Η Γυναίκα μέσα στους αιώνες, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Σαπφώ, με την Αφροδίτη και την Καλλιπάτειρα

27/04/2012 - 15:07

«Η Γυναίκα μέσα στους Αιώνες. Κύπρος, Λέσβος, Ρόδος» είναι ο τίτλος της καινούργιας πολιτιστικής πρότασης που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φιλοδοξεί να εντάξει στο πρόγραμμα «Interreg III. Ελλάδα - Κύπρος».

«Η Γυναίκα μέσα στους Αιώνες. Κύπρος, Λέσβος, Ρόδος» είναι ο τίτλος της καινούργιας πολιτιστικής πρότασης που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φιλοδοξεί να εντάξει στο πρόγραμμα «Interreg III. Ελλάδα - Κύπρος». Η πρόταση πέρασε από το προχτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο κι εγκρίθηκε, ενώ εφόσον ενταχθεί αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη των κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών τριών γυναικείων μορφών της αρχαιότητας, της Αφροδίτης, της Σαπφούς και της Καλλιπάτειρας, μέσα από μια πληθώρα πολιτιστικών δράσεων και στις τρεις περιοχές.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, που κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, η πρόταση, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στο 2ο Άξονα Προτεραιότητας «Φυσικό & Πολιτιστικό Περιβάλλον» τού Interreg III, αποσκοπεί στην πολιτιστική σύνδεση βορείου Αιγαίου, νοτίου Αιγαίου και Κύπρου. Όχημα για αυτό θα αποτελέσει η ανάδειξη του πώς η Παγκόσμια Τέχνη προσεγγίζει την Κύπρο, τη Λέσβο και τη Ρόδο και τα πρόσωπα της Αφροδίτης, της Σαπφούς και της Καλλιπάτειρας αντίστοιχα, μέσα από τις διάφορες μορφές της: λογοτεχνία, ζωγραφική, θέατρο, σύγχρονες τέχνες και κινηματογράφο.

Αυτό που λαμβάνεται ως προφανές, είναι ότι οι τρεις παραπάνω περιοχές αποτελούν ένα «πολιτιστικό τρίγωνο», με γυναίκες-σύμβολα που είναι διεθνώς γνωστά και βαθιά ριζωμένα στην ανθρώπινη ψυχή και τις τοπικές παραδόσεις: η Κύπρος ως γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης, η Μυτιλήνη ως γενέτειρα της Σαπφούς και η Ρόδος ως γενέτειρα της Καλλιπάτειρας.



Οι βασικοί στόχοι του έργου
Το προτεινόμενο έργο έχει ως βασικούς του στόχους την ανάδειξη των κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών των τριών γυναικείων μορφών, τη σύνδεσή τους με τα νησιά-γενέτειρές τους και τη διασύνδεση των τριών νησιών μέσα από κοινά ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά τους.

Πιο ειδικά, ωστόσο, στοχεύει επιπλέον στη γνωριμία των τοπικών κοινωνιών με σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη σεβασμού τους προς αυτή, στην ανταλλαγή πολιτισμικών δεδομένων μεταξύ των τριών νησιών και στην αναγνώριση των κοινών τους χαρακτηριστικών. Πέρα από τα παραπάνω, σημαντικό βάρος δίνεται στην ανάπτυξη από κοινού πνεύματος συνεργασίας κι επικοινωνίας, αλλά και στην αξιοποίηση των πολιτιστικών αυτών «θησαυρών», όπως χαρακτηρίζονται, ως τουριστικού προϊόντος, σε μια προσπάθεια στήριξης των τοπικών οικονομιών των νησιών, αλλά και επιμήκυνσης της περιόδου των πολιτιστικών εκδηλώσεων και στη μη τουριστική περίοδο.



Στο Αρχοντικό Γεωργιάδη
Οι προβλεπόμενες εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε περίοδο τουριστική και μη, με διάρκεια υλοποίησης τους 18 μήνες. Στο σύνολό τους, έτσι όπως θα γίνουν σε κάθε τόπο (Μυτιλήνη, Ρόδο και Πάφο), θα ταξιδέψουν στη συνέχεια αυτούσιες και στα άλλα νησιά.

Τα τελευταία θα μοιραστούν και τις δαπάνες του προτεινόμενου προϋπολογισμού, που ανέρχεται στις 613 χιλ. ευρώ.

Ειδικά για τη Λέσβο και την πόλη της Μυτιλήνης, ως χώρος πραγματοποίησής τους έχει προταθεί το Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey