Προβολή ταινίας και συζήτηση με το Νίκο Μεγγρέλη

«Πεθαίνοντας για την αλήθεια»

23/09/2014 - 15:24

«Σε έναν πόλεμο η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα», έγραψε ο φιλόσοφος Αισχύλος πριν από αιώνες και η ρήση αυτή για το βραβευμένο δημιουργό Νίκο Μεγγρέλη ισχύει μέχρι τις μέρες μας.

«Σε έναν πόλεμο η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα», έγραψε ο φιλόσοφος Αισχύλος πριν από αιώνες και η ρήση αυτή για το βραβευμένο δημιουργό Νίκο Μεγγρέλη ισχύει μέχρι τις μέρες μας.

Το ντοκυμαντέρ του «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» αφορά στους άδικους θανάτους δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης, που σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου το 2003 μέχρι και το 2011, και θα προβληθεί την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Αρίων». Θα ακολουθήσει συζήτηση με το σεναριογράφο, Νίκο Μεγγρέλη.

Το ντοκυμαντέρ αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές των γεγονότων, την ευθύνη των κυβερνήσεων, τις φρικαλεότητες που διεπράχθησαν από φανατικούς τρομοκράτες, ενώ παράλληλα αναδεικνύει μοναδικά παραδείγματα ανδρείας, αλτρουισμού και ανθρωπισμού, που ξεχώρισαν μέσα στη φρίκη του πολέμου.

Ο σκοπός του είναι να αποδείξει πως η κυβέρνηση Μπους χειραγώγησε μέρος των μέσων ενημέρωσης ώστε να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του πολέμου. Αλλά ακόμα, γιατί και πώς άλλαξε η κάλυψη των πολέμων από το Βιετνάμ και έπειτα, καθώς και γιατί οι δημοσιογράφοι που δε βρίσκονται ενσωματωμένοι στις στρατιωτικές δυνάμεις, μπαίνουν στο στόχαστρο.

Επίσης, εξηγεί την αναγκαιότητα ύπαρξης των δημοσιογράφων στα σημεία των μαχών ώστε οι συνέπειες ενός πολέμου να γίνονται γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπογραμμίζει πως η ατιμωρησία δεν είναι εξαίρεση, αλλά δυστυχώς ένας κανόνας.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας και γυρισμάτων για να πραγματοποιηθεί το ντοκυμαντέρ. Περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι, άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, συγγραφείς, διανοούμενοι, μέλη οικογενειών των ανθρώπων που έγιναν στόχος, κατέθεσαν την άποψή τους για τα γεγονότα που ξεδιπλώνει με αριστοτεχνικό τρόπο το ντοκυμαντέρ. Τα γυρίσματα έγιναν στο Ιράκ, τη Μ. Βρετανία, την Αμερική, την Ισπανία, την Ουκρανία, το Κατάρ, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Σπάνιο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά χάρη στην προσφορά πολλών τοπικών τηλεοπτικών δικτύων, αλλά και διεθνών οργανισμών, όπως Ρόιτερς, Αλ Τζαζίρα και RAI. Πρόκειται για συμπαραγωγή τήςς ΕΡΤ και έχει μεταξύ άλλων αποσπάσει ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής για το Καλύτερο Ντοκυμαντέρ Κοινωνικού Θέματος.

Ο Νίκος Μεγγρέλης
Γεννημένος το 1957, ο Νίκος Μεγγρέλης, με ρίζες από τη Μυτιλήνη, είναι ένας αναγνωρισμένος Έλληνας δημοσιογράφος, με μακρά καριέρα στην ελληνική τηλεόραση ως αρχισυντάκτης, πολιτικός και διπλωματικός αναλυτής, αλλά και κεντρικός παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών στα δύο από τα μεγαλύτερα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, το Mega Channel και τον Antenna, καθώς και στην ελληνική δημόσια τηλεόραση ΝΕΤ.

Έχει υπάρξει, επίσης, παραγωγός πολλών ντοκυμαντέρ, όπως αυτών για τη Χιλή, την Κούβα, τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού Olof Palme, αλλά και το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 2002 τιμήθηκε με το αναγνωρισμένου κύρους ελληνικό βραβείο του Ιδρύματος Μπότση «για την ποιότητα των τηλεοπτικών του προγραμμάτων».

Έχει, επίσης, τιμηθεί με το ευρωπαϊκό βραβείο Euro Comenius 2003 για τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ, με θέμα το ναυάγιο του «Prestige» και την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε στις ισπανικές ακτές. Το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο «K. Kalligas» της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων «για την επαγγελματική του ηθική και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό στη δημοσιογραφία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey