Ο μαέστρος και εκπαιδευτικός, Αντώνης Βερβέρης, μιλά στο «Ε»

Για την ξεχωριστή Χορωδία «Animato»

12/09/2014 - 20:20

Για την ξεχωριστή Χορωδία «Animato», που ξεκινά σήμερα ακροάσεις νέων μελών και πρόβες, μιλά ο μαέστρος της και καλλιτεχνικός διευθυντής, Αντώνης Βερβέρης, που από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά θα βρίσκεται μόνιμα ως μουσικός εκπαιδευτικός στη Λέσβο.

Για την ξεχωριστή Χορωδία «Animato», που ξεκινά σήμερα ακροάσεις νέων μελών και πρόβες, μιλά ο μαέστρος της και καλλιτεχνικός διευθυντής, Αντώνης Βερβέρης, που από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά θα βρίσκεται μόνιμα ως μουσικός εκπαιδευτικός στη Λέσβο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πέρσι, για τις υποχρεώσεις του στις χορωδίες, πηγαινοερχόταν με το καράβι απ’ τη Χίο. Την ίδια ώρα, η μόνιμη παραμονή του στην πατρίδα του σηματοδοτεί και άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν τη νέα σαιζόν, καθώς ο κ. Βερβέρης διακρίνεται για την έντονη δραστηριότητά του. Για όλ’ αυτά, αλλά και για τη διαφορετική φιλοσοφία που διέπει τη Χορωδία που εμπνέεται από την ψυχή (λατ. anima), απαντά στις ερωτήσεις τού «Ε».
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σε τι διαφέρει η Χορωδία Animato από τις υπόλοιπες χορωδίες;

«Κατά τη γνώμη μου, η Animato διαφέρει κυρίως γιατί απευθύνεται σε μία διαφορετική ηλικιακή ομάδα χορωδών σε σχέση με τις υπόλοιπες χορωδίες της πόλης. Όταν ξεκινήσαμε το 2009, ήμασταν μια παρέα φίλων που τραγουδούσαμε παλιότερα στη νεανική χορωδία του Δήμου. Σε εκείνη τη φάση συνειδητοποιήσαμε ότι στην πόλη μας υπήρχαν μόνο παιδικές και εφηβικές χορωδίες από τη μία και χορωδίες ενηλίκων από την άλλη, με άτομα όμως πολύ μεγαλύτερης ηλικίας».

Δηλαδή, σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε;

«Ο μέσος όρος ηλικίας της χορωδίας μας εκτιμώ πως είναι κοντά στα 30, με ένα αρκετά μεγάλο εύρος όμως, αφού βασική μας φιλοσοφία είναι το να είμαστε μία χορωδία από την οποία δεν αποκλείεται κανείς. Έτσι, στη χορωδία μας έχουμε μαθητές λυκείου, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, άτομα μέσης ηλικίας, αλλά και συνταξιούχους».

Αυτό περί «μη αποκλεισμού» ακούγεται ενδιαφέρον. Φαντάζομαι όμως ότι δεν αναφέρεστε σε… «Κακοφωνίξ»!

«Μου δίνετε τώρα την ευκαιρία να σας μιλήσω για το δεύτερο στοιχείο που νομίζω ότι κάνει τη χορωδία μας ξεχωριστή, και αυτό είναι το ότι επενδύουμε στην εκπαίδευση των χορωδών μας. Έτσι, στο πρόγραμμα προετοιμασίας της χορωδίας μας εκτός από πρόβες, οι χορωδοί μας παρακολουθούν μαθήματα μουσικής ανάγνωσης (solfège) και θεωρίας με την Ειρήνη Μανωλοπούλου και την Κατερίνα Γιακουμή, και μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης με τον τενόρο Βλαδίμηρο Σιαμέτη, που έρχεται από την Αθήνα ειδικά για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, φέτος δημιουργούμε για πρώτη φορά προπαρασκευαστικό τμήμα για αρχάριους χορωδούς. Για να επανέλθω όμως στο ερώτημά σας, ένας μεγάλο αριθμός ερευνητών στο χώρο της Χορωδιακής Εκπαίδευσης υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα παράφωνα άτομα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις ικανότητές τους στο τραγούδι μέσω εκπαίδευσης. Αυτό είναι κάτι που το έχω παρατηρήσει και ο ίδιος, τόσο στις χορωδίες, όσο και στους μαθητές μου στο σχολείο. Για το λόγο αυτόν, ποτέ δεν αποθαρρύνω κάποιο τονικά ασταθές άτομο -για να χρησιμοποιήσω έναν πιο διακριτικό όρο- από το να προσπαθήσει να βελτιωθεί».

Τον Αύγουστο που μας πέρασε, συμμετείχατε ενεργά σε δύο εργαστήρια χορωδιακής μουσικής, σε Μυτιλήνη και Χίο, στο πλαίσιο του «Πελάγους Πολιτισμού». Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για αυτό;

«Πριν λίγους μήνες κατέθεσα μία πρόταση στο Περιφερειακό Ταμείο Βορείου Αιγαίου για τη διοργάνωση δύο σεμιναρίων χορωδιακής μουσικής σε Μυτιλήνη και Χίο, με τη δρα. Therees Hibbard, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα των ΗΠΑ. Η πρότασή μου έγινε δεκτή και τα σεμινάρια αυτά εντάχθηκαν στις δράσεις του “Πελάγους Πολιτισμού” με φορέα υλοποίησης τη Χορωδία Μυτιλήνης “Νίκος Σκαλκώτας”. Τα σεμινάρια είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, αφού τα παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα (χορωδοί, μαέστροι από διάφορα μέρη της Ελλάδας και εκπαιδευτικοί). Η χορωδία μας αποτέλεσε τον πυρήνα της χορωδίας του εργαστηρίου και στα δύο σεμινάρια, με μεγάλη επιτυχία».

Θα υπάρξει και συνέχεια;

«Συζητάμε ήδη με τη δρα. Hibbard για τη δημιουργία ενός σταθερού θεσμού στη Μυτιλήνη, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει χορωδιακά εργαστήρια και μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι ένα όραμα που μοιραζόμαστε μαζί της και για την υλοποίησή του αξίζει, πιστεύω, να παλέψουμε».

Μετά από πέντε χρόνια στη Χίο, επιστρέφετε στη Μυτιλήνη ως καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο. Πώς νιώθετε για αυτό και ποια είναι τα σχέδιά σας για φέτος;

«Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει, βασικά. Θα μου λείψουν σίγουρα όλοι οι φίλοι στη Χίο και κυρίως οι μαθητές και οι συνάδελφοί μου στο Μουσικό Σχολείο Χίου. Από την άλλη, βρίσκω πολύ συγκινητικό το ότι θα διδάξω φέτος στο Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης, στο οποίο υπήρξα μαθητής και μάλιστα της πρώτης τάξης που δημιουργήθηκε κατά την ίδρυση του Σχολείου. Το ότι θα είμαι φέτος στη Μυτιλήνη μόνιμα, ενώ μέχρι πέρυσι έπρεπε τα Σαββατοκύριακα να μετακινούμαι μεταξύ των δύο νησιών, θα μου δώσει περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με το διδακτορικό μου και φυσικά τις χορωδίες μου. Όπως σας είπα και προηγουμένως, θα ξεκινήσουμε φέτος ένα τμήμα αρχαρίων, ενώ υπάρχει η πρόθεση να ξεκινήσουμε για πρώτη φορά τμήμα αντρικής και τμήμα γυναικείας χορωδίας. Επιπλέον συνεχίζουμε για τρίτη χρονιά τη λειτουργία της Παιδικής Χορωδίας “Γρηγόρης Ρουσέλλης”, το παιδικό τμήμα της Χορωδίας Μυτιλήνης, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας οκτώ έως 15 ετών».

Χορωδία Animato

Η Χορωδία Animato ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009 στη Μυτιλήνη και αποτελεί τμήμα του Κέντρου Μουσικής Εκπαίδευσης και Πράξης Βορείου Αιγαίου. Από το Σεπτέμβριο του 2012, οι πρόβες της γίνονται στις εγκαταστάσεις της Χορωδίας Μυτιλήνης, γεγονός που σηματοδοτεί και την έναρξη συνεργασίας με το ιστορικό αυτό σωματείο της πόλης.

Έχει εμφανισθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το Θέατρο ΦΟΜ, το Αρχοντικό Γεωργιάδη και το Μετόχι των Αγίων Αναργύρων στην Καλλονή. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στη Χίο, ενώ το 2013 δέχτηκε την τιμητική πρόσκληση από τη Διεθνή Ακαδημία Μουσικής Αϊβαλιού (ΑΙΜΑ) να τραγουδήσει στον Ταξιάρχη στο Αϊβαλί, στην πρώτη επίσημη εκδήλωση μετά την ανακαίνιση του ιστορικού ναού.

Το 2014 συμμετείχε ως εργαστηριακή χορωδία στα Εργαστήρια Χορωδιακής Μουσικής, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε Μυτιλήνη και Χίο με τη δρα. Therees Hibbard, καθηγήτρια Διεύθυνσης Χορωδίας στο University of Nebraska - Lincoln των ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με τις χορωδίες Δήμου Λέσβου, Παγγεραγωτικού Συλλόγου, Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων, Χορωδία Bocca Chiusa Σάμου, Παιδική Χορωδία «Γρηγόρης Ρουσέλλης», Νεανική Χορωδία «Ταξιδευτές» Χίου, την Ορχήστρα ΜΣΕΘ/98ΑΔΤΕ, το Σύνολο Εγχόρδων Arpège και το Μουσικό Σχολείο Χίου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της χορωδίας είναι ο Αντώνης Βερβέρης, σε συνεργασία με τους Ειρήνη Μανωλοπούλου σε μουσική θεωρία, Βλαδίμηρο Σιαμέτη σε φωνητική τεχνική, Νίκη Κεραμέκη σε συνοδεία πιάνου.

Η Χορωδία Animato πραγματοποιεί ακροάσεις νέων μελών από σήμερα και κάθε Σάββατο στις 5:30 το απόγευμα. Οι ακροάσεις γίνονται στην αίθουσα της Χορωδίας Μυτιλήνης στο Φανάρι (πάνω από το «Lighthouse»).

Οι πρόβες γίνονται κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα, ενώ κατά την πρώτη συνάντηση θα καθοριστεί το φετινό ωρολόγιο πρόγραμμα για τα μαθήματα θεωρίας και σολφέζ και των νέων τμημάτων. Πιο συγκεκριμένα, για φέτος προγραμματίζεται παράλληλα με τη λειτουργία του Τμήματος Μεικτής Χορωδίας, η δημιουργία Τμήματος Αρχαρίων, Γυναικείας Χορωδίας και Αντρικής Χορωδίας.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αντώνη Βερβέρη στο 6976-087969 και στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey