Σεμινάριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις Οπτικοακουστικές Τέχνες και την Επικοινωνία

«Η πραγματικότητα μέσα από το φακό»

07/06/2012 - 15:53

Τις Οπτικοακουστικές Τέχνες και την Επικοινωνία θα έχει ως θέμα του Θερινό Σεμινάριο που θα διοργανώσει από τις 2 έως τις 28 Ιουλίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τις Οπτικοακουστικές Τέχνες και την Επικοινωνία θα έχει ως θέμα του Θερινό Σεμινάριο που θα διοργανώσει από τις 2 έως τις 28 Ιουλίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το Σεμινάριο, που έχει ως τίτλο του «Η πραγματικότητα μέσα από το φακό» και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα, με εισηγητές αποκλειστικά καθηγητές πανεπιστημίων από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, φιλοδοξεί να δώσει στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορούν να φτάσουν από τη λήψη της εικόνας, μέχρι το σχεδιασμό και το γύρισμα ενός ντοκυμαντέρ.

Συνολικά πέντε διαφορετικά εβδομαδιαία αυτόνομα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν κάτω από την «ομπρέλα» του Σεμιναρίου, που θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Λόφο «Ξενία» και θα είναι ένα από τα πέντε που θα πραγματοποιήσει το ίδρυμα φέτος το καλοκαίρι στο νησί.

Βίντεο, μοντάζ και φωτογραφία
Από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου, το θέμα θα είναι η εκμάθηση τεχνικών βιντεοσκόπησης και μοντάζ, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή Φωτογραφίας και επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών τού Α.Π.Θ., Δημήτρη Θεοδωρόπουλου, και του τεχνικού Επεξεργασίας Ψηφιακού Βίντεο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, απόφοιτου σχολής Κινηματογράφου, Αλέξανδρου Σπάθη. Στόχος του Σεμιναρίου είναι να λύσει βασικές απορίες και προβλήματα που συναντά ο ερασιτέχνης εικονολήπτης στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις και ειδικά σε συνθήκες όπου χρειάζεται να καταγράψει την πραγματικότητα. Όλα αυτά, μέσα από πρακτικές συμβουλές σχετικά με τις τεχνικές εικονοληψίας και την επεξεργασία και αξιοποίηση του υλικού, καθώς και με πρακτικές ασκήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στη Λέσβο.

«Φωτογραφίζοντας» είναι το θέμα του δεύτερου εργαστηρίου, που θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 13 Ιουλίου και θα έχει ως εισηγητές τον τακτικό καθηγητή του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών τού ΤΕΙ Αθήνας Γρηγόρη Βλάσσα, την εκλεγμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ιστορικό Τέχνης, Εύη Σαμπανίκου, και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεωρίας του Κινηματογράφου και των Οπτικοακουστικών Τεχνών του ίδιου Τμήματος, Ειρήνη Στάθη. Μέσα από δίωρες διαλέξεις Θεωρίας της Εικόνας και Ιστορίας της Φωτογραφίας, αλλά και τρίωρα εργαστήρια, θα γίνει μια αναφορά στη μεγάλη παράδοση της ταξιδιωτικής φωτογραφίας, της φωτογραφίας ντοκουμέντου και του φωτογραφικού πορτραίτου, αλλά και της σχέσης τους με την οπτικοακουστική γλώσσα και το ντοκυμαντέρ. Στόχος, να λυθούν βασικές απορίες και προβλήματα που συναντά ο σπουδαστής.

Τα πάντα για το ντοκυμαντέρ
Πέντε ειδήμονες του χώρου τού ντοκυμαντέρ θα διδάξουν στην τρίτη ενότητα, που θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 20 Ιουλίου. Πρόκειται για τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. τού Α.Π.Θ. Γρηγόρη Πασχαλίδη, τον αναπληρωτή καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φιλήμονα Μπαντιμαρούδη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ειρήνη Στάθη, τη γενική συντονίστρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, ειδική προσκεκλημένη ομιλήτρια, Λένα Γραμμού, καθώς και το σκηνοθέτη και παραγωγό της εκπομπής «Παρασκήνιο», Λάκη Παπαστάθη, που θα κάνει ειδική διάλεξη «masterclass». Οι διαλέξεις θα αφορούν την ιστορία τού ντοκυμαντέρ, τα διάφορα είδη του, την επικοινωνία με το κοινό, τη συγγραφή σεναρίου κ.ά..

Θα ακολουθήσει ένα αγγλόφωνο τμήμα για τη δημιουργία ενός ντοκυμαντέρ, με τίτλο «Looking through the Lens: Making the Documentary», που σε πέντε μέρες και 30 ώρες στοχεύει να συμπυκνώσει αυτό που αναπτύσσεται σε ένα μήνα στα ελληνόφωνα τμήματα, ώστε οι σπουδαστές να γνωρίσουν όλη την παραγωγική διαδικασία ενός ντοκυμαντέρ. Τις εισηγήσεις θα κάνουν προσκεκλημένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Στάφορντσάιρ, ο Τζον Μπράντμπουρν και ο Άντυ Πάτον, ειδικοί στην παραγωγή ταινιών.

Τέλος, η κ. Στάθη, ο κ. Σπάθης και ο λέκτορας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σκοπετέας θα δώσουν από τις 23 έως τις 27 Ιουλίου διαλέξεις σχετικά με τη δημιουργία ενός ντοκυμαντέρ, από την έρευνα και το σενάριο, μέχρι τα γυρίσματα και το μοντάζ.

Τα δίδακτρα για κάθε εβδομάδα διδασκαλίας (25 ώρες) ανέρχονται στα 100 ευρώ. Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://audiovisual2012.pns.aegean.gr/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey