωμα όπου σήμερα βρίσκεται το Κιόσκι ήταν το Ιερό της Αφροδίτης.

Και άρα και ο περιγραφόμενος από τη Σαπφώ «ροδώνας», όπου η μεγάλη ποιήτρια της αρχαιότητας διατηρούσε τη Σχολή της.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, με θέμα «έρως ουράνιος, έρως πάνδημος», και η αρχαιολόγος Μαρία Γιαννίκου, με θέμα «Αφροδίτη και Έρωτας».

Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, ακολούθησε διήγηση παραμυθιού από τη φιλόλογο Έφη Παντέρμου, με θέμα «Έρωτας και Ψυχή» από τις «Μεταμορφώσεις» του Απουλήιου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey