FOLLOW US

Πολιτισμός

  • «Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών κι ανάδειξης του Κάστρου της Μυτιλήνης» στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
Όλο το μνημείο… ψηφιακά

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο που έχει υλοποιήσει η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τη βοήθεια της εταιρείας IMC Α.Ε., παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο που έχει υλοποιήσει η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τη βοήθεια της εταιρείας IMC Α.Ε., παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Πρόκειται για το έργο «Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών ανάδειξης και προβολής του Κάστρου της Μυτιλήνης, των βυζαντινών και οθωμανικών μνημείων και της καθημερινής ζωής της ευρύτερης περιοχής», που θα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά από την ερχόμενη εβδομάδα και θα φέρει το κοινό σε στενότερη επαφή με το μεγαλύτερο μνημείο της πόλης.

Φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, υπάλληλοι της 14ης ΕΒΑ κι άλλος κόσμος έδωσαν το παρών κατά την προχτεσινή παρουσίαση, την οποία άνοιξε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, κάνοντας μια συνοπτική αναφορά στο στόχο της ημερίδας και το έργο.

Η παρουσίαση του έργου
Το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης πραγματοποίησε η προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου. Με τη χρήση διαφανειών, μίλησε αναλυτικά για την ιστορία του Κάστρου της Μυτιλήνης, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί τρία επιστημονικά προγράμματα για το μνημείο. «Ξεκινήσαμε πριν από 16 χρόνια, όταν το Κάστρο ήταν ερείπια και πέτρες και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στο κοινό τη γνώση μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιστήμη της Αρχαιολογίας και στο ρόλο του αρχαιολόγου ως «διαμεσολαβητή», που μεταδίδει την πληροφορία στο κοινό, κάνοντας παράλληλα λόγο για τη «σύγκρουση συμφερόντων» που, όπως υποστήριξε, υπάρχει τοπικά μεταξύ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πολιτών που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Από την παρουσίαση της προϊσταμένης της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνας Λούπου

«Για εμένα η Αρχαιολογία είναι μια σαγήνη», συμπλήρωσε απευθυνόμενη στους παρευρισκομένους. «Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ψηφιακή αναπαράσταση δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να δει ζωντανό το μνημείο και τα όσα προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και 16 χρόνια. Είναι μια σύνθεση την οποία δουλέψαμε με την ομάδα του έργου και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.»

Η κ. Λούπου παρουσίασε στη συνέχεια τις επιμέρους ενότητες του έργου, που είναι η «Αναπαράσταση του περιηγητή», οι «Αποτυπώσεις της χαρτογραφίας», το «Παλαιότερο φωτογραφικό υλικό», η «Μακροσκοπική Παρατήρηση» και η «Αρχαιολογική - Ανασκαφική έρευνα». Μίλησε στη συνέχεια για τους περιηγητές και το πώς οι ίδιοι αποτύπωσαν το Κάστρο σε διάφορες χρονικές περιόδους, δείχνοντας διαφάνειες από τις διάφορες φάσεις του μνημείου, αλλά και τις φάσεις συντήρησης και ανάδειξής του όπως πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσω ΕΣΠΑ.

Την τελική παρουσίαση του έργου με προβολές και real-time σε κινητό, έκαναν ο διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Θωμάς Μαυροφίδης, που παρουσίασε την ιστοσελίδα και τη βάση δεδομένων, και ο Αλέξανδρος Σπάθης, που ανήκει στο Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό του ιδρύματος και παρουσίασε την τρισδιάστατη περιήγηση και την εφαρμογή σε φορητές συσκευές.


Κόσμος στην παρουσίαση του έργου

«Ανεβαίνει» την άλλη εβδομάδα
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της IMC Α.Ε., Αλέξανδρο Τζωρτζακάκη, από την επόμενη εβδομάδα όλο το έργο, το οποίο ξεκίνησε μέσα στην περασμένη χρονιά με προϋπολογισμό 245,5 χιλ. ευρώ, θα έχει «ανέβει» στην ιστοσελίδα www.mytilene-castle.gr/.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί κανείς να πάει στο Κάστρο, να κατεβάσει την εφαρμογή και να δει πώς ήταν το μνημείο σε τρεις διαφορετικές περιόδους, μέσα στον ίδιο του το χώρο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε». «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δουλειά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την 14η ΕΒΑ και θεωρώ ότι με πολύ κόπο, καταφέραμε κάτι πολύ καλό.»

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top