Εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο

«Γνωρίστε τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους»

16/05/2015 - 00:00

Εγκαινιάζεται σήμερα στις 7.00 το απόγευμα από την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου η περιοδική έκθεση Φυσικής Ιστορίας «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» του ομώνυμου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Εγκαινιάζεται σήμερα στις 7.00 το απόγευμα από την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου η περιοδική έκθεση Φυσικής Ιστορίας «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» του ομώνυμου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία ήρθαν στο φως από πρόσφατες ερευνητικές εργασίες του μουσείου στην περιοχή της Άντισσας Λέσβου και προσδιορίστηκαν από την Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, Παλαιοντολόγο του μουσείου.

Τα απολιθωμένα ζώα αποτελούν μοναδικά τεκμήρια του γεωλογικού χρόνου και αποκαλύπτουν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ παράλληλα αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου Πελάγους. Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικές αφίσες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τα ζώα που ζούσαν στο πλούσιο δάσος της δυτικής Λέσβου πριν 19 εκατομμύρια χρόνια.

Αλιγάτορες, χάμστερ, τυφλοπόντικες, εντομοφάγα θηλαστικά, μυωξοί αλλά και νυχτερίδες που πετούσαν στο νυχτερινό ουρανό του υποτροπικού δάσους που έσφυζε από ζωή αλλά και αμφίβια, ασπόνδυλα και ψάρια που ζούσαν σε μεγάλες λίμνες θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στο γεωλογικό χρόνο και θα τους γνωρίσουν τα κρυμμένα μυστικά των μικρών ζώων του Απολιθωμένου Δάσους.

Η έκθεση
Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες: Ψάχνοντας για χερσαία μικοαπολιθώματα, Η μεγάλη λίμνη του Γαβαθά στη ΒΔ Λέσβο, Ασπόνδυλα ζώα (χερσαία και λιμναία), Ψάρια παραπόταμων, Λιμναία ψάρια, Αμφίβια, Ερπετά και Μικρά θηλαστικά.

Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας μουσείων και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη (8ης Νοεμβρίου 17 - έναντι νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης).

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει καθιερώσει από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με στόχο να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», θέλοντας να τονίσει ότι τα μουσεία ως ζωντανοί οργανισμοί πρέπει και μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο, έχοντας τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα, δηλαδή μια κοινωνία με προοπτικές.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22510 47033, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.lesvosmuseum.gr.

Η οργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πέλαγος Πολιτισμού» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey