Ηλεκτρονική καταγραφή όλου του τοπικού περιοδικού Τύπου, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα…

04/10/2013 - 22:51

Την ηλεκτρονική καταγραφή του τοπικού περιοδικού Τύπου που διαθέτει στους χώρους της, έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

Την ηλεκτρονική καταγραφή του τοπικού περιοδικού Τύπου που διαθέτει στους χώρους της, έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

Εφημερίδες και περιοδικά που εκδίδονται στη Λέσβο ή αφορούν στο νησί από το 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα, θα βρίσκονται πλέον καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό σύστημα της Βιβλιοθήκης, ώστε να υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες της.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες περίπου, με πρωτοβουλία της υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, Μαρίας Γρηγορά, και την εθελοντική προσφορά αποφοίτου του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Ξεκινήσαμε την ηλεκτρονική καταγραφή όλου του τοπικού Τύπου, από το 1800 μέχρι και τις ημέρες μας, εφημερίδες και περιοδικά που έχουν εκδοθεί στο νησί ή αφορούν στο νησί, όπως τα περιοδικά και οι εφημερίδες των συντοπίτικων συλλόγων της Αθήνας», λέει η κ. Γρηγορά.

«Μέχρι τώρα δεν ήταν καταγεγραμμένα κάπου, οπότε είπαμε να ξεκινήσουμε σιγά - σιγά να καταγράφουμε όσα μπορούμε. Απλώς διαπιστώσαμε ότι έχουμε πολλά κενά, μας λείπουν αρκετά τεύχη διαφόρων περιοδικών. Οπότε, παρακαλούμε όσους τα έχουν, να τα φέρουν στη Βιβλιοθήκη εφόσον δεν τα χρειάζονται. Ανά καιρούς θα κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις, με το στόχο να μην υπάρχουν κενά, δηλαδή να έχουμε όλα τα τεύχη από κάθε περιοδικό ή εφημερίδα.»

Μεταξύ των περιοδικών που έχουν καταγραφεί ήδη, είναι για παράδειγμα ένα τεύχος του περιοδικού «Η Τέχνη» που εκδιδόταν στη Σμύρνη το 1920, ένα αντίτυπο της 19ης Μαΐου τού 1919 του περιοδικού «Ο Φάρος», καθώς και τεύχη του περιοδικού «Ο Ποιμήν» της Μητρόπολης Μυτιλήνης, που ξεκίνησε το 1933 και με ένα κενό μόνο μέσα στην Κατοχή, δεν έχει σταματήσει την έκδοσή του.

Σύμφωνα με την κ. Γρηγορά, είναι ακόμη άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού οι τίτλοι είναι πάρα πολλοί, ξεκινώντας από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ δεν υπάρχει και το απαραίτητο προσωπικό.

«Το θέμα είναι ότι εμείς το ξεκινήσαμε και είναι μια πολύ σημαντική δουλειά, αφού έτσι θα εξυπηρετηθεί πολύς κόσμος που έρχεται στη Βιβλιοθήκη και ψάχνει τοπικά περιοδικά κι εφημερίδες.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey