Το «Πόλιον» οικοδεσπότης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια της Ευρώπης»

20 επισκέπτες από πέντε χώρες…

25/04/2012 - 14:31

Ξεκινάει μεθαύριο Παρασκευή στο Πλωμάρι η 5η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διά Βίου Μάθηση / Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig, με τίτλο «Μονοπάτια της Ευρώπης: περπάτα, βλέπε, νιώσε και πράξε», στο οποίο συμμετέχουν συνολικά έξι χώρες. «Οικοδεσπότης» εκ μέρους της Ελλάδας και της Λέσβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον».

Ξεκινάει μεθαύριο Παρασκευή στο Πλωμάρι η 5η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διά Βίου Μάθηση / Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig, με τίτλο «Μονοπάτια της Ευρώπης: περπάτα, βλέπε, νιώσε και πράξε», στο οποίο συμμετέχουν συνολικά έξι χώρες. Ως «οικοδεσπότης» εκ μέρους της Ελλάδας και της Λέσβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον» θα φιλοξενήσει μέχρι και την Πρωτομαγιά τους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική παράδοση του Πλωμαρίου.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, στο οποίο το «Πόλιον» συμμετέχει εδώ και αρκετούς μήνες: η απόκτηση γνώσεων και νέων τρόπων εκμάθησης, μέσω της γνωριμίας των ομάδων με άλλους πολιτισμούς και εμπειρίες, αλλά και με τη χρήση του «μονοπατιού» ως εργαλείου απόκτησης γνώσης.

Μέσα στις επόμενες μέρες, στην όμορφη κωμόπολη της Λέσβου στην οποία δραστηριοποιείται ο Σύλλογος, θα βρεθεί ο Σύλλογος Καθηγητών Καινοτομίας στην Εκπαίδευση της Βαλένθια (Ισπανία), το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης στην Τεχνολογία για τις Γυναίκες τού Κάσσελ (Γερμανία), εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Επαρχίας Μπολνταβίν Αφιόν Καραχισάρ (Τουρκία), εκπρόσωποι του Ιδιωτικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού Intramoenia (Ιταλία), καθώς και κοινωνικοί λειτουργοί ενός δημόσιου τεχνικού σχολείου (Δανία).

Όλοι οι παραπάνω, συνολικά 20 στον αριθμό, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό του Πλωμαρίου, αλλά και ολόκληρης της Λέσβου, μέσα από τις διαδρομές που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον».

Το πρόγραμμα ξεναγήσεων
Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής οι εταίροι θα επισκεφτούν τα Μουσεία Σαπουνιού και Ούζου του Πλωμαρίου, προκειμένου να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική και βιομηχανική κληρονομιά του. Το πρωί του Σαββάτου θα ακολουθήσουν τη διαδρομή στη χαράδρα του Σεδούντα, παράδειγμα του φυσικού πλούτου του Πλωμαρίου, σε συνδυασμό με τον τεχνικό πολιτισμό του βουνού, όπως είναι οι νερόμυλοι, τα λιοτρίβια, τα γεφύρια, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα ντάμια και οι πεζούλες κ.ά., ενώ θα πάρουν το κολατσιό τους στο ύπαιθρο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα βρεθούν στο «μονοπάτι της Ελιάς», με επίσκεψη-ξενάγηση στον παλιό και νέο τρόπο παραγωγής του λαδιού (ελαιοτριβεία Βρανά και Πρωτούλη), ενώ θα έχουν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πλήρη αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου λιομαζώματος και παραγωγής του λαδιού, στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά του Παπάδου.

Το πρωί της Κυριακής θα ακολουθήσουν τη «διαδρομή της Λάβας» μέχρι το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι. Κατά τη διαδρομή θα γίνουν διάφορες στάσεις στα ενδιαφέροντα σημεία των δομών της λάβας, μεταξύ άλλων στα γεωλογικά φαινόμενα της γεωλογικής εξέλιξης και της σεισμικής δραστηριότητας, καθώς και προσδιορισμού των απολιθωμάτων. Θα γνωρίσουν επίσης τη ναυτική και ναυπηγική παράδοση του Αιγαίου, μέσα από την αντίστοιχη έκθεση που εξακολουθεί να λειτουργεί στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους του Σιγρίου, ενώ θα επισκεφτούν και τους παραδοσιακούς οικισμούς της βορειοδυτικής Λέσβου, με παράδειγμα τη Μήθυμνα.

Το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, θα υποδεχτεί τους επισκέπτες στο Παλιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης, αφού ο ίδιος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ιδιαίτερα η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, και ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Σταύρος Πολίτης, συμπαραστέκονται ιδιαίτερα στο εγχείρημα του «Πόλιον» και η επίσκεψη και φιλοξενία των 20 Ευρωπαίων τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου. Αργότερα, οι εταίροι θα ακολουθήσουν το μονοπάτι της «Μυτιλήνης διά μέσου των αιώνων», με ξενάγηση στην πόλη και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα επισκεφτούν το οινοποιείο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου».

Η διαμονή τους στο νησί θα κλείσει την Πρωτομαγιά, με τη διαδρομή «Ναυτική και ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου», που θα περιλαμβάνει ξενάγηση στον ταρσανά του Δούκα Γιαμμουγιάννη.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη και διαμονή των εταίρων από τις πέντε χώρες της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία τουριστικής προβολής του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey