Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των έργων ανάδειξης του Κάτω Κάστρου

Η «άλλη» εικόνα του μυτιληνιού Κάστρου…

08/08/2013 - 14:54

Σε σημαντικό βαθμό έχουν προχωρήσει πλέον οι εργασίες ανάδειξης της περιοχής του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, που εδώ και πολλούς μήνες πραγματοποιούνται εντατικά, έχοντας φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα, αλλά έχοντας αλλάξει σημαντικά την όψη των διαφόρων κτηρίων που το συνθέτουν.

Σε σημαντικό βαθμό έχουν προχωρήσει πλέον οι εργασίες ανάδειξης της περιοχής του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, που εδώ και πολλούς μήνες πραγματοποιούνται εντατικά, έχοντας φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα, αλλά έχοντας αλλάξει σημαντικά την όψη των διαφόρων κτηρίων που το συνθέτουν.

Η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει θέσει ένα πολύ σημαντικό στόχο: το να συνδέσει ολόκληρο το κάτω τμήμα του σημαντικότερου μνημείου της πόλης με τη σημερινή ζωή της Μυτιλήνης και τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες των κατοίκων της. Και αυτό, μέσα από τη μετατροπή των τριών οικιών της ύστερης Οθωμανικής Περιόδου, που λειτουργούσαν στο παρελθόν ως οίκοι ανοχής, σε χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης αφιερωμένο στη Σαπφώ.

Οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες του Κάτω Κάστρου έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και το έργο προχώρησε σημαντικά όλο το προηγούμενο καλοκαίρι και το χειμώνα που μας πέρασε, έχοντας φέρει στο φως τόσο τον πύργο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του και που κατεδαφίστηκε πριν από μισό αιώνα προκειμένου να περάσει ο δρόμος, όσο και το τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης, που βρίσκεται στο σημείο του μνημείου που κοιτάει ανατολικά. Το τμήμα αυτό έχει αναδειχθεί με όλη τη χρονολογική του χρήση, ξεκινώντας από τον 4ο π.Χ. αιώνα και με τις παρεμβάσεις και τροποποιήσεις που έχουν υποστεί να είναι εμφανείς σε όλο το μήκος του.

Παράλληλα, οι εργασίες ανάδειξης αφορούσαν στο χαμάμ του Κάτω Κάστρου, καθώς και τις τρεις οικίες της ύστερης Οθωμανικής Περιόδου που βρίσκονται ακριβώς επάνω από το πρώτο.


Το τμήμα του Κάτω Κάστρου όπου βρίσκεται το χαμάμ

Πού βρίσκεται τώρα το έργο
Μέσα στους τελευταίους μήνες, οπότε και ο καιρός το επέτρεψε, οι εργασίες έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τη 14η ΕΒΑ, στο χώρο του Κάτω Κάστρου έχει ολοκληρωθεί η επισκευή της λιθοδομής των τριών ενωμένων σε μία οικιών της ύστερης Οθωμανικής Περιόδου, ενώ αυτήν τη στιγμή μένει να γίνουν μόνο κάποιες εσωτερικές διαμορφώσεις και διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου τους.

Στόχος της Υπηρεσίας είναι να δημιουργηθεί μέσα στο συγκεκριμένο κτήριο ένα μουσείο μουσικών οργάνων και να λειτουργήσει ως καλλιτεχνικό εργαστήρι, όπου θα διδάσκονται λυρική ποίηση και αναπαραστατικές τέχνες - αρχιτεκτονική, ζωγραφική και γλυπτική -, ώστε να γίνει ένα κτήριο πλήρως αφιερωμένο στη Σαπφώ και τη λυρική ποίηση, που θα φιλοξενεί διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Στον ίδιο χώρο μπορούν να στεγαστούν και οι Σύλλογοι της Επάνω Σκάλας, ώστε να υπάρχει σύνδεση του Κάτω Κάστρου με τη σημερινή ζωή της Μυτιλήνης και να ενταχθεί το μνημείο πιο ομαλά στον ιστό της πόλης. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται μεν από χρηματοδότηση ή από τον εθελοντισμό, είναι πάντως φιλοδοξία της 14ης ΕΒΑ να αναδειχθεί συνολικά το Κάτω Κάστρο ως ένας πιο ζωντανός χώρος.

Η αναστήλωση των οικιών της ύστερης Οθωμανικής Περιόδου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Παράλληλα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του χαμάμ και όπως και στην περίπτωση των οικιών, παραμένουν κι εκεί κάποιες εργασίες που είναι να γίνουν στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο.

Τέλος, έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή στο πίσω μέρος (ανατολικό) του Κάτω Κάστρου, με τη μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης του τείχους που ήρθε στην επιφάνεια να έχει ενταχθεί στη συνολική μελέτη ανάδειξης του Κάτω Κάστρου, για την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σημειώνουμε ότι, όπως έλεγε πριν από λίγο καιρό στο «Ε» η προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου, η εισήγηση της Υπηρεσίας αφορά εκτός άλλων και τη δημιουργία ενός «περάσματος», κατά πάσα πιθανότητα μιας «γέφυρας» που θα περνά πάνω από τα τμήματα του μνημείου που έχουν έρθει στο φως, ώστε να μπορούν να διέρχονται με ασφάλεια οι πεζοί, αλλά ενδεχομένως και ορισμένα οχήματα, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα αρχαιολογικά μνημεία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey