Εντυπωσιακό το ημερολόγιο της Ένωσης Μικρασιατών της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής

Η κουζίνα της προσφυγιάς!

12/12/2014 - 17:34

Ένα από τα πιο όμορφα ημερολόγια του 2015 συνέταξε και επιμελήθηκε η Ένωση Μικρασιατών της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής.

Ένα από τα πιο όμορφα ημερολόγια του 2015 συνέταξε και επιμελήθηκε η Ένωση Μικρασιατών της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής.

Ξεφυλλίζοντάς το, οι αναγνώστες γεύονται τη μικρασιατική κουζίνα και μαθαίνουν πολλά πράγματα για το μικρασιατικό πολιτισμό. Καταπληκτικές μικρασιατικές συνταγές με τις εικόνες των εδεσμάτων συνοδεύουν τον κάθε μήνα, για τον οποίο η Ένωση Μικρασιατών επιφυλάσσει και μια μικρή ιστορία, παροιμία, ήθη και έθιμα.

Είκοσι έξι συνταγές από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Αρίσβη, τα Δάφια και τη Σκάλα Καλλονής, φιλοξενεί το ημερολόγιο. Όλες τους «μένουν αναλλοίωτες», μας λέει η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Μένη Ατσικμπάση, από γενιά σε γενιά, και «τις μαγειρεύουμε και τις ξέρουμε».

Η κ. Ατσικμπάση ανέφερε στο «Ε» ότι «μεγάλος μας πόθος είναι οι μελλοντικές γενιές, μέσα από την έρευνα και τη γνώση των καταγραφών και των εκδόσεών μας, να βρίσκουν τις πληροφορίες που χρειάζονται από το μικρασιατικό πολιτισμό, που συνέδραμε όσο κανείς στη συγκρότηση του νέου ελληνισμού.

Τον πολιτισμός ενός κόσμου που πορεύτηκε με δύναμη και αισιοδοξία ακόμη και μέσα από τη φωτιά και την καταστροφή».

Σε ό,τι αφορά το ημερολόγιο του 2015, επισημαίνει ότι αυτό αναφέρεται στις διατροφικές ιδιαιτερότητες της Μικράς Ασίας που ήταν και είναι οικείες στη Λέσβο. Πρόκειται για «μια έκδοση 32 σελίδων με συνταγές, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και καταγραφές ηθών και εθίμων, που θα κοσμεί τη βιβλιοθήκη σας».

Η κ. Ατσικμπάση μάς περιγράφει το καθημερινό αλισβερίσι με την Ιωνία, το οποίο «έφερνε και πήγαινε συνταγές και εμπλούτιζε τις γαστρονομικές συνήθειες. Αλλά και σαν ήρθαν οι πρόγονοί μας στο νησί, έφεραν μαζί όλη την άυλη μεγάλη κληρονομιά των φαγητών και της καθημερινότητας που περιελάμβανε εκτός από τις συνταγές, ήθη και έθιμα εποχών, ήθη συμπεριφοράς και επικοινωνίας στο τραπέζι και τις γιορτές και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μ’ αυτές τις παραδόσεις στόλισαν τη νέα πατρίδα. Στοιχεία που μένουν αναλλοίωτα ακόμη και σήμερα, που βιώνουμε και αναπαράγουμε από μητέρα σε κόρη και από γιαγιά σε εγγονή, παραδόσεις αιώνων».

Το ημερολόγιο διατίθεται από τη διοίκηση της Ένωση Μικρασιατών στην τιμή των επτά ευρώ, στα τηλέφωνα 22530 23132, 22530 23440, 22530 22515 και 22530 22872.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey