Καλυμμένος με νερό και πάλι ο αρχαιολογικός χώρος της Επάνω Σκάλας

«Πνιγμένη» η ελληνιστική στοά…

14/12/2012 - 16:16

Πλημμυρισμένος είναι και πάλι ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής στοάς, που βρίσκεται στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, δίπλα στο ΙΚΑ Μυτιλήνης.

Πλημμυρισμένος είναι και πάλι ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής στοάς, που βρίσκεται στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, δίπλα στο ΙΚΑ Μυτιλήνης. Οι δυνατές και συνεχείς νεροποντές των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί όλος ο όγκος του νερού από το σύστημα των αντλιών που έχουν τοποθετηθεί, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία εξηγεί πως η τοποθέτηση επιπλέον αντλιών είναι ένα έργο πολυδάπανο, αφού απαιτεί περίπου 40 χιλ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα των αρχαιολογικών ευρημάτων της ελληνιστικής στοάς της Επάνω Σκάλας έχει καλυφθεί τις τελευταίες ημέρες με νερό. Χτες το πρωί και παρ’ όλο που η βροχή είχε σταματήσει από ώρα, ο μεγαλύτερος όγκος του νερού παρέμενε στο χώρο των αρχαίων, που έδινε για άλλη μια φορά την εικόνα «λίμνης».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη τής 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου, το φαινόμενο αυτό οφείλεται και πάλι στο σύστημα αντλιών του χώρου, παρά τις επιδιορθώσεις που έγιναν σε αυτό στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.

«Η μελέτη που έγινε από μηχανικό του Δήμου, έγινε με υπολογισμούς καλοκαιρινής βροχής, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αυξημένες βροχοπτώσεις του χειμώνα», αναφέρει η κ. Λούπου. «Έτσι, δεν μπορεί να απορροφηθεί τόσο πολύ νερό και όταν πέσει παραπάνω από τις δυνατότητές του, το “παίρνει” αργά - αργά. Εμείς κάναμε επισκευές πριν μερικούς μήνες, αλλά ενδεχομένως να έχουν ξαναχαλάσει τα μηχανήματα λόγω του ότι ο χώρος πλημμύρισε.»

Προσθέτει μάλιστα ότι οι πλημμύρες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα ίδια τα αρχαία, αφού το νερό ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, είναι ωστόσο δυνατή η αποκατάστασή τους με καθαρισμό, εφόσον αποστραγγιστεί ο χώρος. Το ίδιο ισχύει και για τον αρχαιολογικό χώρο της οδού Νικομηδείας, ο οποίος, παρά την ύπαρξη και εκεί αντλιών, έχει επίσης σκεπαστεί αυτές τις μέρες από νερά.



«Έχουμε τον πολιτισμό που μας αξίζει»
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη τής 14ης ΕΒΑ υποστηρίζει, πάντως, ότι η προμήθεια επιπλέον αντλιών θα κόστιζε περίπου 40 χιλ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί η Υπηρεσία.

«Είμαστε στην αρχή του χειμώνα κι έχουμε φροντίσει τουλάχιστον για τον καθαρισμό των αρχαίων, παρ’ όλο που δεν έχουμε προσωπικό, αφού οι μόνιμοι εργάτες έχουν συνταξιοδοτηθεί. Με τον τρέχοντα οικονομικό προγραμματισμό της χώρας, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Μια χώρα φτωχή, που ποντάρει στον τουρισμό χωρίς να ποντάρει στον πολιτισμό, είναι σε δεινή θέση. Άλλες γειτονικές μας χώρες, όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Τουρκία και η Βουλγαρία, έχουν τα μνημεία τους σε άριστη κατάσταση. Όταν όμως το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας έχει το μικρότερο προϋπολογισμό από όλα, αυτό δείχνει και ποια είναι η θέση τής εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στον πολιτισμό. Έχουμε τον πολιτισμό που μας αξίζει. Είναι το παρελθόν μας και είναι υψηλός, αλλά η φροντίδα του πρέπει να υποστηρίζεται και οικονομικά. Το μόνο που μένει, είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων και πολιτών.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey