Παρουσίαση ανασκαφών κατά τη διάνοιξη δρόμων και εγκαίνια του χώρου της Κλοπεδής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Αρχαιολογική υπηρεσία, αυτή η άγνωστη

07/05/2015 - 15:11

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Μουσείων για το έτος 2015 προγραμματίζει ημερίδα το Σάββατο 16 Μαΐου στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης με θέμα τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τα αρχαιολογικά υποέργα σε έργα τρίτων σε οδοποιίες και βιολογικούς καθαρισμούς της Λέσβου και της Λήμνου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Μουσείων για το έτος 2015 προγραμματίζει ημερίδα το Σάββατο 16 Μαΐου στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης με θέμα τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τα αρχαιολογικά υποέργα σε έργα τρίτων σε οδοποιίες και βιολογικούς καθαρισμούς της Λέσβου και της Λήμνου.

Δεδομένων των παραπάνω ο τίτλος της ημερίδας είναι «Περπατώντας στον πολιτισμό μας μέσα από τους σύγχρονους δρόμους της Λέσβου και της Λήμνου».

Τα εγκαίνια
Επίσης την Κυριακή 17 Μαΐου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Μουσείων τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου του αιολικού Ιερού της Κλοπεδής στην Αγία Παρασκευή. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Δημήτριος Ευαγγελίδης, τότε Έφορος Αρχαιοτήτων Νήσων Αιγαίου, διενεργώντας ανασκαφικές τομές στην αγροτική περιοχή Κλοπεδή, βόρεια του κόλπου της Καλλονής, πλησίον του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, αποκάλυψε δύο σημαντικά ναϊκά οικοδομήματα των αρχαϊκών χρόνων, σπάνια δείγματα αιολικού ρυθμού, όπως μαρτυρούν τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα περισυλλεχθέντα από την περιοχή αιολικού τύπου κιονόκρανα.

Όπως αναφέρει η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Κοκκώνα Ρούγκου «μετά από τις πρώτες έρευνες το μνημείο ξεχάστηκε και ο χώρος παρέμεινε ερειπωμένος έως το 1962 που περιφράχθηκε, προκειμένου να προστατευθεί από την εκτεταμένη λιθορυχία. Κατόπιν, το 1972 πραγματοποιήθηκαν στη γύρω περιοχή εργασίες περισυλλογής των πολυάριθμων διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και περιορισμένης έκτασης ανασκαφική έρευνα.

Ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού διενεργήθηκαν από την Κ΄Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων αρκετά χρόνια αργότερα, κατά τα έτη 1992-1993, και μαζί σημαντικές εργασίες συντήρησης και προστασίας των αρχιτεκτονικών μελών».

Από το 2010 έως σήμερα, χάρη στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, οι εργασίες στους δύο Ναούς και στον περιβάλλοντα χώρο τους συνεχίστηκαν με στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη διαμόρφωση ενός οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει φυλάκιο στην είσοδο, καθώς και εκθετήριο αρχιτεκτονικών μελών.

Με ειδικές διαδρομές πρόσβασης οδηγείται ο επισκέπτης από την είσοδο προς τον πυρήνα του Ιερού.

Στις διαδρομές και όπου δημιουργούνται πλατώματα υπάρχουν καθιστικά και στέγαστρο. Για την ανάγνωση του μνημείου, στον χώρο υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες, ενώ διατίθεται ενημερωτικό φυλλάδιο με αρχαιολογικά κείμενα, φωτογραφίες και σχέδια του μνημείου.

Μεταφορά
Ας σημειωθεί ότι η Εφορεία προγραμματίζει να διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών προς τον αρχαιολογικό χώρο με τη χρήση μικρών λεωφορείων από και προς την Αγία Παρασκευή.

Τα μικρά λεωφορεία διατέθηκαν από το Δήμο Λέσβου. Μετά τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου θα δοθούν χορωδιακές συναυλίες από τον καθηγητή μουσικής Αντώνη Βερβέρη και τις χορωδίες του.

 

Περπατώντας στον πολιτισμό μας μέσα από τους σύγχρονους δρόμους της Λέσβου και της Λήμνου

Το πρόγραμμα της ημερίδας…

Η ημερίδα, θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με χαιρετισμούς.

Θα ακολουθήσουν οι εναρκτήριες εισηγήσεις από τη Χριστιάνα Καλογήρου,  περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τον Παύλο Τριανταφυλλίδη, προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου που θα μιλήσει με θέμα «η συμβολή των αρχαιολογικών υποέργων σε έργα τρίτων στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου και της Λήμνου».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα εισηγήσεων είναι το παρακάτω:
10.50-11.00 Δρ. Νίκος Ζούρος, αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, «Tο δάσος κάτω από το δρόμο - Νέες απολιθωματοφόρες θέσεις στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους» (Από το έργο Κατασκευή/Αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου)
11.00-11.10 Ελένη Δημητρακοπούλου, αρχαιολόγος ΕΦΑ Λέσβου, «Ο τάφος του πολεμιστή: ταφικά πιθάρια των Γεωμετρικών χρόνων από τις πρόσφατες εκσκαφές στον οικισμό του Ιππείου» (Από το έργο Έργα αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Ευεργέτουλα)
11.10-11.20 Δρ Έλλη Χίτζιου, αρχαιολόγος ΕΦΑ Λέσβου, «Μεταξύ Ρωμαιοκρατίας και Χριστιανισμού: σπαράγματα μίας σκοτεινής περιόδου από τον οικισμό των Κεραμειών» (Από το έργο Έργα αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Ευεργέτουλα)
11.20-11.40   Δ. Μαρκάκη, Α. Κορρέ, Δ. Κριθαράς, Χρ. Τσιγγινού, Π. Χασιώτης, αρχαιολόγοι ΕΦΑ Λέσβου, «Άγνωστες αρχαιότητες από την περιοχή των Κεραμειών:

α. Κατάλοιπα οικισμού με μακραίωνη ιστορία από τους πρώιμους Κλασικούς έως τους Βυζαντινούς Χρόνους και
β. Νεκροταφείο των Ύστερων Βυζαντινών Χρόνων
(Από το έργο Βελτίωση κατά τμήματα 4ης Επαρχιακής Οδού από διακλάδωση 36ης Ε.Ο. μέχρι Καρίνη ν. Λέσβου)

12.00-12.10  Μ. Θεοδωρακοπούλου, Χ. Μουστάκα, Β. Μπαθρέλου, αρχαιολόγοι ΕΦΑ Λέσβου, «Αγροικία και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις των Πρώιμων Βυζαντινών Χρόνων στην αγροτική περιφέρεια του οικισμού της Πηγής» (Από το έργο Βελτίωση 9ης Επαρχιακής Οδού Θερμής - Πηγής - Λάμπου Μύλων. Διακλάδωση 36ης Ε.Ο. - Πηγής)

12.10-12.20  Γεωργία Ταμπακοπούλου, αρχαιολόγος ΕΦΑ Λέσβου, «Νέα αρχαιολογικά ευρήματα και στοιχεία τοπογραφίας από την περιοχή δυτικά του κόλπου της Γέρας» (Από το έργο Βελτίωση κατά τμήματα 2ης Επαρχιακής Οδού Ντιπίου, Παπάδου, Πλωμαρίου)

12.20-12.30    Γεωργία Κοσσυφίδου, αρχαιολόγος ΕΦΑ Λέσβου, «Νέα αρχαιολογικά στοιχεία και κατάλοιπα του πολυσύνθετου δικτύου του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στην ευρύτερη περιφέρεια της αρχαίας Μυτιλήνης». (Από το έργο Ολοκλήρωση κατασκευής των τμημάτων της 36ης Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής.

Τμήμα Ι:Βελτίωση τμήματος της 36ης Ε.Ο. κατά τμήματα από διακλάδωση Μόριας μέχρι Αρίσβη και Τμήμα ΙΙ: Βελτίωση τμήματος της 36ης Ε.Ο. από διακλάδωση παράκαμψης Μόριας έως διακλάδωση 1ης Επαρχιακής Οδού, Βελτίωση 9ης Επαρχιακής Οδού Θερμής - Πηγής - Λάμπου Μύλων. Διακλάδωση 36ης Ε.Ο. - Πηγής, Κατασκευή Έργων αποχέτευσης στις Δημοτικές Κοινότητες Μόριας - Παμφίλων)  

12.30-12.40    Κ. Κομνηνάκα, Β. Λουκίδη, Ν. Παπαδημητρίου, Δ. Παπάμαλης, Ε. Τσιμναδή, αρχαιολόγοι ΕΦΑ Λέσβου, «Εργα ειρήνης και πολέμου στην περιφέρεια της αρχαίας Ερεσίας και Αντισσαίας: οχυρά, πύργοι και αγροτικές εγκαταστάσεις» (Από το έργο Κατασκευή/Αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου)

12.40-12.50  Ελ. Δημητρίου, Χ. Δούμα, αρχαιολόγοι ΕΦΑ Λέσβου, «Η πόλη κάτω από την πόλη αποκαλύπτεται… Η αρχαία Μύρινα Λήμνου από τους Προϊστορικούς έως τους Οθωμανικούς χρόνους»  (Από το έργο Υπολειπόμενο τμήμα δικτύου αποχέτευσης Μύρινας)

12.50-13.00 Κ. Λάμπρου, Β. Κοτσώνης, αρχαιολόγοι ΕΦΑ Λέσβου, «Τοπογραφική περιήγηση στην κεντρική Λήμνο» (Από το έργο Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων Δήμου Νέας Κούταλης)
13.00-13.10  X. Παπαχρίστος, Β. Κουμπή, Ι. Ζουπής, Δ. Χρόνης, Β. Ηλιοπούλου, Μ. Αναστασέλλη, Β. Ιωάννου, συντηρητές ΕΦΑ Λέσβου, «Εργασίες συντήρησης σε κινητά ευρήματα και σε μνημεία των αρχαιολογικών υποέργων σε έργα τρίτων σε Λέσβο και Λήμνο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey