Ολοκληρωμένα σχεδόν τα έργα, πρόβλημα με… «ξένα» μπάζα

Μια «ματιά» στο Κάτω Κάστρο

27/11/2013 - 13:14

Ολοκληρωμένη είναι σχεδόν η ανασκαφή στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ολοκληρωμένη είναι σχεδόν η ανασκαφή στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, παρ’ όλο που τα επιμέρους τμήματα του μνημείου έχουν αρχίσει να παίρνουν τελείως διαφορετική μορφή, πρόβλημα δημιουργείται στον περιβάλλοντα χώρο από τα μπάζα, αφού, εκτός από αυτά που προκύπτουν από τις ίδιες τις ανασκαφικές κι αναστηλωτικές εργασίες, υπάρχουν κι αυτά που αφήνουν στο χώρο ιδιώτες, οι οποίοι τον παραβιάζουν κατά τις βραδινές ώρες και αφήνουν ό,τι δε χρειάζονται, περιφερειακά των ανασκαφών.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης αυτές τις ημέρες. Μπαίνοντας κανείς στο χώρο των ανασκαφών, μπορεί να δει πρώτα το τμήμα του κάτω τείχους, ενώ αμέσως μετά δεσπόζει επιβλητικό το χαμάμ, το οποίο έχει αρχίζει να αλλάζει ριζικά όψη, τόσο εξωτερικά, όσο κι εσωτερικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Ε» η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Χριστιάνα Λούπου, έχουν μονωθεί τα εξωράχεια των θόλων, ενώ σύμφωνα με τα όσα είδαμε επί τόπου, στο θόλο έχουν αρχίσει και τοποθετούνται χρωματιστά γυαλιά και στο εσωτερικό δοκιμάζονται τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν για τη βαφή των τοίχων, τα οποία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κεραμιδί. Το χαμάμ προορίζεται να γίνει μουσείο, οι οικίες είναι σχεδόν έτοιμες, ενώ εργάτες υπάρχουν κάθε μέρα στο χώρο, συνεχίζοντας τις εργασίες.

… και τα μπάζα
Ωστόσο, πρόβλημα δημιουργείται εδώ και καιρό στο χώρο των ανασκαφών, από τα μπάζα που αφήνουν εκεί ιδιώτες κι έρχονται να προστεθούν σε αυτά που προκύπτουν από τις ίδιες τις εργασίες.

Καθημερινά πηγαίνουν και φεύγουν από το χώρο, γεμάτα μπάζα, εννέα φορτηγά με εντολή της υπηρεσίας - τα περισσότερα, με μπάζα από τις εργασίες -, ενώ μόνο την Τρίτη και μέχρι τις 12:30 περίπου το μεσημέρι, είχαν περάσει από το χώρο επτά φορτηγά.

«Έχουμε αρχίσει και βγάζουμε τα μπάζα, όμως επειδή εκτός από τα δικά μας και φορτηγατζήδες πετούν τα μπάζα τους εκεί, ζητάμε από το Δήμο να μας βοηθήσει», λέει η κ. Λούπου. «Βρήκαμε πολλές φορές σπασμένες τις μπάρες και μπάζα μέσα. Ζητάμε από Δήμο να μας δώσει κάποια από τα μηχανήματά του για κάποιο διάστημα μικρό, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τα μπάζα και να έχουμε το χώρο λίγο πιο επισκέψιμο.»

Η μια από τις οικίες του Κάτω Κάστρου

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ, το έργο θα κλείσει το 2014, άλλα ένα μεγάλο κομμάτι του έχει ήδη γίνει. Η ίδια μάς μιλά και για μια καινούργια «ανακάλυψη» που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα: «Ενώ όλοι οι μελετητές και εγώ προσωπικά νόμιζα πάντα ότι το Κάτω Κάστρο ήταν του 16ου αιώνα, τελικά μετατοπίζεται η ημερομηνία στο τέλος του 14ου αιώνα, με αποτέλεσμα να έχω διαπιστώσει και ποιος ήταν ο Πύργος Λωράντα που βρισκόταν μέσα στη θάλασσα, αλλά και να ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το όριο και η πορεία του πορθμού του Ευρίπου», αναφέρει. «Όλα αυτά θα τα ανακοινώσω στις 30 Νοεμβρίου στο Συνέδριο της Ρόδου, για της αρχαιότητες στο Αιγαίο.»

Μετά το Συνέδριο, στις αρχές του Δεκεμβρίου, το «Ε» θα μπορέσει να δημοσιεύσει τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κ. Λούπου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey