Σκουπιδότοπος η οθωμανική βρύση τού Χασάν Πασά, στον Πλάτανο της Πλατείας Αλυσίδας

Η ταλαιπωρία ενός μνημείου…

09/05/2012 - 16:13

Συνεχίζει να ταλαιπωρείται η οθωμανική βρύση τού Χασάν Πασά, που βρίσκεται κάτω από το μεγάλο πλάτανο, πάνω από την Πλατεία Αλυσίδας. Φωτογραφίες που τράβηξε ο κάτοικος της περιοχής Παναγιώτης Αγγελόπουλος και τις οποίες στη συνέχεια έβγαλε στη δημοσιότητα, δείχνουν το βαθμό της αναισθησίας που χαρακτηρίζει ορισμένους συμπολίτες μας, αλλά και της αδιαφορίας ενδεχομένως των αρμοδίων.

Συνεχίζει να ταλαιπωρείται η οθωμανική βρύση τού Χασάν Πασά, που βρίσκεται κάτω από το μεγάλο πλάτανο, πάνω από την Πλατεία Αλυσίδας. Φωτογραφίες που τράβηξε ο κάτοικος της περιοχής Παναγιώτης Αγγελόπουλος και τις οποίες στη συνέχεια έβγαλε στη δημοσιότητα, δείχνουν το βαθμό της αναισθησίας που χαρακτηρίζει ορισμένους συμπολίτες μας, αλλά και της αδιαφορίας ενδεχομένως των αρμοδίων, που δε λαμβάνουν μέτρα ώστε ένα τόσο όμορφο κληροδότημα της ιστορίας της πόλης, που βρίσκεται μάλιστα σε ένα από τα πιο κεντρικά της σημεία, να προστατευθεί και να αναδειχθεί με κάποιο τρόπο.

Ό,τι ήθελε μπορούσε να βρει κανείς τις προηγούμενες ημέρες, δίπλα, πάνω, κάτω, ακόμη και μέσα στη βρύση τού Χασάν Πασά, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Μετά από δυόμισι περίπου 100ετίες ζωής, το σημαντικό αυτό μνημείο της Μυτιλήνης φτάνει να ταλαιπωρείται επικίνδυνα, μια από την παρ’ ολίγο κατάρρευση - πριν δύο χρόνια - του πέτρινου τοιχίου που το στηρίζει και για την οποία παρενέβη ευτυχώς εγκαίρως ο Δήμος, και μια λόγω των απορριμμάτων που σε καθημερινή σχεδόν βάση αφήνουν εκεί οι κάτοικοι της περιοχής. Κι ας «φωνάζει» η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί σε μια πλευρά του: «Απαγορεύεται αυστηρά να πετάτε σκουπίδια και μπάζα.» Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, μπορεί κανείς να διακρίνει από κουτάκια αναψυκτικών και κούτες, μέχρι και γεμάτες σακούλες σκουπιδιών, ακόμη και ένα ολόκληρο τμήμα από… καναπέ σπιτιού, που έχει τοποθετηθεί μέσα ακριβώς στην οθωμανική βρύση.

Οι φωτογραφίες που έστειλε στο «Ε» ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος...

Αντικρίζοντας την κατάσταση καθημερινά, ο κάτοικος της περιοχής Παναγιώτης Αγγελόπουλος - που έστειλε και τις φωτογραφίες του «βρόμικου» μνημείου στο «Ε» - σχολιάζει: «Είναι ντροπή που μια βρύση από την εποχή της Τουρκοκρατίας έχει γίνει σκουπιδότοπος μέσα στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πριν μερικά χρόνια, το κράτος έδωσε χρήματα για να τη συντηρήσουν και να την καθαρίσουν. Κατά τη γνώμη μου είναι μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη βρύση σε όλη τη Λέσβο. Στους τουριστικούς οδηγούς της Λέσβου την έχουν κατατάξει ως αξιοθέατο. Φαντάζεστε τους ξένους Τούρκους, Ευρωπαίους και άλλους, όταν αντικρύσουν αυτό το θέαμα που παρουσιάζεται στις φωτογραφίες που σας αποστέλλω, τι θα έχουν να πουν; Δικαιολογημένα θα μας κατατάξουν σε τριτοκοσμικές χώρες! Ποια Ευρώπη; Ντροπή!»

...και δείχνουν την κατάσταση που συχνά επικρατεί στη βρύση τού Χασάν Πασά

Τι λένε οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής…
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έρχονται να δώσουν οι περιγραφές άλλων κατοίκων ή ιδιοκτητών καταστημάτων γύρω από τον Πλάτανο, που εξήγησαν χτες στο «Ε» την κατάσταση που δημιουργείται καθημερινά στο σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο και εξέφρασαν μερικές ιδέες για το πώς θα ήθελαν να το δουν.

«Θυμάμαι τη βρύση πριν χρόνια, να έχει ακόμη νερό. Εγώ την πρόλαβα», λέει ο Γιώργος Ανδρονής, ιδιοκτήτης του παντοπωλείου «Ο Πλάτανος». «Κάθε μέρα έχει σκουπίδια εδώ, τα βγάζει ο κόσμος για να μην πηγαίνει μέχρι τους κάδους, που είναι χαμηλά στην Πλατεία Αλυσίδας. Έχει τύχει να βάλει ο Δήμος κάδους απορριμμάτων, αλλά κάποιοι τους μετακίνησαν μετά, για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Λες και πρέπει να διαλέξουμε, είτε σκουπίδια είτε αυτοκίνητα. Ίσως, αν δούλευε η βρύση, να ήταν καλύτερα τα πράγματα.»

«Σκουπίδια ή αυτοκίνητα;», αναρωτιέται ο Γιώργος Ανδρονής

Ο προϊστάμενος της όμορης με το μνημείο υπηρεσίας του Κέντρου Διάγνωσης - Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Μυτιλήνης, Νίκος Καλέσογλου, υποστηρίζει πως τα πράγματα είναι χειρότερα ειδικά τα Σαββατοκύριακα (όπως άλλωστε ισχύει σε όλη την πόλη όσον αφορά στα απορρίμματα). Υπάλληλοι του ΚΕΔΔΥ υποστηρίζουν πως μπορεί να ήταν καλύτερη η κατάσταση εάν ο Δήμος τοποθετούσε ένα καλάθι απορριμμάτων, ενώ άλλοι θυμίζουν πως υπάρχουν περιπτώσεις που οι κάτοικοι αφήνουν ακόμη και κλαδιά, που έχουν μόλις κόψει από τα δέντρα της αυλής τους. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Καλέσογλου, κάθε τόσο περνάει η υπάλληλος του Δήμου με το καροτσάκι και τα μαζεύει, ενώ ο γραμματέας της υπηρεσίας, Παναγιώτης Διαμανδής, προσθέτει: «Πάντα είχε σκουπίδια, αφήνουν και σακούλες, και χύμα απορρίμματα. Παλιά κάθονταν διάφοροι κι έπιναν μπύρες κι άφηναν τα μπουκάλια τους. Αν λειτουργούσε η βρύση, ίσως ήταν καλύτερα.»

«Είναι χειρότερα μετά τα Σαββατοκύριακα», λέει ο προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ, Νίκος Καλέσογλου

Ο Γιώργος Εγγλέζος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου κομμωτηρίου που βρίσκεται λίγο πιο κάτω, υποστηρίζει πως δεν περνούν συχνά υπάλληλοι του Δήμου από τον Πλάτανο, ενώ ρίχνει ευθύνες και στην 14η ΕΒΑ.

«Είναι παλιά βρύση και δεν έχει έρθει ποτέ ένας αρχαιολόγος να την καθαρίσει, να γράψει κάτι.» Όσο για το εάν θα ήταν καλύτερα εάν ξαναλειτουργούσε, είναι κατηγορηματικός: «Όχι νερό, γιατί θα πλένουν όλοι ό,τι θέλουν. Δεν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε, ούτε να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή.»

«Είναι συνέχεια έτσι η βρύση», λέει ο κ. Ευστράτιος Δημητρίου που μένει στην οδό Καμάρες. «Εμείς αφήνουμε τα σκουπίδια μας εδώ έξω και τα μαζεύει ο Δήμος, άλλοι όμως τα αφήνουν εκεί. Πριν δύο χρόνια που είχε πάει η κόρη μου στο Δήμο να διαμαρτυρηθεί, δεν έγινε τίποτα. Απορώ γιατί να γίνεται αυτό…»


«Αν λειτουργούσε η βρύση, ίσως ήταν καλύτερα», υποστηρίζει ο γραμματέας τού ΚΕΔΔΥ, Παναγιώτης Διαμανδής

… και τι οι αρμόδιοι
Αδυναμία να αναλάβει κάποια περαιτέρω δράση ως προς την καθαριότητα πριν το σχηματισμό κυβέρνησης δηλώνει ο Δήμος Λέσβου, ενώ η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αναφέρει πως θα επιληφθεί του θέματος και θα προσπαθήσει να λάβει ορισμένα μέτρα προστασίας του μνημείου.

Τόσο ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, όσο και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, μιλώντας χτες στο «Ε» υποστήριξαν πως αυτήν τη στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει υπαλλήλους καθαριότητας, αφού σχετική εγκύκλιος ζητά να περιμένει μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης για τη δημοσίευση των νέων ονομάτων.

«Απαγορεύεται να προμηθευτούμε σκούπες, φαράσια, κάδους και να κάνουμε οποιεσδήποτε δημοπρασίες, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση», λέει ο κ. Κουνιαρέλλης. «Το προσωπικό που διαθέτουμε, βρίσκεται στην ύπαιθρο για να καλύψει τις εργολαβίες και δε μας αφήνουν να πάρουμε άλλο κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση, φταίει η ασυνειδησία των κατοίκων, που πετάνε τα σκουπίδια τους όπου θέλει ο καθένας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey