Μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Κάτω Κάστρο, λόγω υποχρηματοδότησης

Κι όμως… λεφτά υπάρχουν!

24/10/2012 - 15:35

Την παρουσίαση των έργων του Κάτω Κάστρου, αλλά και τα σχέδια που υπάρχουν για τη διαμόρφωση και ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου, πραγματοποίησε, την περασμένη Κυριακή 21 Οκτωβρίου, η προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Χριστιάνα Λούπου, παρουσία πολιτών.

Την παρουσίαση των έργων του Κάτω Κάστρου, αλλά και τα σχέδια που υπάρχουν για τη διαμόρφωση και ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου, πραγματοποίησε, την περασμένη Κυριακή 21 Οκτωβρίου, η προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Χριστιάνα Λούπου, παρουσία πολιτών. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Τα μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου» και σε αυτήν η κ. Λούπου ενημέρωσε τον κόσμο και για τα σχέδια που υπάρχουν, έτσι ώστε να καταστεί ο χώρος του Κάτω Κάστρου κέντρο πολιτισμού, αλλά και ψυχαγωγίας ήπιας μορφής.

Τα έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο - όταν και έκλεισε ο χρησιμοποιούμενος ως περιφερειακός δρόμος που οδηγούσε από τη Φυκιότρυπα στην περιοχή της Επάνω Σκάλας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αναστήλωση του χαμάμ, καθώς και τριών παλαιών οικιών, ενώ την αναστήλωση των τριών οικιών ακολουθεί η αναστήλωση άλλων εννέα. Σκοπός είναι τα κτίσματα να αξιοποιηθούν ως χώροι πολιτισμού, για να γίνονται εκεί εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χειροτεχνιών, αλλά και να αναπτυχθούν δραστηριότητες μέσα στο Κάτω Κάστρο, όπως παραδοσιακά καφενεία, να λειτουργήσουν ποδηλατόδρομοι και άλλα.

Γενικότερα, να αποτελέσει το κομμάτι αυτό του Κάστρου μέρος συνάντησης για όλες τις ηλικίες.

Και ξαφνικά, το τείχος!
Σύμφωνα πάντως με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο. Η απρόσμενη ανακάλυψη όμως του αρχαίου τείχους της πόλης της Μυτιλήνης δε βοήθησε στην ομαλή εξέλιξη του έργου, το οποίο από ό,τι όλα δείχνουν, δε θα τελειώσει σύντομα.

Ειδικότερα, το αρχικό έργο αποσκοπούσε στην αναστήλωση και αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων και συγκεκριμένα τού υπό κατάρρευση χαμάμ της περιοχής, καθώς και τριών ιστορικών οικιών. Κατά τη διάρκεια των έργων ήρθε στο φως το αρχαίο τείχος της πόλης της Μυτιλήνης, μέρος του οποίου είχε κατεδαφιστεί πριν από σχεδόν μισό αιώνα από τον τότε Δήμο για τη διάνοιξη της περιφερειακής οδού, που σχεδόν ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε παρά κυρίως από φορτηγά και τανκ που προκαλούσαν με τους κραδασμούς σοβαρές ζημιές στο μνημείο. Έτσι, στη συνέχεια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων επωμίστηκε και ένα δεύτερο πολύ σημαντικό έργο, αυτό της αναστήλωσης και αποκατάστασης του αρχαίου τείχους.

Οι καθυστερήσεις, πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Λούπου στο «Ε», δεν οφείλονται μόνο στα νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως, αλλά και στην υποχρηματοδότηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή αναφορικά με ένα τόσο σημαντικό έργο, καθώς και στην κωλυσιεργία τού ΥΠΠΟ και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο να παρθούν κάποιες αποφάσεις.

«Τα προβλήματα είναι αρκετά. Κατ’ αρχάς η ελλιπής χρηματοδότηση! Τα λεφτά μάς τα δίνουν σταδιακά και με το σταγονόμετρο! Να σκεφτείτε ότι οι εργάτες είναι από το Σεπτέμβριο απλήρωτοι. Μετά, περιμένουμε να προχωρήσουμε στο αν θα δοθεί ξανά ο δρόμος στην κυκλοφορία ή αν θα φτιαχτεί μια γέφυρα για να περνάνε τα αυτοκίνητα πάνω από το τείχος χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στο μνημείο. Κάτι το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά δαπανηρό. Αυτά όλα είναι αποφάσεις που θα πάρει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και όχι εμείς», σημειώνει η κ. Λούπου και καταλήγει: «Τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα ξέρουμε τι θα γίνει με το δρόμο, και τα έργα ελπίζουμε πως θα μπορούν να προχωρήσουν με γοργότερους ρυθμούς.»

Περιμένει ο Δήμος
Πάντως, από πλευράς του ο Δήμος, αν και η περιοχή του Κάστρου ως αρχαιολογικός χώρος είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του και όχι του ίδιου, ασκεί μεγάλες πιέσεις προκειμένου να δοθεί ξανά ο δρόμος στην κυκλοφορία. Πιέσεις, όμως, ασκεί και προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση του έργου, που προς το παρόν και ελλείψει χρημάτων προχωρά, όχι ωστόσο με τους επιθυμητούς ρυθμούς.

«Δεχόμαστε παράπονα από τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων που εξυπηρετούνταν και διευκολυνόταν η διέλευσή τους από την ύπαρξη του περιφερειακού δρόμου. Όπως και να έχει, εμείς πιέζουμε προς όλες της κατευθύνσεις, αλλά δεν είναι στο χέρι μας αν θα ανοίξει ξανά ο δρόμος. Είναι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου», τονίζει με νόημα ο κ. Βατός.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σχεδόν στην πλειοψηφία τους οι πολίτες που παρακολούθησαν την παρουσία ανάδειξης του έργου την περασμένη Κυριακή, συμφώνησαν πως ο δρόμος δε θα πρέπει να ανοίξει ξανά και πως ένα τέτοιο μέρος, αν πράγματι ολοκληρωθούν τα έργα σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια, θα αποτελέσει κέντρο πολιτισμού και πόλο έλξης πολλών τουριστών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey