Και χωρίς απόλυση, και απλήρωτοι λόγω «διοικητικού κενού» οι 60 επταμηνίτες Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό

Ήρθαν τα λεφτά, δεν υπάρχει έφορος

24/01/2014 - 15:13

Θα πρέπει να επιστρέψει απ’ το εξωτερικό ο υπουργός Πολιτισμού για να ορίσει αναπληρωτή προϊστάμενο στην Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), αλλά και στη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για να πληρωθούν τους τρεις μήνες του φθινοπώρου που δούλεψαν οι 60 επταμηνίτες στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό.

Θα πρέπει να επιστρέψει απ’ το εξωτερικό ο υπουργός Πολιτισμού για να ορίσει αναπληρωτή προϊστάμενο στην Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), αλλά και στη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για να πληρωθούν τους τρεις μήνες του φθινοπώρου που δούλεψαν οι 60 επταμηνίτες στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό. Κι αυτό γιατί ενώ από χθες βρίσκονται στη διάθεση των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων τα χρήματα για τους συμβασιούχους (πάνω από 80.000 ευρώ), δεν υπάρχει έφορος να υπογράψει για να αποδοθούν στους δικαιούχους τους.

Το δράμα, η «οδύσσεια» που βιώνουν απ’ το περασμένο καλοκαίρι οι συμβασιούχοι, δυστυχώς δεν περιορίζεται στην καθυστέρηση πληρωμής αποδοχών τριών απ’ τους τέσσερις μήνες που παραμένουν απλήρωτοι. Έχουν γίνει και «μπαλάκι» μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και του φορέα υλοποίησης του προγράμματος, για να πάρουν την απόλυσή τους και να γραφτούν ως άνεργοι. Το Υπουργείο τούς διαβεβαιώνει πως ο φορέας έχει στείλει ηλεκτρονικά τις απολύσεις στον ΟΑΕΔ, αλλά έως και χθες δεν εμφανίζονταν ως άνεργοι.

Ντροπή!
Στις 13 Ιανουαρίου με τον τίτλο «Σα σκλάβοι σε γαλέρες…», το «Ε» είχε αναφερθεί στις χείριστες συνθήκες που βίωσαν σ’ ό,τι αφορά στο πλαίσιο της σύμβασης και της οικονομικής σχέσης που σύναψαν με «αφεντικό» το Ελληνικό Δημόσιο, οι περίπου 60 άνεργοι οι οποίοι απασχολήθηκαν στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό. Κι αυτό γιατί, όχι μόνο απολύθηκαν αιφνιδίως 19 μέρες πριν τη λήξη της σύμβασής τους, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, αλλά και γιατί παραμένουν απλήρωτοι για τους τέσσερις μήνες απ’ τους εξήμισι που συνολικά δούλεψαν. Ή αλλιώς, εργάστηκαν σε μνημεία και μουσεία της Μυτιλήνης και του Μολύβου απ’ τα μέσα Ιουνίου και έχουν πάρει τις προβλεπόμενες αποδοχές, ούτε 500 ευρώ το μήνα, για το διάστημα έως και τον Αύγουστο.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο, όπως και για πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, ήταν ο Φορέας Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. ΕΠΕΚΑ), απ’ τον οποίο και ενημερώθηκαν οι επταμηνίτες ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και έχει καταβληθεί για την πληρωμή τους το ποσό που αντιστοιχεί στις αποδοχές Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Πράγματι, όπως μας επιβεβαίωσε χθες η προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικού - Οικονομικού τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Ειρήνη Βαλάκου, «από σήμερα είναι διαθέσιμη η πίστωση».

Όμως, αυτό το ποσό που περιμένουν μήνες τώρα οι συμβασιούχοι, δεν μπορεί να τους αποδοθεί γιατί δεν υπάρχει έφορος για να βάλει την υπογραφή του και να κινηθεί η διαδικασία απόδοσης των χρημάτων στους δικαιούχους τους, μετά τη συνταξιοδότηση της Χριστιάνας Λούπου στις 27 Δεκεμβρίου 2013.

Ούτε απόλυση
Έκτοτε, οι δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν μείνει δίχως υπεύθυνο προϊστάμενο, με αποτέλεσμα ό,τι χρειάζεται υπογραφή, να αναμένει τον ορισμό σε πρώτη φάση αναπληρωτή, και στη συνέχεια εφόρου, απ’ τον υπουργό Πολιτισμού. Τουλάχιστον χθες, ήταν εκτός χώρας, αν και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο διοικητικό κενό που έχει δημιουργηθεί ένα μήνα τώρα τελματώνοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου του στο Βόρειο Αιγαίο, σαφώς πιο εγκαίρως.

Όπως μας είπε μία απ’ τις απολυμένες, «είναι εξοργιστικό ότι 23 μέρες τώρα που έχουν περάσει απ’ την απόλυση, και δε μας πληρώνουν, και δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε, και μας εμπαίζουν με το θέμα της απόλυσης, γιατί ακόμη δε μας έχουν δώσει απόφαση απόλυσης για να κάνουμε τα χαρτιά μας και να εμφανιζόμαστε ως άνεργοι».
Τις τελευταίες μέρες ενημερώθηκαν απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού ότι έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικώς οι απολύσεις απ’ το φορέα στον ΟΑΕΔ, αλλά όσοι ρώτησαν στον ΟΑΕΔ, έμαθαν πως δεν έχουν φτάσει οι απολύσεις τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δηλώνουν άνεργοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey