Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Βραβείου «Micheletti»

Εν μέσω μουσείων-κολοσσών

02/05/2012 - 15:27

Το μοναδικό ελληνικό μουσείο που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην τελική φάση του Διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Micheletti», που πραγματοποιήθηκε στις 27 και στις 28 Απριλίου στο Άουσμπουργκ της Γερμανίας, ήταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το μοναδικό ελληνικό μουσείο που εκπροσώπησε τη χώρα μας στην τελική φάση του Διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Micheletti», που πραγματοποιήθηκε στις 27 και στις 28 Απριλίου στο Άουσμπουργκ της Γερμανίας, ήταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το Μουσείο διαγωνίστηκε με άλλα 18 ιδρύματα από 12 ευρωπαϊκές χώρες και παρ’ όλο που δε βραβεύτηκε, έδωσε το στίγμα ενός πολύ αξιόλογου φορέα, άξιου να αναμετρηθεί με «κολοσσούς» του χώρου.

Ο συγκεκριμένος Διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων και το Ίδρυμα Micheletti και ως στόχο του έχει την ανάδειξη του πιο επιτυχημένου μουσείου στον τομέα των Βιομηχανικών και Τεχνολογικών Μουσείων και των Μουσείων Επιστημών.

Με ομιλητή το Νίκο Ζούρο
Η συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Λέσβου στην τελική φάση του Διαγωνισμού, όπου επίσης συμμετείχαν μεγάλα εθνικά τεχνολογικά μουσεία με μεγάλη παράδοση και υψηλό προϋπολογισμό, αποτελεί αναμφισβήτητη αναγνώριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η τελική φάση του Διαγωνισμού έγινε το περασμένο Σάββατο, στο Κρατικό Μουσείο Υφαντουργίας και Ενδύματος στο Άουσμπουργκ της Βαυαρίας. Εκεί, ο διευθυντής του Μουσείου, Νίκος Ζούρος, παρουσίασε στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων το ίδρυμα και τις δραστηριότητές του, αναφερόμενος στους πέντε άξονες που αξιολογούνται στα πλαίσια του Διαγωνισμού και αφορούν στο Μουσείο (εγκαταστάσεις, εκθέματα και συλλογές, ιστοσελίδα, οπτικοακουστικά μέσα, οργάνωση και προσωπικό, λειτουργία), στοιχεία πρωτοτυπίας και νεωτερικότητας στον τρόπο λειτουργίας και στην παρουσίαση των εκθεμάτων από το Μουσείο, την επίδρασή του σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, τη συμβολή του στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας και το ρόλο του ως χώρου πολιτισμού, εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών.

Όπως δήλωσε στο «Ε» ο κ. Ζούρος, ήταν η πρώτη φορά που το Μουσείο συμμετείχε σε αυτό τον πολύ σημαντικό Διαγωνισμό. Κανένα ελληνικό μουσείο δεν έχει βραβευτεί μέχρι σήμερα στη διοργάνωση και παρ’ όλο που ούτε το Μουσείο της Λέσβου βραβεύτηκε, ωστόσο η συμμετοχή του και μόνο στο Διαγωνισμό, εν μέσω μεγάλων μουσείων της Ευρώπης, έχει μεγάλη σημασία.

Η αξιολόγηση του Μουσείου
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε προηγηθεί επιτόπια αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας από το δρα. Άρνο Βαν Μπέργκε Χενεγούβεν, διευθυντή του Τμήματος Φυσικής Ιστορίας του Μουσείου Museon της Χάγης και μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, που βρέθηκε στη Λέσβο για το σκοπό αυτό από 18 έως 21 Νοεμβρίου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ο ίδιος επεσήμανε τη γεωγραφική κατανομή και την ποικιλία των μουσείων που διαγωνίσθηκαν και απένειμε το Βραβείο στο Εθνικό Μουσείο Μεταφορών και Ταξιδίων της Σκωτίας, που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2011 στη Γλασκώβη.

Αυτό που επεσήμανε ειδικά για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ήταν ο πλούτος των συλλογών, η ποικιλία των δράσεων και η ενσωμάτωση του φυσικού περιβάλλοντος στη μουσειακή παρουσίαση, καθώς και οι εκπαιδευτικές υποδομές, όπως το ειδικό εκπαιδευτικό ανασκαφικό σκάμμα, τα εκπαιδευτικά μοντέλα ηφαιστείων και η σεισμική τράπεζα προσομοίωσης της σεισμικής κίνησης για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στα θέματα του σεισμικού κινδύνου.

Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων
«Το Μουσείο αναγνωρίζεται για την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με την προστασία του τοπίου», επισημαίνεται στο πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων.

Η τελευταία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη διάχυση των αρχών που θα πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο μουσείο και την προώθηση καινοτόμων δράσεων, από μουσεία νέας γενιάς. Μέλη της είναι κορυφαίοι ειδικοί από τον ευρωπαϊκό χώρο σε θέματα μουσειολογίας, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα ανάδειξης και λειτουργίας μουσείων, ενώ την Επιτροπή Κριτών αποτελούν κορυφαίοι επιστήμονες στο χώρο της μουσειολογίας, διευθυντές μουσείων και ιστορικοί τέχνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey