Τμήμα των αρχαίων τειχών στην ανατολική πλευρά του Κάτω Κάστρου που έφεραν στο φως οι ανασκαφές των Εφορειών Αρχαιοτήτων, συνδέει το μνημείο με τους Κλασσικούς Χρόνους της Μυτιλήνης

Το κομμάτι που έλειπε…

01/08/2012 - 15:11

Τμήμα των αρχαίων τειχών που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Κάτω Κάστρου, έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες από την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Τμήμα των αρχαίων τειχών που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Κάτω Κάστρου, έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες από την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όταν τον περασμένο Απρίλιο ξεκινούσαν οι εργασίες, κανείς δεν περίμενε ότι πίσω και κάτω από τον κεκλιμένο βυζαντινό τοίχο του μνημείου που βλέπει προς την Τουρκία, σώζονταν ακόμη κομμάτια του αρχαίου τείχους. Η ανάδειξη των τελευταίων αποτελεί για την Υπηρεσία μια σημαντική ανακάλυψη κι έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη «λιθαράκι» στην ιστορία του Κάστρου, αλλά και της Μυτιλήνης.

Περνώντας από το ανατολικό τμήμα του περιφερειακού δρόμου και μπαίνοντας μέσα στο περιφραγμένο κομμάτι, το πρώτο πράγμα που συναντάται είναι το κομμάτι των νέων ανασκαφών που πραγματοποιούνται σε όλο το πλάτος του δρόμου. Εκεί, κάτω από μια τέντα προφύλαξης από τον ήλιο, οι αρχαιολόγοι εργάζονται εδώ και τρεις μήνες για να φτάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα, που για τα αρχαιολογικά και τα ιστορικά δεδομένα της Μυτιλήνης είναι μοναδικό.

Όλος ο δρόμος έχει σκαφτεί και από κάτω του, από την πλευρά της θάλασσας, ακριβώς απέναντι από τη βυζαντινή πυλίδα που βρίσκεται στο πρανές του μνημείου, φαίνονται πλέον τα θεμέλια και οι δόμοι του αρχαίου τείχους, πάνω στο οποίο χτίστηκε το βυζαντινό κάστρο. Μαζί με αυτό, και ένας πήλινος κι ένας λιθόχτιστος αγωγός, καθώς και άλλα ευρήματα, που αφορούν την ίδια περίοδο.


Ο πήλινος αγωγός, που διαπερνά τα θεμέλια του τείχους

Απαντήσεις σε ερωτηματικά
«Είχαμε πάντα ερωτηματικά ως προς το σε τι αντιστοιχεί η βυζαντινή πυλίδα που βρίσκεται στα ανατολικά τείχη του Κάτω Κάστρου, αφού το μνημείο φαινόταν να περιορίζεται στο πάνω μέρος και όχι προς τη θάλασσα», δήλωσε χτες μιλώντας στο «Ε» η προϊσταμένη των αρχαιολογικών υπηρεσιών, Χριστιάνα Λούπου. «Το ερωτηματικό αυτό έρχεται να απαντήσει η συγκεκριμένη ανασκαφή, που γίνεται στα πλαίσια ανάδειξης του χώρου και μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για το πώς ήταν κατασκευασμένο το τείχος.»

Όπως η ίδια εξηγεί, υπάρχει στο λεύκωμα «Λεσβιακές Φωτοσκιές» του Χουτζαίου μια φωτογραφία, που δείχνει τον κεκλιμένο ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα τοίχο που βρίσκεται σε εκείνο το σημείο κι έναν άνθρωπο να στέκεται σε μια τοξωτή πύλη, στο μεταπύργιο διάστημα του Κάστρου.

Τα κομμάτια του τείχους που βρίσκονται από την πλευρά του Κάστρου, ακριβώς κάτω από τη βυζαντινή πυλίδα

«Η ανασκαφή θα συνεχιστεί και μέσα στον Αύγουστο», διευκρινίζει η κ. Λούπου, «και αυτό που περιμένουμε είναι να δοθούν απαντήσεις τόσο για το πώς τα διπλά τείχη που κατέβαιναν από τη βυζαντινή πυλίδα συνδέονταν τελικά με το μεγάλο πύργο που ήταν ακριβώς δίπλα από το γκρέμισμα που έκαναν το ’60, για να δημιουργήσουν τον περιφερειακό δρόμο, όσο και για το εάν πραγματικά υπήρχε πύλη εκεί ή εάν το άνοιγμα αυτό προηγήθηκε του γκρεμίσματος των τειχών. Όλα θα φανούν τώρα που θα συνεχίσουμε την ανασκαφή. Για εμάς θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη το να δούμε παραπέρα τη διαδρομή του αρχαίου τείχους που έχουμε βρει στην οδό Νικομηδείας, αλλά και πρόσφατα σε οικόπεδο κοντά στη ΔΕΗ, όπου έρχεται στο φως το δυτικό τμήμα του τείχους.»

Σημειώνεται πως οι Εφορείες Αρχαιοτήτων με τις ανασκαφές τους αποκαλύπτουν τα όρια της αρχαίας πόλης, σημαντικά για τη γνώση της αρχαίας Μυτιλήνης. Ας σημειωθεί δε πως όλη η περιοχή των εργασιών έχει για λόγους ασφάλειας περιφραχθεί τελείως και η πρόσβαση είναι ανοιχτή μόνο για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες στις Οικίες του Κάτω Κάστρου...

«Κομμάτι στο Ιστορικό Κέντρο»
«Ενώ εμείς γνωρίζαμε την κατοίκηση του Κάτω Κάστρου το 1501 με 15 οικογένειες, συνεχίζει η κ. Λούπου, το κάθετο αυτό εξωτερικό τείχος χρονολογείται στα 1513. Έχουμε λοιπόν διάφορες φάσεις που μας δείχνουν το πότε κατασκευάστηκε το Κάτω Κάστρο, όπως και μια επιγραφή ενσωματωμένη στο μεσαίο κυκλικό πύργο του επιθαλάσσιου τείχους, του 1516. Μιλάμε έτσι για ένα εύρημα πολύ σημαντικό για την τοπογραφία της πόλης και τη χρήση του Κάτω Κάστρου, που τη συνδέει άμεσα με τους Κλασσικούς Χρόνους. Αυτά τα ευρήματα, μαζί με τις οικίες του ίδιου τμήματος του μνημείου, ορίζουν τη διαχρονική χρήση του χώρου και δείχνουν πως πρόκειται για ένα κομμάτι δυνατό και αδιάσπαστο από το Ιστορικό Κέντρο της Μυτιλήνης και της αρχαίας πόλης. Εμείς από πλευράς μας θα παρακαλούσαμε, μετά από αυτήν την ανακάλυψη, την αιρετή πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση να αγκαλιάσουν την πρόταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να αναδειχθεί αυτό το κομμάτι του Κάτω Κάστρου με χρηματοδότηση, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη όχι μόνο μια ανάσα στο κυκλοφοριακό, αλλά και μια ανάσα ζωής, με απώτερο στόχο η ίδια η πόλη της Μυτιλήνης να γίνει τουριστικός προορισμός και τόπος που θα προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.»

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι στερεώσεις στη βόρεια πλευρά τού Χαμάμ του Κάτω Κάστρου και προχωρούν άλλα κομμάτια του, καθώς και οι εργασίες στις Οικίες.


... και στο Χαμάμ

Για το άνοιγμα του δρόμου
Όσο για το εάν και πότε θα ανοίξει ο δρόμος, αυτό υπόκειται σε απόφαση αποκλειστικά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Όπως φαίνεται, πάντως, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο δρόμος θα ανοίξει για πεζούς και ποδήλατα, ενώ το ΚΑΣ καλείται να αποφασίσει το εάν θα ανοίξει και για αυτοκίνητα μικρού κυβισμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey