Ακόμη «κλείνει» πληγές το Αναγνωστήριο της Αγιάσου μετά τις πλημμύρες

Υποστήριξη για το Λαογραφικό Μουσείο

18/01/2013 - 16:11

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου μετά τις πλημμύρες των αρχών του Δεκεμβρίου. Ο φορέας εκφράζει, ωστόσο, την αισιόδοξη στάση πως μέχρι το καλοκαίρι το Μουσείο θα μπορέσει να ανοίξει και πάλι, δεδομένης και της οικονομικής συμπαράστασης πολλών, Λέσβιων και μη.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου μετά τις πλημμύρες των αρχών του Δεκεμβρίου. Ο φορέας εκφράζει, ωστόσο, την αισιόδοξη στάση πως μέχρι το καλοκαίρι το Μουσείο θα μπορέσει να ανοίξει και πάλι, δεδομένης και της οικονομικής συμπαράστασης πολλών, Λέσβιων και μη. Προχτές, για το ίδιο θέμα συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθης Κορομηλάς, προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την πρόθεση του υφυπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, να δοθεί στο Αναγνωστήριο το ποσό των 50.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο στο Μουσείο, όσο και στο διπλανό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που είχε επίσης πλημμυρίσει.

Πολλή είναι η δουλειά που μένει ακόμη να γίνει στο Λαογραφικό Μουσείο της Αγιάσου μετά τη θεομηνία του περασμένου Δεκεμβρίου, που πλημμύρισε τους χώρους του ίδιου και του κινηματοθέατρου.

Το τελευταίο έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως, με τα μισά του καθίσματα να έχουν ξηλωθεί κι επανατοποθετηθεί, τις μοκέτες να έχουν καθαριστεί από τη λάσπη και να έχουν μπει και πάλι στη θέση τους και τη σκηνή να μην παρουσιάζει ευτυχώς σημαντικά προβλήματα, κάτι που το διοικητικό συμβούλιο του Αναγνωστηρίου φοβόταν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γραμματέα του φορέα, Παναγιώτη Κουτσκουδή, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για το Λαογραφικό Μουσείο, όπου το νερό «έπνιξε» τα εκθέματα.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει να καθαρίζουμε τα εκθέματα με πινελάκια, από λάσπη, χώμα και διάφορα άλλα φερτά υλικά και σε δεύτερο χρόνο θα γίνει η πετρελαίωσή τους. Μια δουλειά που απαιτεί μεν χρόνο, είναι όμως απαραίτητη, αφού προφυλάσσει το μέταλλο από την οξείδωση», αναφέρει ο ίδιος. «Πρέπει επιπλέον να ανακατασκευαστούν και όλες οι ανθρωπόμορφες κούκλες που πλαισίωναν τους διάφορους τομείς της βιοτεχνίας, όπως αυτοί παρουσιάζονται στους χώρους του Μουσείου. Το θετικό είναι ότι δε χάθηκαν εκθέματα, απλώς θέλουν καθαρισμό και συντήρηση, ενώ προσπαθούμε να επισκευάσουμε και τους αφυγραντήρες του χώρου, που υπέστησαν επίσης ζημιές.»

Οικονομική στήριξη
Πάντως, το Αναγνωστήριο δεν είναι μόνο του στην προσπάθεια που κάνει για αποκατάσταση των ζημιών. Πολλοί είναι οι φίλοι του που έχουν βοηθήσει οικονομικά, προερχόμενοι τόσο από τη Λέσβο όσο κι εκτός αυτής, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κουτσκουδή μόλις προχτές ο πρόεδρος του φορέα, Κλεάνθης Κορομηλάς επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, προκειμένου να συζητήσουν τρόπο να εκταμιευθούν οι 50.000 ευρώ που έχει φροντίσει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, να δοθούν στο Αναγνωστήριο. Ποσό από το οποίο, σύμφωνα με το γραμματέα του φορέα, οι 30 με 35 χιλιάδες προορίζονται για το Λαογραφικό Μουσείο και τα υπόλοιπα για το ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

«Ψάχνουν τρόπους να δοθούν τα χρήματα, ενδεχομένως μέσω εκπόνησης σχετικών μελετών και ένταξή τους σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα», λέει ο κ. Κουτσκουδής.

Ως προς τη βοήθεια που το Αναγνωστήριο είχε μέχρι στιγμής από άλλες πλευρές, αυτές αφορούν στο ποσό των επτά χιλιάδων ευρώ που έχει συγκεντρωθεί αυτό το διάστημα στον ειδικό λογαριασμό που άνοιξε στην Εθνική Τράπεζα, το ποσό των 4,5 χιλ. ευρώ που προσέφεραν ήδη από τις πρώτες μέρες οι Αγιασώτες της Ομογένειας του Σύδνεϋ, αλλά και σε ποσά που έδωσαν τόσο ο Τάκης Τζινής, γιος του συλλέκτη των αντικειμένων της Λαογραφικής Συλλογής του Μουσείου, Στρατή Τζινή, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, αλλά και πολλοί άλλοι, Λέσβιοι και μη.

«Προχωράμε και είμαστε αισιόδοξοι πως το Μουσείο θα λειτουργήσει σίγουρα φέτος το καλοκαίρι», λέει κλείνοντας ο κ. Κουτσκουδής.


Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου ετοιμάζουν το δικό τους CD

Στα «σκαριά» CD με σαντούρια

Ένα μουσικό CD με μουσική των Σαντουριών του Αναγνωστηρίου έχει στα «σκαριά» το Αναγνωστήριο της Αγιάσου.
Το CD, η κυκλοφορία του οποίου θα υλοποιηθεί μέσω οικονομικής βοήθειας ύψους τεσσάρων χιλιάδων ευρώ που προσφέρει ο Αγιασώτης της Μελβούρνης Γρηγόρης Λιάκατος, πρόκειται να τυπωθεί σε 2.000 αντίτυπα.
Θα περιλαμβάνει 14 παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας, παιγμένους από την πρώτη «φουρνιά» μαθητών σαντουριών του Αναγνωστηρίου, και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey